Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

"Θα πάρει ο άνεμος του Πειραιά τις κελεμπίες στον αέρα!"

O Νίκος Αλέφαντος σχολιάζει το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και αναλύει πώς πρέπει να παίξουν οι Πειραιώτες. Μιλάει και για Εθνική Ελλάδος.
"Θα πάρει ο άνεμος του Πειραιά τις κελεμπίες στον αέρα!"
• Απ’ τη μέση και κάτω της στήλης θα σας μιλήσω για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πρώτα όμως πάμε στο ματς της Εθνικής. Οι Ρώσοι στο α’ ημίχρονο μπήκαν φουριόζοι, έκαναν το γρήγορο γκολ, δεν είχαν καλή συνεννόηση ο Παπασταθόπουλος με τον Αβραάμ, πέρναγαν εύκολα από το κέντρο οι Ρώσοι, μπορούσαν άλλα 2 γκολ να μας κάνουν. Έμπαιναν εύκολα στην περιοχή μας. Στο β’ ημίχρονο ανέβηκε η Εθνική μας, παίξαμε ως ίσοι προς ίσους τους Ρώσους, προσπαθούσαν με ταχύτητα οι Έλληνες να πάρουν το πάνω χέρι, πρώτη φορά τους είδα έτσι, με ταχύτητα, μου άρεσε στο β’ ημίχρονο η Εθνική.
• Ήταν πολύ καλός ο Τοροσίδης, με τον Χολέβα έδωσαν πλάτος, δέθηκαν με τον Αβραάμ και τον Παπασταθόπουλο. Το γκολ του Σαμαρά για εμένα κακώς ακυρώθηκε, ισοφαρίσαμε, μπορούσαμε και να νικήσουμε, το είδα με ενδιαφέρον το παιχνίδι. Ο Σάντος έχει δέσει πίσω την ομάδα, προχωράει στα χνάρια του Ρεχάγκελ, είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις την Ελλάδα! Μεγάλη επιτυχία για τον Σάντος που είναι αήττητος για 16 ματς, του αξίζουν μπράβο, πέρασε και την ομάδα στο EURO. Έχει τον κορμό τον σίγουρο, καλεί και κάθε καρυδιάς καρύδι, αρχικά δεν μου άρεσε αυτό, αλλά αφού έχει τα αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι δίνει ελπίδα έτσι στα νέα Ελληνόπουλα, να πασχίσουν, να δουλέψουν, να διακριθούν στις ομάδες τους και η πόρτα της Εθνικής θα είναι ανοικτή, δεν θα είναι «κλειστό κλαμπ».
• Πάμε παρακάτω. Ο Μουρίνιο με τη Ρεάλ έχει βάλει ήδη το στίγμα του, σας είχα πει πέρσι ότι στο 2ο χρόνο τη Ρεάλ θα τη φτιάξει. Έχει περάσει το πρόγραμμά του να είναι η ομάδα σκληροτράχηλη πίσω και στα χαφ, μπροστά να είναι γρήγορη, και όλοι να μαρκάρουν. Παίρνει το 101% από τους παίκτες που έχει.
Το τι κράξιμο πέφτει στον Ριέρα στην Τουρκία, δεν λέγεται. Γελάει ο κόσμος. Πού είναι όλοι αυτοί που μου την έπεφταν στη στήλη πέρσι και μου έλεγαν ότι τον αδικώ και ότι θα αναστηθεί και ότι στο β’ γύρο θα βγάζει μάτια, μετά έλεγαν ότι αν κάνει προετοιμασία θα βγάζει μάτια, και άλλα τέτοια. Θυμάστε τι σας έλεγα; Ξεχάστε τον Ριέρα, αυτός είναι, μην περιμένετε να αλλάξει, δεν φτουράει για τα λεφτά που παίρνει.
• Πάμε τώρα στο ντέρμπι. Αν σε κερδίσει ο Παναθηναϊκός, την έβαψες. 5 βαθμούς θα φύγει μπροστά και θα έχει βγάλει δύσκολο πρόγραμμα. Όμως δεν πιστεύω ότι θα νικήσει ο Παναθηναϊκός. Παρ’ ότι οφείλουμε να τον σεβόμαστε διότι έχει γίνει πιο γρήγορος από τη μέση και μπροστά, έχει και σε εκπληκτική κατάσταση τον Λέτο. Είχα πει σε προηγούμενη στήλη ότι ο Λέτο έτσι όπως παίζει μου θυμίζει τον Κρόιφ της παλιάς μεγάλης Εθνικής Ολλανδίας που έβγαινε από πίσω και έπαιζε ως οπισθοχωρημένος φορ. Αυτό φέρνει δυσκολίες στους αμυντικούς διότι ο αντίπαλος δεν είναι στατικός, έρχεται από πίσω, έχει την ντρίμπλα, έχει και τη ρέντα να τα κολλάει τα γκολ από όπου σουτάρει.
• Είναι απρόβλεπτος φέτος ο Παναθηναϊκός, ενώ πέρσι ήταν η πιο προβλέψιμη ομάδα όπως έλεγα. Και ο Κουίνσι μου αρέσει, είναι γρήγορος και δυνατό παιδί, μπουκάρει, ο Ζέκα είναι επίσης γρήγορος, όμως δεν σκοράρει.
Παρ’ όλα αυτά, τον Ολυμπιακό τον θεωρώ πιο δεμένη ομάδα. Πιστεύω ότι ο Τοροσίδης θα είναι εκπληκτικός απέναντι στον ΠΑΟ. Με τον Χολέβα θα δώσουν πλάτος. Μην δούμε κανένα Μαρκάνο σε αυτό το ματς, δεν κουνιέται η τετράδα πίσω, δεν πειράζεται. Τα δύο σέντερ μπακ μας δεν έχουν καμία σχέση με τα σέντερ μπακ του ΠΑΟ, και γενικώς η αμυντική μας γραμμή υπερέχει.
Σε ό,τι αφορά τα χαφ, από τώρα το λέω: Ορμπάιθ, Μοντέστο, Ιμπαγάσα. Ο Φουστέρ έρχεται από μακρόχρονη απουσία, δεν πρέπει να ξεκινήσει. Ας τον βάλει αλλαγή. Ο Ορμπάιθ δεν πρέπει να παίζει στο «λιμανάκι» του πίσω, πρέπει να τρέξει πολύ σε αυτό το ματς και να βοηθήσει τον Μοντέστο στα τρεξίματα, μην τον αφήσει να τρέχει μόνο του απέναντι σε Κατσουράνη και Σιμάο.
Μπροστά απαραίτητα Μιραλάς δεξιά και Τζιμπούρ κέντρο, να αλλάζουν μεταξύ τους λίγο, και Μόνχε αριστερά. Είναι γρήγορος ο Μόνχε και βοηθάει και πίσω, τον θέλω, με τον Χολέβα θα κάνουν καλό δίδυμο αριστερά. Δύο αμυντικά χαφ θέλω σε αυτό το ματς, Ορμπάιθ και Μοντέστο, και μπροστά τους Ιμπαγάσα.
Μην ακούω για βεντούζες πάνω στον Λέτο, ο Αργεντινός παίζει ελεύθερα, δεν μπορείς να του βάλεις παίκτη, ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει την τετράδα του πίσω σε απόσταση 6-7 μέτρα ο καθένας, μπροστά από αυτούς οι 3 χαφ, με τον Μόνχε πιο πίσω να τραβιέται να βοηθάει, και μπροστά ο Μιραλάς με τον Τζιμπούρ. Ένα σχήμα δηλαδή που θα μετατρέπεται σε 4-4-2 κάποιες στιγμές.
Όταν αμύνεται ο Ολυμπιακός πρέπει να κλείνουν και οι 3 γραμμές σφικτές , μην μας περάσουν μπάλες με ξεχασμένες πιέσεις ψηλά των επιθετικών μας και των χαφ, μην βρουν χώρους οι του ΠΑΟ στα νώτα μας διότι είναι γρήγοροι. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν πρέπει να εξυπηρετήσει τον Κουίνσι, τον Λέτο και τον Ζέκα, θέλει εξυπνάδα αυτό το ματς. Δεν πρέπει να βγουν 3 με 3 ή 4 με 4, διότι ξέρουν μπάλα αυτοί οι 4 του ΠΑΟ, και τον Κλέιτον βάζω μέσα. Πρέπει να είναι σφικτές οι γραμμές μας όταν αμυνόμαστε.
Η αμυντική μας λειτουργία μας πρέπει να γίνεται με το μυαλό να πάρουμε τη μπάλα και να φύγουμε εμείς μπροστά, κατά κύματα, θα βρούμε Σαριέγκι και Μαρίνο και Σπυρόπουλο και έναν 17χρονο τερματοφύλακα άπειρο να παίζει υπό πίεση απ’ την καυτή εξέδρα! Αυτούς θα βρούμε! Σουτάρετε από παντού, σουτάρετε στις γωνίες, κάντε διεισδύσεις. Είναι πιο γρήγορος ο Ολυμπιακός μπροστά, αρκεί να τρέξουν τον Παναθηναϊκό που η αμυντική γραμμή του δεν πείθει. Μόνχε, Μιραλάς, Τζιμπούρ, με Τοροσίδη να βγαίνει από πίσω, και Ιμπαγάσα να μοιράζει, αν τη βρούμε αυτήν την άμυνα του ΠΑΟ σε ανοικτό πέλαγος, θα τη σμπαραλιάσουμε, θα πάρει ο άνεμος του Πειραιά τις κελεμπίες στον αέρα, θα εξαφανιστούν οι Τσάκες και οι πρίγκιπες!
• Με ρωτάει ο Σινάνογλου ποιον θα έβαζα τερματοφύλακα σε αυτό το ματς. Όποιος και να παίξει, ακόμα και πουλιά να πιάσει, πάρτε τερματοφύλακα καλό τον Γενάρη! Η άποψή μου δεν αλλάζει. Ας βάλει όποιον θέλει κάτω από τα δοκάρια. Ο Θεός και η ψυχή μας. Να ανάψουμε ένα κερί και να κάνουμε το σταυρό μας.
Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μεταγραφή μεγάλου τερματοφύλακα, η κατάσταση μου θυμίζει μια χρονιά επί Γουλανδρή που είχε μέσα παικταράδες και μας είχε πιάσει κορόιδο ένας μάνατζερ εξ Αμερικής, μας είχε φέρει τον Πολέτι. Ήρθε εδώ πολυδιαφημισμένος, μαζευτήκαμε στο Καραϊσκάκη να τον δούμε, και ήταν… κουτσός, τα έτρωγε από τη… Θήβα! Απ’ όπου σουτάρανε, πήγαινε γκολ.

πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: