Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μήπως τελικά είναι παράνομη η Σούπερ Λιγκ;

Είναι παράνομη η διεξαγωγή των πλέι οφ ή η επικύρωση της βαθμολογίας, που συνέβη μόνο για τις θέσεις 1 έως 5;
Μήπως τελικά είναι παράνομη η Σούπερ Λιγκ;
Μείζον θέμα ακυρότητας των πλέι οφ του πρωταθλήματος (!) 2010 – 2011 προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας, που περιέχει το άρθρο 20 (παρ.17) του ΚΑΠ,
Το θέμα ανέδειξε με δηλώσεις του ο εξειδικευμένος νομικός σε θέματα Αθλητικού Δικαίου, Γ. Παναγόπουλο!
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 και την παράγραφο 2 δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν τα πλέι οφ πριν επικυρωθεί η τελική βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο έγκριτος νομικός δήλωσε στον «FM100» της Θεσσαλονίκης ότι «η Σούπερ Λίγκα είναι εκτεθειμένη από την δικαστική απόφαση, καθώς αγνόησε το άρθρο 20, παρ.2 του ΚΑΠ» και πρόσθεσε: «Τα πλέι οφ δεν έπρεπε να γίνουν. Επρεπε πρώτα να επικυρωθεί ολόκληρη η βαθμολογία και όχι να σαλαμοποιηθεί. Τώρα ανακύπτει θέμα ακυρότητας του πρωταθλήματος».
Συγκεκριμένα, παράγραφος 2 του άρθρου 20 του ΚΑΠ αναφέρει τα εξής…
«Η διοργανώτρια κάθε πρωταθλήματος υποχρεούται να τηρεί βαθμολογικό πίνακα και με βάση αυτόν να επικυρώσει την οριστική κατάταξη των ομάδων.
Αν από την προκήρυξη των πρωταθλημάτων προβλέπεται αγώνας κατάταξης για τον υποβιβασμό ή τον προβιβασμό ομάδας από κατηγορία σε κατηγορία ή για την συμμετοχή ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το Δ.Σ. της οικείας επαγγελματικής ένωσης ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, ΠΡΙΝ τους αγώνες κατάταξης.
Οι αγώνες κατάταξης διεξάγονται ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ, τα αποτελέσματα των οποίων λαμβάνονται υπόψη για τον καταρτισμό του πίνακα των ομάδων που δικαιούται συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα»…
Να σημειώσουμε, ότι το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πλέι οφ και ακολουθώντας την περυσινή τακτική, επικύρωσε τη βαθμολογία στις θέσεις 1 έως 5 δια της μεθόδου της περιφοράς (κοινώς… στόμα με στόμα!).
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο κ. Παναγόπουλος δεν θα έπρεπε ο Ηρακλής να καταλάβει –τελικά- τη 16η θέση και άρα να παραμείνει στην κατηγορία ο Αστέρας Τρίπολης, εφόσον το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής όφειλε να επικυρώσει τη βαθμολογία υποχρεωτικά πριν από τα πλέι οφ. Κάτι που δεν συνέβη.
Παρόλα αυτά, η Σούπερ Λίγκα είναι τύποις καλυμμένη διότι στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου (20) αναφέρεται πως η επικύρωση γίνεται με την προϋπόθεση ότι δεν εκκρεμούν ενστάσεις. Με τη λήξη όμως του πρωταθλήματος εκκρεμούσε η ένσταση του Αστέρα Τρίπολης.
Αρα, εφόσον έγινε επικύρωση δια περιφοράς μόνο της βαθμολογίας για τις θέσεις 1 έως 5, τότε τίθεται θέμα νομιμότητας των πλέι οφ, διότι δεν έχει γίνει επικύρωση συνολικά της βαθμολογίας, σύμφωνα με το γράμμα του ΚΑΠ.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: