Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το βελτιωμένο ξώγαμο του Μουρίνιο

Ο Βίλας Μπόας είναι το Κάτι Αλλο σήμερα στη διεθνή σκηνή. Η σύγκριση καταλύει κάθε (αντ)επιχείρημα. Ο Αλέξης Σπυρόπουλος γράφει για το βελτιωμένο "ξώγαμο" του Special One, Ζοσέ Μουρίνιο.
Το βελτιωμένο ξώγαμο του Μουρίνιο
Ο Αμπραμόβιτς χρειάστηκε να φυτέψει στην άκρη του πάγκου της Τσέλσι πέντε προπονητές αυτά τα (σκάρτα) τέσσερα χρόνια της ζωής μετά τον Μουρίνιο. Ο Βίλας-Μπόας θα 'ναι ο έκτος.
Αλλά κι ο Πίντο ντα Κόστα το αντιμετώπισε αυτό, στην Πόρτο. Εκεί, από Μουρίνιο σε Βίλας-Μπόας, επίσης μεσολάβησαν πέντε προπονητές. Ποτέ δεν είναι εύκολη η ζωή μετά από ένα Μουρίνιο. Αποδεικνύεται ότι η καλύτερη λύση είναι να περιμένεις πότε θα ξετσουμίσει ένα ξώγαμο του Μουρίνιο. Ο Βίλας-Μπόας ξετσούμισε, ένα αυθεντικό και... βελτιωμένο ξώγαμο, σε χρόνο-ρεκόρ. Μία σπονδή στον μύθο-Μουρίνιο.
Είναι τόσο ακαταμάχητη η επιρροή του στα πράγματα που, δίχως να κουνήσει ο ίδιος ούτε δαχτυλάκι γι' αυτόν τον σκοπό, κι όμως βγήκε τόσο γρήγορα απ' την κοιλιά του ο επόμενος. Ενας Μουρίνιο...ακόμη πιο ανελέητος. Ενας Μουρίνιο, συγκρουσιακός σαν τον ορίτζιναλ Μουρίνιο. Και πιο "επιθετικός" απ' τον ορίτζιναλ Μουρίνιο. Οσο επιθετικός, στιλάτος στο ποδόσφαιρό του, θα ήθελε ο Αμπραμόβιτς να είναι ο ορίτζιναλ Μουρίνιο.
Ο Ρώσος έκανε, δίνοντας στον εαυτό του αυτό το περιθώριο του χρόνου μετά την απόλυση Αντσελότι, μεγαλοφυές κόλπο. Η αναζήτηση του επόμενου Μουρίνιο, εδώ είναι που (από τον Σεπτέμβριο του 2007) έλαβε τέλος. Στον Βίλας-Μπόας. Για τον Βίλας-Μπόας, η Τσέλσι ήταν το προφανές πεπρωμένο. Η Αγγλίδα γιαγιά του, τα καλά αγγλικά του, η περιβόητη εφηβική γνωριμία με τον Αγγλο (Σερ) Μπόμπι Ρόμπσον, η προηγούμενη θητεία ως σκάουτ-αναλυτής των αντιπάλων της Τσέλσι στην Αγγλία, η εκτίμηση των παλαιών ποδοσφαιριστών στο Στάμφορντ Μπριτζ που θυμούνται τη δουλειά του και είδαν έπειτα τη μετεωρική εξέλιξή του, η γνώση του για τις ιδιαιτερότητες-ίντριγκες στο πολυπληθές "περιβάλλον" του λονδρέζικου κλαμπ. Το τέλειο πακέτο.
Η ρήτρα αποδέσμευσης των 15 εκατομμυρίων, ξεκάθαρα άξιζε τον κόπο. Ο Πίντο ντα Κόστα δεν έπιασε κανένα Αμπραμόβιτς, κορόιδο. Ο Πίντο ντα Κόστα, απλώς, έκανε άλλη μία επίδειξη δεξιότητας. Είναι, αναμφισβήτητα, τέχνη από Ιούνιο (2010) σε Ιούνιο (2011) να βγάζεις 15 εκατομμύρια για ένα προπονητή που ανέδειξες.
Ο Βίλας-Μπόας, όμως, είναι το Κάτι Αλλο σήμερα στη διεθνή σκηνή. Η σύγκριση καταλύει κάθε (αντ)επιχείρημα. Η Πόρτο, πρακτικά η ίδια ομάδα, πέρυσι (2009-10) βγήκε 3η στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Με προπονητή τον, καλύτερο μεταξύ όσων προσλήφθηκαν μετά τον Μουρίνιο, Ζεσουάλντο Φερέιρα. Πίσω, όχι μόνο απ' τη Μπενφίκα, αλλά κι απ' τη Μπράγκα.
Εχασε, για μια φορά, τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μία κολοσσιαία έκπληξη. Εφέτος με μόλις δύο αλλαγές στα κεντρικά πρόσωπα, τον Ζοάο Μουτίνιο στη θέση του Ραούλ Μεϊρέλες που πήγε στη Λίβερπουλ και τον Οταμέντι αντί του Μπρούνο Αλβες που έφυγε στη Ρωσία, η ίδια αυτή ομάδα (αλλά με τον "τσόγλανο", πιά, προπονητή) διέλυσε τον ανταγωνισμό. Σάρωσε ό,τι της βρέθηκε στον δρόμο, λύσσαξε και συνέτριψε όλα τα ρεκόρ. Ο Πίντο ντα Κόστα, μονάχα για ένα πράγμα μπορεί να 'ναι θυμωμένος με τον Βίλας-Μπόας. Οτι δεν έφυγε πριν ένα μήνα. Τότε, θα έπαιρνε αυτόν που ήδη είχε σταμπάρει για επόμενο. Τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, της Μπέιρα Μαρ.
Τώρα, έχει προλάβει τον Πίντο ντα Κόστα (και πήρε τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στη θέση του Ντομίνγκος που πήγε στη Λισσαβώνα να φτιάξει τη Σπόρτιγκ) η Μπράγκα. Αλλά πάλι, τι διάολο, με το ένα απ' τα 15 που ο Πίντο ντα Κόστα θα πάρει για τον Βίλας-Μπόας, δεν μπορεί να πάει και να "κλέψει" τον προπονητή της Μπράγκα;
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: