Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κανώτας: «Δεν παύουμε να πληρώνουμε το παρελθόν»

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μιλτιάδης Κανώτας μαζί με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Νίκο Σταυρόπουλο, πριν από λίγα λεπτά έδωσαν μια απολογιστική συνέντευξη στο «Παλατάκι» και αναφέρθηκαν τόσο στη σπουδαία φετινή επιτυχία του Δικεφάλου (είσοδος στα τελικά του play off), αλλά και στο οικονομικό κομμάτι:
Αρχικά o πρόεδρος της ομάδας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την είσοδο του ΠΑΟΚ στα play off: «Φέτος η ομάδα συνεχίζει στα ημιτελικά των play off, κάτι που είχε να γίνει 11 χρόνια. Είναι δύσκολες εποχές γενικότερα για το ελληνικό κράτος, αντιμετωπίσαμε αντίξοες συνθήκες, παρόλα αυτά τα ξεπεράσαμε όλα. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε υψηλούς στόχους, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σαν διοίκηση αντικαταστήσαμε αμέσως τον Σιμς, όταν αυτός έφυγε αμέσως για την Αμερική, μην αντέχοντας την ελληνική πραγματικότητα. Κάναμε μεγάλη υπομονή με τον ΜακΓκράθ, που είχε πρόβλημα τραυματισμού και όταν μας άφησε και ο Γκρέι ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις, κάνοντας τις αντικαταστάσεις που χρειαζόταν, με αποτελέσματα θετικά. Η ομάδα έπαιξε το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόγραμμα με πέντε μόλις ξένους, που έγιναν έξι στα play off. Υπήρχε όμως εμπιστοσύνη στον προπονητή και τους παίκτες, που επιβεβαιώθηκε. Η ομάδα είναι στα ημιτελικά των play off, έχει πρώτο σκόρερ τον Μάρσαλ, κάτι που προσωπικά δε θυμάμαι άλλη χρονιά στο παρελθόν».
Στη συνέχεια έκανε μια οικονομική ανάλυση: «Ένας μίνι οικονομικός απολογισμός μας λέει ότι από την αρχή της σεζόν τα έσοδα ήταν 1.485.000 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα έξοδα ήταν 1.665.000 ευρώ. Από διαρκείας είχαμε έσοδα 110.000 ευρώ. Από τους αγώνες και τους ευρωπαϊκούς που δεν υπήρχαν πέρσι, ήταν 79.000 ευρώ. Βρήκαμε μία διαφορά στις 160.000 ευρώ. Φέτος υπήρχε η σιγουριά ότι θα υπάρχει η χορηγία στη φανέλα από τον ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν έγινε αυτό. Είχαμε την απώλεια 250.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, ανταποκριθήκαμε. Τα έξοδα βέβαια που κάναμε ήταν περισσότερα.
Τα 802.000 ευρώ πήγαν στο αγωνιστικό τμήμα. Στο δημόσιο πήγαν 238.000 ευρώ. Υπήρχαν παλιά χρέη προς παίκτες, ατζέντηδες, στον ΟΤΕ, ένα χρέος στον ΕΣΑΚΕ, στην ΕΟΚ κτλ. Αυτά τα χρήματα που δώσαμε για την περίοδο 2004-2009 αν δεν τα είχαμε δώσει θα είχαμε καλύψει τις οφειλές που έχουμε φέτος και με τα επιπλέον έσοδα θα είχαμε και κέρδη. Δεν παύουμε να πληρώνουμε το παρελθόν, αλλά έτσι μόνο μπορεί ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του συμβουλίου για τη συμπαράσταση τους, αλλά και να ευχαριστήσω για την αποτελεσματικότητα τους όλους όσους βρίσκονται στο αγωνιστικό τμήμα για την επιτυχία να αγωνίζεται η ομάδα στα play off και να είναι στην τετράδα».
Για το άρθρο 99:
«Αυτή τη χρονιά, όμως, προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε και την οικονομική κατάσταση στον ΠΑΟΚ, που περνάει μέσα από το άρθρο 99, την υπαγωγή μας στην περαίωση, πράγματα που βοηθάνε πάρα πολύ, ώστε η ομάδα να αποκτήσει το προφίλ που της ταιριάζει, για να είναι αρεστή σε όποιον έρθει, σήμερα, αύριο, σε δύο χρονια, για να συνεργαστεί με την ομάδα μας. Το άρθρο 99 ήταν μονόδρομος. Χωρίς να έχει υπαχθεί η ομάδα εκεί, να είστε σίγουροι ότι σήμερα δε θα υπήρχε. Οι απαιτήσεις είχαν γίνει πλέον τόσο «ώριμες», που όλο προσπαθούσαν να πάρουν χρήματα από την ομάδα και θα οδηγούσαν στην καταστροφή. Έχουμε κάνει πρόταση υπαγωγής, πολλές συζητήσεις και συμφωνίες. Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι πιστωτές μας κατάλαβαν ότι η υπαγωγή μας ήταν μονόδρομος, για να πάρουν και αυτοί τα χρήματα που τους οφείλονται.
Οι οφειλές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Στους προμηθευτές το 25%, στους πιστωτές το 20%, στους παίκτες το 35% και το Δημόσιο που έχει ένα 20%.
Οι ρυθμίσεις με το δημόσιο φτάνουν μέχρι το 2017, οπότε διαπραγματευτήκαμε με όλους τους υπόλοιπους. Στο θέμα πιστωτές, μέχρι τις 20 του μηνός θα πρέπει όλοι να υπογράψουν τα ιδιωτικά τους συμφωνητικά. Με τους προμηθευτές έχουμε ήδη συμφωνήσει περίπου στα μισά που τους οφείλουμε και θα συμφωνήσουμε και με άλλους, ενώ από τους παίκτες έχουμε έρθει σε συμφωνία στο 23% από το 35% και θα έχουμε άλλο ένα 4-5% σε συμφωνία. Έτσι, τα ποσοστά θα ξεπεράσουν το 68%, συν το ποσοστό του δημοσίου και από το υπόλοιπο που θα μείνει, περίπου 11-12%, πιστεύουμε ότι δε θα είναι διεκδικήσιμο και αν μείνει κάτι, ένα 5-6% θα είναι αντιμετωπίσιμο. Εκεί στο 10-11% βλέπω το ποσό που θα μείνει αδιαπραγμάτευτο. Ήδη έχουν υπογραφεί πολλά ιδιωτικά συμφωνητικά.
Τέλος, τόνισε πόσο σημαντικό γεγονός είναι για τη Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ και Άρης να διεκδικούν μετά από πολλά χρόνια την 3η θέση:
«Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή μας στα ημιτελικά. ΠΑΟΚ και Άρης, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι σε τελικά για την κατάκτηση της 3ης θέσης και θα ξαναζήσουμε εκείνες τις τιτανομαχίες του παρελθόντος, σε άλλο επίπεδο και ευελπιστούμε να ανέβει το μπάσκετ της Βορείου Ελλάδος, γιατί το άθλημα τέτοιους αγώνες χρειάζεται. Εδώ όμως θα δώσουμε εξετάσεις, γιατί καλά είναι να ονειρευόμαστε τη συμμετοχή μας στην Ευρωλίγκα, αλλά θα πρέπει να δώσουμε και εξετάσεις, γιατί η Ευρωλίγκα θέλει ομάδες που πληρούν προϋποθέσεις, γεμίζουν γήπεδα και πληρούν στόχους. Όλα αυτά μετράνε θετικά και αρνητικά. Κάνω ανοικτή πρόσκληση στους προέδρους εκείνων των εποχών, τον Βεζυρτζή, τον Οικονομίδη τον Αλεξόπουλο να ζήσουμε την ατμόσφαιρα τέτοιων αγώνων».

Σταυρόπουλος: «Θέλω απόρθητο κάστρο το Παλατάκι»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο τεχνικός διευθυντής της ΚΑΕ, Νίκος Σταυρόπουλος και για τη σεζόν που πέρασε είπε:
«Πέρσι είχαμε πει ότι πρέπει να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Δεν είχαμε κάποιο στόχο, αλλά θέλαμε να παίζουμε καλό μπάσκετ μέσα στα προβλήματα που είχαμε. Αν στο πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό δεν κατεβαίναμε και είχαμε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών δε θα μιλούσαμε για τρίτη θέση. Εφυγε ο Σιμς απρόσμενα. Τον είχαμε κατασκοπεύσει, αλλά δεν άντεξε και σηκώθηκε και έφυγε. Η αντίδραση της ΚΑΕ ήταν να φερει έναν παίκτη μέσα σε ένα απόγευμα. Μάλιστα αυτός ο παίκτης μπήκε στην ομάδα και παίζει πάρα πολύ καλά. Ο τραυματισμός του ΜακΓκραθ. Είχαμε μεγάλη υπομονή για να παίξει αυτό το παιδί για εμάς. Είναι στην Αμερική, έχουμε συμβόλαιο για τη νέα σεζον και έχουμε μπάι άουτ. Βλέπετε ότι κοιτάμε το μέλλον.
Για τις… ξαφνικές φυγές:
Η φυγή του Παπαδόπουλου. Το καλοκαίρι όταν χτίσαμε την ομάδα είχε στηριχθεί πάνω στον Λάζαρο. Βοήθησε τα μέγιστα 1,5 χρόνο. Με τη φυγή του και αγωνιστικά δημιουργείται πρόβλημα γιατί η ομάδα ήταν χτισμένη γύρω από αυτόν. Με μεγάλη υπομονή και φοβερή δουλειά από το προπονητικό επιτελείο, γιατί έπρεπε να αλλάξει όλα το στυλ του παιχνιδιού, είμαστε τρίτοι. Ξαφνικά φεύγει από το πουθενά ο Γκρέι. Παίκτης που ήταν πληρωμένος. Εφυγε για προσωπικό του λόγο και εμείς έπρεπε να μοντάρουμε την ομάδα ενόψει των υπόλοιπων αγώνων. Αυτή τη φορά αργήσαμε να κάνουμε τις επιλογές μας, αλλά ψάχναμε κάτι καλό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα παιδιά που έχουμε. Στο μυαλό μας είναι κάποιοι να μείνουν και τη νέα χρονιά. Υπάρχουν παίκτες που παρακολούν να έρθουν στον ΠΑΟΚ. Πέρσι παρακαλούσα εγώ… Αυτό σημαίνει κάτι».
Για τη δύναμη του κόσμου»
«Τελειώσαμε τρίτοι την κανονική περίοδο. Είναι ένας άθλος με τις οικονομικές δυσκολίες. Εχουμε πετύχει ένα μέρος και απομένουν τα πλέι οφ. Εχουμε αξιοπρέπεια. Φτάνουμε στην ημιτελική φάση που όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν μεγάλα παιχνίδια. Παίζουν με τον Παναθηναϊκό που είναι πρωταθλητής Ευρώπης και θέλουν να δείξουν πολλά. Οταν η ομάδα κινδύνευε να πέσει κατηγορία το γήπεδο είχε 8.000 κόσμο. Τώρα να δω sold out θα χαρώ πάρα πολύ και είναι κάτι που μπορεί να κάνει ανίκητη την έδρα μας. Θεωρούμε ότι το Παλατάκι πρέπει να γίνει απόρθητο κάστρο. Να μην περνάει κανένας. Εχουμε δημιουργήσει πολύ καλή ομάδα. Ατομα που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, θα πρέπει να απομονωθούν για το καλό του ΠΑΟΚ, του μπάσκετ, όλων μας, για να ζήσουμε μεγάλα παιχνίδια».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο άρθρο 99, αλλά και στις Ακαδημίες:
«Κάθε μέρα τραβάμε τόσα πολλά, να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα. Η άποψη μου είναι μία. Ισχύς εν τη ενώσει. Κάποιοι που θέλουν να κάνουν παιχνίδια σε βάρος του ΠΑΟΚ όσο είμαι εγώ παρών δε θα το κάνουν. Κάνουμε μεγάλη προσπαθεια και δε μπορεί ο ΠΑΟΚ να τρώει τις σάρκες του κάθε χρόνο. Θέλουμε να φύγει η «βρωμιά» που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Οι λαμογιές και οι βρωμιές τελείωσαν. Το άρθρο 99 είναι μία μεγάλη βοήθεια και το κάνουμε για να βοηθήσουμε το σύλλογο να δυναμώσει και να μπορέσει να έχει τα δικά του έσοδα. Το θέμα των Ακαδημιών το άφησα τελευταίο. Εχει γίνει και εκεί εξαιρετική δουλειά. Εχουμε κάνει αλλαγές, με δυσκολία μεν, αλλά προσπαθούμε. Στόχος είναι να παίρνουμε παιδιά που παίζουν στις μικρές εθνικές και να παίξουν στην ΚΑΕ. Υπάρχουν παιδιά που παρακολουθούμε. Στην επόμενη προετοιμασία, θα είναι μικρά παιδιά που ανδρώνονται στις μικρές εθνικές και στις ομάδες του ΠΑΟΚ».
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: