Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ζωή σαν παραμύθι!!

Η ζωή του Χοσέ Λόιντ Χολέβας -όπως αναγράφει πλέον η ταυτότητά του- δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα.
Ζωή σαν παραμύθι
Περνώντας μέσα από... Συμπληγάδες, ο αμυντικός του Ολυμπιακού κατάφερε χάρη στις δικές του δυνάμεις να σταθεί όρθιος. Πραγματικός μαχητής. Σίγουρα, το προβληματικό παρελθόν δεν σβήνει ποτέ απ' τη μνήμη ενός παιδιού που σε τρυφερή ηλικία στερήθηκε την πατρική αγάπη. Τότε, δηλαδή, που την είχε περισσότερο ανάγκη.
«Χαίρομαι που κλήθηκε στην Εθνική oμάδα. Είναι σπουδαίος παίχτης. Του εύχομαι να είναι πάντα υγιής και να πετύχει στη ζωή του», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πατέρας Αχιλλέας του μέσω του «Εθνους της Κυριακής» απ' το μακρινό Ασάφενμπουργκ της Γερμανίας.
Ο γάμος του με τη Λόβις, μητέρα του Χοσέ, δεν κράτησε πολύ. Χώρισαν όταν αυτός ήταν μόλις οκτώ μηνών και τον πατέρα του τον ξαναείδε όταν έγινε έξι ετών. Μάλιστα, όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Αχιλλέας Χολέβας, έκτοτε οι συναντήσεις τους ήταν σπάνιες, σχεδόν τυχαίες.
Δύσκολα χρόνια
Μεγαλώνoντας υπό τέτοιες συνθήκες, ο 27χρονος ποδοσφαιριστής αναγκάστηκε στα 18 του να δουλέψει διπλοβάρδια σε αποθήκη βλέποντας ότι η τότε κοπέλα του, Βίτα, έμεινε έγκυος. Μετέπειτα χώρισαν, αλλά η εννιάχρονη Τανίσα παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Μάλιστα, το καλοκαίρι είχαν κάνει μαζί διακοπές στην Κρήτη και στον γάμο του με την Νταϊάνα Γιάνγκερ, η μικρή ντύθηκε παρανυφάκι! Η επανάσταση του Χοσέ είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν στα 13 του η μητέρα του αρνήθηκε πρόταση της Αϊντραχτ Φρ.
«Επιθυμούσε να κάνω ένα επάγγελμα και να πάρω ένα πτυχίο», επεσήμανε. Τότε άρχισαν και οι κακές παρέες. «Εκανα πολλές ανοησίες, έπινα» παραδέχεται, ενώ τον είχε επιπλήξει και ο θετός πατέρας του. «Πέταξε τα τσιγάρα και κοίταξε να γίνεις αθλητής», του είπε βλέποντάς τον να συμμετέχει και σε καβγάδες.
Στο όνειρο, όμως για επαγγελματική ποδοσφαιρική καριέρα έδωσε σάρκα και οστά ο θείος του, Αλφόνσο Σμιθ. Ετσι, το 2005, αγωνιζόμενος ως επιθετικός στη Βικτόρια Καλ πέτυχε 15 γκολ σε 33 παιχνίδια. Οι επιδόσεις του κίνησαν το ενδιαφέρον του Ερνστ Τάνερ, πρώην τεχνικού διευθυντή της Μόναχο 1860, που τον έφερε στη β' ομάδα. Μετέπειτα, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και ο Χοσέ άρχισε να «λάμπει».
Στα Τρίκαλα
Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Χοσέ Λόιντ Χολέβας επισκέφτηκε τις ρίζες του, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες ελληνοποίησής του. Εκεί, στη Βασιλική Τρικάλων, διανυκτέρευσε στη γιαγιά του, Στυλιανή και συναντήθηκε με την 33χρονη θεία του, Περιστέρα. Μόλις έγινε αντιληπτός, έγινε πανικός. «Πολύ άνετος και δίχως ίχνος βεντετισμού, δέχτηκε να υπογράψει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί με όσους τον πλησίασαν», τόνισε ο πρώην Δήμαρχος, Β. Ζιάκας, στον οποίο ο Χοσέ εκμυστηρεύτηκε την αγωνία του αν θα καταφέρει να πάρει φανέλα βασικού στον Ολυμπιακό. «Ο Βαλβέρδε έφερε τον Μαρκάνο και δεν ξέρω αν θα παίζω», ανέφερε. «Θέλουμε να σκοράρεις κόντρα στον Παναθηναϊκό», ήταν η επιταγή ενός κατοίκου που τον πλησίασε, ενώ όταν ένας πιτσιρικάς τον ρώτησε αν θα μετακόμιζε ποτέ στο «τριφύλλι», αποκρίθηκε ορθά - κοφτά με ένα «never» (σ.σ.: ποτέ).
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΟΛΕΒΑ
«Περιμένω τον Χοσέ να έρθει να με βρει»
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ο Αχιλλέας Χολέβας, βλέποντας τον γιο του, Χοσέ (που ήθελε να τον βαπτίσει Τριαντάφυλλο, αλλά τελικά πήρε το όνομα Ιωσήφ), να φοράει τη γαλανόλευκη αισθάνεται δέος και υπερηφάνεια. Ο κυρ Αχιλλέας διέπρεπε ως παίχτης στην ομάδα του Κεραυνού Βασιλικής, αλλά ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Για 4-5 ημέρες είχε πέσει σε κώμα και μόλις συνήλθε τα παράτησε.
«Τώρα θα ήμουν αστέρι», αναπολεί. Αλλά και η προσδοκία του να γίνει πιλότος έπεσε στο κενό. Ετσι, μην έχοντας άλλη επιλογή, από το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται νυχθημερόν ως σερβιτόρος. Ουσιαστικά, τα προβλήματα ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας τον Μάιο του 1986 και την επιστροφή του από την Ελλάδα στη Γερμανία. «Μόλις επέστρεψα στη Γερμανία, ήρθαμε σε ρήξη με την πρώτη μου σύζυγο, Λόβις (γόνο Γερμανίδας με Βραζιλιάνο), και χωρίσαμε. Παράλληλα ξέκοψα απ' τον Χοσέ, ο οποίος ήταν μόλις οκτώ μηνών. Μέχρι που έγινε έξι ετών δεν ξαναειδωθήκαμε. Και από κει και πέρα λίγα πράγματα. Τον έβλεπα στα κλεφτά», εξιστορεί με πόνο ψυχής ο Αχ. Χολέβας, που διατηρεί μπυραρία - εστιατόριο με γερμανική - ιταλική - ελληνική κουζίνα.
Παρότι έχει ξαναπαντρευτεί δύο φορές, έχοντας αποκτήσει άλλα τέσσερα παιδιά, κατηγορεί την πρώτη σύζυγό του για τη συμπεριφορά του Χοσέ απέναντί του. «Αυτή τον είχε... κρυώσει απέναντί μου. Του έβαζε λόγια. Ο Χοσέ έχει πάρει τον χαρακτήρα της μητέρας του και από μένα έχει μόνο το αίμα. Τον μεγάλωσε μόνη της, γιατί αυτή το επέλεξε», υπογραμμίζει, ενώ εξέφρασε και ένα παράπονο. «Ξέρω ότι πλήρωσε για κάτι που δεν έφταιγε, αλλά τώρα το μυαλό του τού κόβει. Πρόσφατα τον συνάντησα τυχαία στη Γερμανία και του ζήτησα να περάσει από το μαγαζί. Μου είπε θα το κάνει, αλλά ακόμα... έρχεται. Αν ήταν δυνατόν να μέναμε μαζί, θα το έκανα. Μου έχει λείψει».
Το κεφάλαιο Λίνεν
«Ποδοσφαιρικός πατέρας» είναι ο Εβαλντ Λίνεν για τον Χοσέ Χολέμπας. «Του χρωστάω πάρα πολλά», αναφέρει, ενθυμούμενος ότι ήταν εκείνος που ως προπονητής της Μόναχο 1860 τού έδωσε τη φανέλα βασικού στο σπίτι του, ενώ τον έφερε και στον Ολυμπιακό.
Η καρατόμηση του Λίνεν τον στενοχώρησε, αλλά μιλώντας στα γερμανικά ΜΜΕ αποδείχτηκε ρεαλιστής. «Αν μια ομάδα δεν ρολάρει, ο πρώτος που την πληρώνει είναι ο προπονητής. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να συνηθίσω, αλλά ποτέ δεν ανησύχησα», υπογράμμισε.
Πηγή: ΕΘΝΟΣΠΟΡ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: