Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

«Μιλάμε για προδοσία»

Στη σχέση του δήμου της Καβάλας και της τοπικής ομάδας αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Σιμιτζής, κάνοντας λόγο για «προδοσία, η οποία αντιστοιχεί με το ενδεχόμενο μετακόμισης της Γουνάιτεντ στο Λονδίνο ή της Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη».

Επίσης, έγινε αναφορά στη βοήθεια που παρείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι τοπικές αρχές στο σύλλογο της περιοχής, στις απαιτήσεις που έχει πλέον ο Δήμος από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ, αλλά και τον κόσμο και το γήπεδο της ομάδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του δήμαρχου της Καβάλας, Κώστα Σιμιτζή στον «Sentra 103,3»:

Για τα προβλήματα της Καβάλας και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα:
Δυστυχώς λυπάμαι που η σχέση της ομάδας με τους φίλαθλους και την πόλη διαρρηγνύεται, σπάει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι ιερή. Για φανταστείτε μια μέρα να έλεγε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι φεύγει από το Μάντσεστερ και πάει στο Λονδίνο ή η Μπαρτσελόνα ότι πάει στη Μαδρίτη! Για τέτοια προδοσία μιλάμε. Αυτό το πράγμα που γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή η ανευθυνότητα, αυτή η έλλειψη θεσμών και κανόνων και η έλλειψη ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στις διοικήσεις των ομάδων και στους φιλάθλους, τους οποίους προτιμάνε να είναι στρατός, παρά να υπάρχει μια υγιής σχέση ανάμεσά τους, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η πολιτεία. Δεν είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά της πολιτείας η οποία, δυστυχώς μέχρι τώρα, έχει φανεί ανίκανη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού”.

Για τον Ερασιτέχνη και τη στάση που θα κρατήσει:
Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει με τον Ερασιτέχνη ΑΟΚ και δεν ξέρω τι απόψεις έχουν. Δυστυχώς και ο Ερασιτέχνης ΑΟΚ τα τελευταία χρόνια αδρανεί από τις αθλοπαιδιές, δεδομένου ότι είναι ένα από τα ενεργά κομμάτια που αποσπάστηκαν από τον ΑΟΚ και από άλλα σωματεία και δημιούργησαν την Ένωση Καλαθοσφαίρισης. Τυπικά υπάρχει ο Αθλητικός Όμιλος Καβάλας, ο Ερασιτέχνης, που έχει το 10% στην ΠΑΕ και το ερώτημα τι κάνουν όλοι αυτοί;”.

Για τα όσα ακούγονται σχετικά με την απομάκρυνση του Ψωμιάδη από την Καβάλα και την εξαγορά του Ηρακλή:
Το ποδοσφαιρικό δημιούργημα ανήκει σε μεγάλο ποσοστό στην οικογένεια Ψωμιάδη, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Αλλά δεν σημαίνει τίποτα σε ό,τι αφορά την τήρηση και την εφαρμογή των νόμων. Πράγματι μπορεί να διαλυθεί μια ΠΑΕ, κάτι που πρέπει να το αποφασίσει η γενική συνέλευση και να προχωρήσει στη συνέχεια ο βασικός μέτοχος στην εξαγορά μιας οποιασδήποτε άλλης ανώνυμης εταιρίας. Κάτι τέτοιο ακούγεται ότι πάει να γίνει, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες”.

Για τη βοήθεια του Δήμου στην ΠΑΕ Καβάλα:
Είμαι υποχρεωμένος, πλέον, να εφαρμόσω το νόμο και να ζητήσω από την ΠΑΕ Καβάλα ορισμένα πράγματα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει από το νόμο, μέσα στο γήπεδο. Αυτό επικαλείται τώρα ο κύριος Ψωμιάδης και λέει ότι φεύγει από την Καβάλα, γιατί δεν τον βοηθούν οι τοπικές αρχές. Έχουμε βοηθήσει την ομάδα πολλές φορές. Φτιάξαμε το γήπεδο, πληρώνοντας 700.000 πριν τρία χρόνια, όταν ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, προκειμένου να το ανακαινίσουμε και να το συντηρήσουμε, καθώς είχε χτιστεί στην επταετία του Ασλανίδη και πήραμε άλλα 300.000 από τον ΟΠΑΠ. Συνολικά, 1.000.000 ευρώ, είναι οι επενδύσεις που έγιναν για το γήπεδο. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσα να κάνω πεζοδρόμια και δρόμους και να είχα επανεκλέγει με “φόρα” και όχι με δυσκολία και να έχω καλύτερο όνομα στην Καβάλα. Εγώ ως δήμαρχος και η διοίκησή μου έχουμε επενδύσει πάρα πολύ στο γήπεδο και έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα. Όλα αυτά τα χρόνια η ΠΑΕ Καβάλα δεν έχει πληρώσει το παραμικρό, όλα τα αναλάμβανε ο δήμος Καβάλας, όπως την καθαριότητα του γηπέδου μετά τους αγώνες.

Την αντικατάσταση των σπασμένων καθισμάτων την αναλάμβανε η ΠΑΕ, όχι με δικά της λεφτά, αλλά με τις γνωριμίες και τις επαφές που είχε με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, αλλά και με τις διοικήσεις των ομάδων, των οποίων οι οπαδοί έρχονταν και τα έσπαγαν. Μέχρι τώρα είχαμε αποκαταστάσεις των ζημιών. Φέτος, όμως, για λόγους που δεν μπορώ να τους κατανοήσω η ομάδα δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα. Έχουμε 3.500 καθίσματα σπασμένα, τα οποία τα μαζεύαμε με το συνεργείο καθαρισμού που πλήρωνε ο δήμος. Επίσης, πληρώνουμε φως, νερό, τηλέφωνο, το καλοριφέρ των αποδυτηρίων, τα φώτα των προβολέων, τα πάντα”.

Για τις απαιτήσεις του Δήμου από την ΠΑΕ Καβάλα:
Χθες είχαμε μια συνάντηση με την ομάδα, η οποία δεν έγινε. Είμαι διατεθειμένος, ανά πάσα στιγμή, να δεχθώ την ομάδα και να συζητήσουμε, ακόμη και με την παρουσία Μ.Μ.Ε., για να καταλάβουμε ακριβώς τι γίνεται και που το πάει η ομάδα. Και πάλι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε μέχρι τώρα. Δεν γίνεται να ζητάμε ενοίκιο από κάποιον καλλιτέχνη, ο οποίος θέλει να νοικιάσει μια αίθουσα του δήμου, να πληρώσει ενοίκιο και από την άλλη, σύμφωνα με αυτό που προβλέπει ο νόμος ότι είναι το ενοίκιο μιας ομάδας για το γήπεδο, δηλαδή το 15% των εισιτηρίων, να μην το παίρνουμε. Αν αρχίσουμε και τινάζουμε την αθλητική νομοθεσία και ζητάμε όσα χρήματα προβλέπει η αθλητική νομοθεσία, τότε τα χρήματα γίνονται πολύ περισσότερα. Δεν θα πάω κατηγορούμενος στο δικαστήριο επειδή δεν εισέπραξα το 15%, το οποίο και είναι μια αστεία ιστορία. Υπάρχουν κι άλλα οικονομικά ζητήματα τα οποία μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος, αλλά προκειμένου να ανταμείψουμε την ομάδα που μας διαφημίζει, δεν το κάνουμε. Αλλά το 15% είναι κάτι ολοφάνερο, που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και τόσο εγώ, όσο και τα στελέχη του δήμου είμαστε υπόλογοι, δεν γίνεται να το αποφύγουμε. Πρέπει να εισπραχθεί αυτό το ποσό και όσον αφορά την ανταπόδοση και την ανταμοιβή, εδώ είμαστε.

Από την πλευρά του δήμου, είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε πράγματα τα οποία ταιριάζουν με τον αθλητισμό και με τη θέση και ιστορία της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, πληρώνει στο ΟΑΚΑ, εκτός από το 15% των εισιτηρίων, και τα διαρκείας και τις προσκλήσεις, ενώ εγώ ζητάω μόνο τα χρήματα των εισιτηρίων. Ζήτησα εκκαθάριση από την εφορία, η εφορία μου είπε ότι είναι 370.000 για όλο το χρόνο, άρα το 15% είναι ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ. Αν μου το έδινε μετά από κάθε παιχνίδι, θα ήταν περίπου 2.000 και δεν θα πόναγε κανένας. Δεν νομίζω, όμως, ότι το ποσό των 50.000 ευρώ είναι ικανό να κλονίσει τις σχέσεις του δήμου και της ομάδας. Είναι αστείο νούμερο. Όταν επενδύονται εκατομμύρια, είναι αστείο να συζητάμε για τις 50.000 ευρώ, που διασφαλίζουν την καλή σχέση της ομάδας με το χώρο της, δηλαδή το γήπεδο. Δεν μπορώ πια να πληρώνω, ούτε και το συνεργείο καθαρισμού. Αυτά πρέπει να τα πληρώνει η ομάδα από εδώ και πέρα”.

Για τον κόσμο της Καβάλας και το κόστος του γηπέδου:
Ο απλός κόσμος θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο, από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι συμφωνούν ότι ο δήμος δεν πρέπει να χάσει από αυτή την ιστορία. Δεν λέω ότι πρέπει να κερδίσει, αλλά δεν πρέπει να χάσει. Να βοηθήσει, βέβαια, στα πάντα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, αλλά από εκεί και πέρα όχι να χάσει και να υπομένει, πληρώνοντας σε μια βαθιά μαύρη τρύπα, πάρα πολλά χρήματα. Η λειτουργία του γηπέδου κοστίζει κάθε χρόνο πάνω από 200.000 ευρώ και εμείς ζητάμε 50.000”.

Για ενδεχόμενη συζήτηση με την ομάδα και για το κλίμα που δημιουργείται από την υπάρχουσα φημολογία:
Εγώ περιμένω στο γραφείο μου την ομάδα να μου εκφράσει τις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της. Δεν νομίζω ότι τιμά την ιστορία του συλλόγου αυτή η τακτική, δηλαδή η επικοινωνία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέσω των φημολογιών και των ψιθυρισμών και κυρίως με την πρόταξη του αγνού φιλάθλου, ο οποίος έρχεται με όλη του την αγάπη και την αφέλεια μερικές φορές να με κατηγορήσει γιατί δεν προσέχω την ομάδα. Όλα αυτά δημιουργούν κακή ατμόσφαιρα, την οποία δεν τη θέλω. Είμαι άνθρωπος που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για φανατισμό και εγωισμό”.

Για την οικογένεια Ψωμιάδη:
Αναγνωρίζω τη συμβολή των σημερινών μετόχων της ΠΑΕ και πολλές φορές τους έχω επαινέσει και δημόσια, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή παράγοντας που να ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο ο πατέρας και ο γιος Ψωμιάδη, δεν υπάρχει. Μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα, αρκεί να ακούσω ποιες είναι οι απόψεις των μετόχων, ποια είναι τα θέματα τους. Εγώ δεν είμαι πείσμων και δεν θα μαλώσω με κανέναν. Ίσα ίσα, εμένα η θέση μου είναι να υπερασπίζομαι τους δημότες μου”.The Player

Δεν υπάρχουν σχόλια: