Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ες αύριον τα σπουδαία

Αγαπημένη φράση η σημερινή, μια και οι περισσότεροι την εφαρμόζουμε πιστά και με συνέπεια στην καθημερινότητά μας! Η ερμηνεία της είναι προφανής και τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αναβάλουμε την ενασχόλησή μας με σοβαρά ζητήματα, επικαλούμενοι τη σπουδαιότητά τους.



Η ρήση μάς παραδίδεται από τον Πλούταρχο (όχι τον τραγουδιστή, τον αρχαίο ιστορικό και βιογράφο) στη βιογραφία του Πελοπίδα. Φέρεται να ειπώθηκε από τον Θηβαίο –σπαρτιατόφιλο– στρατηγό Αρχία, όταν του μετέφεραν ένα γράμμα που περιείχε την πληροφορία ότι κινδυνεύει από τους πολιτικούς του αντίπαλους που συντάσσονταν με τον δημοκρατικό Πελοπίδα. Ο Αρχίας, ευρισκόμενος σε συμπόσιο και προφανώς σε μέθη και ευθυμία, αμέλησε να ανοίξει το γράμμα αναφωνώντας «ες αύριον τα σπουδαία», εννοώντας ότι με τα σοβαρά ζητήματα θα ασχοληθεί την επομένη, αφού προείχε η διασκέδαση. Δυστυχώς για αυτόν, λίγες ώρες αργότερα δολοφονήθηκε και αυτός και οι φίλοι του. Έκτοτε η φράση υποδηλώνει τη μετάθεση επίλυσης σοβαρών ζητημάτων για την επόμενη ημέρα, απφεύγοντας την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Πάρτε παράδειγμα τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Το gazzetta τρία χρόνια τώρα επισημαίνει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά οι κρατούντες και ταλαιπωρούντες συνεχώς ανέβαλλαν «ες αύριον τα σπουδαία»· και τώρα φτάσαμε στο σημείο των part time αγωνιστικών και των άφραγκων ομάδων που επινοούν τεχνάσματα για να επιβιώνουν, των σε καθημερινή βάση πια επεισοδίων μεταξύ οπαδών, τα οποία καταλήγουν σε τραγωδίες. Πρόληψη για τη βία; Ες αύριον τα σπουδαία!
Να το πάμε και λίγο μακρύτερα; Παρακολουθήστε τη στρατηγική της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Αφήνοντας κατά μέρος την ιδεολογικοπολιτική πλευρά καθώς δεν είναι της παρούσης, διαπιστώνουμε ότι κάθε φορά που ετίθετο μείζον ζήτημα... ες αύριον τα σπουδαία. Τι κι αν το 2004 έπρεπε να γίνει προσπάθεια επίλυσης του ασφαλιστικού; Ες αύριον τα σπουδαία! Τι κι αν οι καμπάνες της χρεοκοπίας χτυπούσαν από το 2009; Ες αύριον τα σπουδαία!
Ωστόσο, για να μην κατηγορούμε μόνο τους άλλους, ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη κι ας παραδεχθούμε πόσες φορές είπαμε στον εαυτό μας «ες αύριον τα σπουδαία», αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα εγκαίρως;  Ε, κάπως έτσι, από τα πολλά «ες αύριον», οδηγηθήκαμε σταδιακά στις περίφημες (ελληνικές) καλένδες! (http://www.gazzetta.gr/article/item/211064-stis-ellenikes-kalendes%E2%80%A6).

Πηγή: gazzetta.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: