Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει ο Ηρακλής

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει ο Ηρακλής
 
«Υποβιβάζεται διά της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως», γράφει το σκεπτικό της απόφασης για τον Ηρακλή. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η υπόθεση τελεσιδικήσει, τη θέση του θα πάρει ο Αστέρας Τρίπολης.

Στο σκεπτικό της απόφασης η Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague δεν ασχολείται καν με το άρθρο 22 του Πειθαρχικού Κώδικα που προβλέπει αφαίρεση επτά βαθμών για αλλοίωση αγώνα. Επικαλείται κατευθείαν το άρθρο 26 για δυσφήμιση του αθλήματος.
Παράλληλα επικαλείται και το άρθρο 34 του ΚΑΠ σύμφωνα με το οποίο αν ένα δελτίο δεν ανακληθεί ο ποδοσφαιριστής αγωνίζεται, εκτός αν η έκδοσή του οφείλεται στη δόλια ενέργεια της ομάδας ή του ποδοσφαιριστή. Και ο Ηρακλής έκανε τέτοιου είδους ενέργεια, καθώς υπέβαλε πλαστή φορολογική ενημερότητα για να έχει δικαίωμα να κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο, περίοδο που απέκτησε έξι παίκτες τα δελτία των οποίων ανακλήθηκαν χθες το μεσημέρι από την ΕΠΟ.

Η Πειθαρχική Επιτροπή θεωρεί ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης υπέπεσε σε «κατάφωρη και πρωτοφανή» συμπεριφορά για τα χρονικά της Superleague αλλά και σε παραβίαση των διατάξεων της ΕΠΟ, των κανόνων του φιλάθλου πνεύματος, όπως επίσης και του ευ αγωνίζεσθαι «κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο». Επίσης επισημαίνει ότι ο Ηρακλής «δυσφήμισε έντονα και ακραία το άθλημα του ποδοσφαίρου αλλά και αυτή καθ’ εαυτή την υπόσταση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Αυτοί είναι οι λόγοι που καταδικάζει τον Ηρακλή με βάσει το άρθρο 26 για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου.
Επιπλέον για να τεκμηραιώσει ότι πρέπει να μείνει ο Αστέρας Τρίπολης επικαλείται και το άρθρο 17 του ΚΑΠ σύμφωνα με το οποίο αν μια ομάδα αποχωρεί από το πρωτάθλημα καταλαμβάνει την τελευταία θέση. «Η διάταξη αυτή αν και φαίνεται να ρυθμίζει μόνο την παραπάνω ειδική περίπτωση, εντούτοις αποτελεί σαφή έκφραση της βούλησης του κανονιστικού συντάκτη για ρύθμιση της βαθμολογικής κατάστασης κάθε ομάδας που υποβιβάζεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και θα πρέπει να τύχει αναλογικής εφαρμογής σε κάθε περίπτωση υποβιβασμού ομάδας εως και την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα μιας αγωνιστικής περιόδου». Με αυτή την ερμηνεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομικό κενό για το ποιος θα καταλάβει τη θέση του Ηρακλή, ο οποίος πάντως έχει δικαίωμα έφεσης.

Συνοπτικά η απόφαση για τον Ηρακλή έχει ως εξής: «Επιβάλλει στην 1η εγκαλούμενη την ποινή του υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας  θέσεως στον οριστικό  βαθμολογικό πίνακα της SUPERLEAGUE της διανυόμενης αγωνιστικής περιόδου και στον Ιωάννη Τάκη, τη χρηματική ποινή των 40.000 ευρώ και την ποινή της απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) έτος».

Άλλες αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής στο πλαίσιο των συναντήσεων της 1η, 2η και 3η αγωνιστική των Play Offs:

1η αγωνιστική
 
Α) ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχ.Μπέο (εκπρόσωπο): Για τη συμπεριφορά  του εκπροσώπου κ. Αχ. Μπέου: επιβάλλει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου χρηματική ποινή δέκα χιλιάδες ευρώ. Επίσης, επιβάλλει στον κ. Αχ. Μπέο ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δεκαπέντε (15) ημέρες και χρηματική ποινή δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ.
 
 Β) ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Για  τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τέσσερις χιλιάδες ευρώ
 
2η αγωνιστική
 
Α) ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της καθώς επίσης και για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τρεις χιλιάδες ευρώ
 
Β) ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ
 
3η Αγωνιστική
 
 Α) ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή δύο χιλιάδες εκατό ευρώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: