Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Overachievers ό,τι κι αν γίνει!!

Οι Αμερικανοί έχουν μια ωραία έκφραση για να περιγράψουν λακωνικότατα αυτόν που υπερβαίνει τις δυνατότητές του: overachiever.
Overachievers ό,τι κι αν γίνει
Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης.
Αν υπήρχε και στην ποδοσφαιρική διάλεκτο μια τέτοια ορολογία, το λήμμα… «Ουρουγουάη» θα έπρεπε μάλλον να συνοψίζει τη σημασία του. «Είμαστε τρία εκατομμύρια. Σχεδόν… τίποτα. Λιγότεροι απ’ όσοι ζουν σε μια μεγάλη γειτονιά του Μπουένος Αϊρες ή του Σάο Πάολο. Ολοι οι Ουρουγουανοί όμως θέλουμε από παιδιά να γίνουμε ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η εθνική μας μοίρα», έχει πει –καλούμενος να εξηγήσει το φαινόμενο– ο διάσημος Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εντουάρδο Γκαλεάνο.
Απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενός έθνους 3,5 (για την ακρίβεια) εκατομμυρίων ψυχών θα διεκδικήσει τον 15ο τίτλο Κόπα Αμέρικα της ιστορίας του. Η Βραζιλία των 190 εκατ. κατοίκων έχει οχτώ τρόπαια και η Αργεντινή των 40 εκατομμυρίων θα υπολείπεται κατά ένα της μισητής» Ουρουγουάη αν η παρέα του Λουίς Σουάρες επιβληθεί σήμερα της Παραγουάης.
Διαχρονικά οι περισσότεροι μιλούν για την Ολλανδία και τη –δυσανάλογη για το μέγεθος της– παραγωγή ποδοσφαιρικών ταλέντων. Σαφώς και η λάμψη της μεγάλης των Οράνιε σχολή είναι «εκτυφλωτική» και η προσφορά της στο σπορ ευεργετική. Πληθυσμιακά όμως η χώρα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ουρουγουάη και πέραν της τεράστιας διαφοράς τίτλων σε επίπεδο ηπείρων, έχει και δύο… λιγότερα Παγκόσμια Κύπελλα!
Για αυτό μην ψάχνετε… αδίκως την πιο overachiever Εθνική ομάδα του κόσμου. Είτε χάσουν είτε νικήσουν σήμερα, οι «απόγονοι» του Σκιαφίνο, του Τζίτζια και του Φραντσέσκολι έχουν κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο προ πολλού…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: