Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Από τον Πανιώνιο στην Καρλσρούη!

Από παίκτης του Πανιωνίου και κάτοικος Ελλάδας πλέον μετακομίζει και προβάρει τα χρώματα της Γερμανικής Καρλσρούης. Ο λόγος για τον Γιάννη Ραΐση.
Από τον Πανιώνιο στην Καρλσρούη
Ο γεννημένος στις 19 Απριλίου 1996 Γιάννης Ραΐσης μίλησε στην κάμερα μας και στον Χριστόδουλο Κιγμαλή για τα όνειρα του,τις φιλοδοξίες του και αλλά κυρίως για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και το πείσμα του να πετύχει.Επίσης η συνέντευξη έβγαλε και μία σημαντική είδηση,πως λίγο πριν πάρει την τελική του απόφαση υπήρξε άλλη μία πολύ καλή πρόταση,αυτή του Παναθηναικού!!!
Ποιός είναι ο Γιάννης Ραΐσης
ξεκίνησε από την ακαδημία του Ολυμπιακού Αλίμου με προπονητή τον κ. Νίκο Κοτσιοβό,. εκεί έμεινε 3-4 χρόνια. Μετά από εκεί τον επέλεξαν στον Ολυμπιακό, στο Ρέντη. Όταν πήγε εκεί, ήταν 9 χρονών, έμεινε ένα χρόνο και έφυγε γιατί ήταν μακριά και δεν είχε χρόνο για τα μαθήματά του και πήγε σε μια ακαδημία κοντά στην εταιρεία του πατέρα του, στην ακαδημία Παθιακάκης. Εκεί έμεινε ένα χρόνο. Στη συνέχεια πήγε σε μια ομάδα με επίλεκτα παιδιά, την Cocomat, που την είχε φτιάξει ο κ. Παύλος Ευμορφίδης και προπονητής ήταν ο κ. Μίλτος Καρατζάς. Αυτή η ομάδα έκανε πολλά τουρνουά εντός Ελλάδος με ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες πράγμα που βοήθησε τον νεαρό να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να ξεκινήσει να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του.
Όταν αυτή η ομάδα ( λόγω του ότι έφυγε στο εξωτερικό ο κ. Ευμορφίδης με τον γιό του Τζέϊμς που ήταν και ο αρχηγός της ομάδας), έπαψε να υπάρχει,ο κ. Μίλτος Καρατζάς πήρε όλα τα παιδιά και τα πήγε στον Πανιώνιο.Στην ομάδα του Πανιωνίου ο Γιάννης αγωνίστηκε από το 2007 ως το 2011. Τέσσερα χρόνια ολόκληρα χρόνια.

Αναλυτικά όσα μας δήλωσε ο Γιάννης Ραίσης...
Πως έγινε λοιπόν και πήγες στη Γερμανία στην Καρλσρούη (KSC);
Το Σεπτέμβρη του 2010, είχαμε μια κλασσική προπόνηση στο Πανιώνιο. Έτυχε εκείνη την ημέρα να είμαστε σχεδόν όλα τα τμήματα. Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είχε φέρει ένα παίκτη για να δοκιμαστεί στον Πανιώνιο. Παίξαμε ένα διπλό χωρίς κανείς μας να γνωρίζει ότι υπήρχε scouter κοντά στα σύρματα όπου ήταν και οι γονείς. Ενώ τελείωνε η προπόνηση κι εγώ έκανα διατάσεις, με πλησίασε ένας Γερμανός, μου συστήθηκε ως scouter, μου μιλούσε στα αγγλικά και μου είπε ότι ήθελε να μιλήσει με τους γονείς μου, γιατί του άρεσα σαν παίκτης, μου είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το πόσο γρήγορος ήμουν και ότι ήθελε να με πάει στη Γερμανία να δοκιμαστώ.
Μίλησαν την ίδια μέρα με τον πατέρα μου και την άλλη μέρα κλείσαμε ραντεβού στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Συναντηθήκαμε λοιπόν την άλλη μέρα εγώ, ο πατέρας μου, ο scouter, ο Μάνατζερ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος κι ένας scouter από τη Ρουμανία, o κ. Κώστας. Είδανε κάποια βίντεο αγώνων που μας είχε ζητήσει ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος να έχουμε μαζί μας και μας ζήτησε στο τέλος να με αναλάβει.
Τα Χριστούγεννα, μας πήρε για ευχές, μας είπε ότι μιλάει με κάποιες ομάδες και δεν με έχει ξεχάσει. Όντως το Μάιο, τέλη Μαΐου, επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε, να πάω να δοκιμαστώ στην Γερμανία. Ήταν τότε η περίοδος των εξετάσεων στο σχολείο και πήρα άδεια μια εβδομάδα, για να πάω στην Γερμανία. Έτσι πήγα στη Γερμανία και δοκιμάστηκα στην KSC (Καρλσρούη).
Η δοκιμασία ήταν τέσσερις ημέρες καθημερινές. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.
Στην αρχή τη Δευτέρα, δοκιμάστηκα με τoυς U-15 που είναι και η ηλικία μου. Ήμουν ίσως ο καλύτερος κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των προπονητών που με έβλεπαν. Και όλοι οι παρευρισκόμενοι εκεί καθώς και ο Τεχνικός Διευθυντής είπαν τα καλύτερα!
Την άλλη μέρα την Τρίτη, δοκιμάστηκα με τους U-17, ήμουν αρκετά καλός και τότε μας είπαν να πάμε και την επόμενη μέρα. Την Τετάρτη με δοκίμασαν με την U-18. Έπαιξα και εκεί καλά, αλλά δεν ήμουν τόσο καλός, όσο με την U-17, που πάλι ήταν πιο πάνω από την ηλικία μου. Μας είπαν πάλι να ξαναπάμε την επόμενη μέρα την Πέμπτη, για να ξαναπαίξω με τους U-17. Έπαιξα εκεί και πάλι είχα καλή απόδοση και έτσι με επέλεξαν τελικά γι’ αυτήν την ομάδα.
Karlsruher FC (U-17): Ο Γιάννης στην πάνω σειρά, 4ος από αριστερά
Μας είπαν βέβαια ότι θα μας απαντήσουν σε 5 μέρες. Μας πήραν όντως, αρχές Ιουνίου και μας είπαν ελάτε, γιατί 2 Ιουλίου αρχίζει η προετοιμασία μέχρι τις 13 Αυγούστου, γιατί στις 15 Αυγούστου αρχίζει το πρωτάθλημα (Bundesliga) για τους U-17 και το πρώτο παιχνίδι το παίζουμε εκτός έδρας με την Στουτγάρδη (ευτυχώς νικήσαμε 2-0).
Στην Γερμανία βέβαια υπήρχαν κι άλλες ομάδες που θα μπορούσα να πάω, αλλά ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος επέλεξε την Καρλσρούη (KSC), γιατί έχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις και "Ιnternat" αυτό είναι σημαντικό γιατί μόνο λίγες ομάδες το έχουν στο εξωτερικό δηλαδή να μπορούν να φιλοξενούν ξένους μικρούς ποδοσφαιριστές, επίσης οι ακαδημίες της KSC έχουν σαν σλόγκαν «talent team». Βγάζει δηλαδή ταλέντα και τους διοχετεύει σε μεγάλες ομάδες γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να σε επιλέξουν σε αυτή την ομάδα. Γνωστό παράδειγμα είναι ο Όλιβερ Κάν, ο τερματοφύλακας της Μπάγιερν Μονάχου, που προέρχεται από τις ακαδημίες της Καρλσρούη.
Εδώ και 3 εβδομάδες με παρακολουθεί και με έχει προσεγγίσει η Γκλάντμπαχ, δεν θέλουν όμως να με δώσουν ακόμα, από την Καρλσρούη, θα με έχουν σε επιτήρηση, λένε και θα συνεννοούνται με τον Μάνατζέρ μου.
Σε τι γλώσσα μιλάς με τους συμπαίκτες σου;
Μιλάω μισά γερμανικά, μισά αγγλικά. Κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή έχουμε ρεπό από την ομάδα, ανάλογα πότε παίζουμε, γιατί Σαββατοκύριακο παίζουμε κανονικά το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα. Κατεβαίνουμε στην πόλη και βγαίνουμε με τα παιδιά της ομάδας και διασκεδάζουμε μέχρι τις 10.00 μ.μ.
Η προπόνηση στην Καρλσρούη είναι διαφορετική απ’ αυτήν στην Ελλάδα;
Ναι, τεράστια διαφορά. Είναι διαφορετική η προπόνηση εδώ. Μας «πεθαίνουνε», μας κάνουνε πολλή δυνατή προπόνηση. Αρκετές φορές μου είναι πολύ δύσκολο μερικές προπονήσεις να τις αντέξω. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να καταλάβω και την άσκηση γιατί δεν μιλάω καλά γερμανικά και αυτοί μου μιλάνε μόνο γερμανικά, για να μάθω. Οι προπονήσεις γενικά είναι πιο δυνατές. Το κομμάτι της τακτικής είναι πιο καλό. Αρκετά σουτ, πάρα πολλά σουτ με το αδύναμο κυρίως πόδι. Θέλουν να δυναμώσουμε το αδύνατο πόδι μας. Ταχύτητες κλπ…
Το ποδοσφαιρικό σου είδωλο;
Είναι ο Σέργιο Κουν Αγκουέρο. Από μικρός τον παρακολουθώ αυτόν τον παίκτη. Από τον καιρό που ήταν στη Ατλέτικο, μη σας πω και όταν ήταν σε μικρότερες ομάδες. Τον θαυμάζω τόσο πολύ γιατί είναι φάτσα, είναι κοντούλης, πιέζει πολύ και τώρα με την Μάντσεστερ Σίτι, είδατε, πίεσε και μπήκε και το γκολ. Και θα ήθελα να του μοιάσω.
Ο μάνατζερ σου, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, σε βοήθησε αρκετά;
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που μου άνοιξε το δρόμο για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Γερμανία. Εκείνος είναι που με πρωτοείδε, με ξεχώρισε και πίστεψε σε μένα. Βέβαια το ίδιο ισχύει και από τη δική μου πλευρά, και πιστεύω ότι θα κάνει το καλύτερο για μένα. Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης και ομολογώ ότι με συμβουλεύει σα να είμαι παιδί του και με στηρίζει πάρα πολύ. Αυτό το εκτιμώ αφάνταστα γιατί αισθάνομαι ότι έχω μία δεύτερη οικογένεια στη Γερμανία και μπορώ να νοιώθω ασφάλεια. Γενικότερα έχουμε πολύ καλή χημεία οι δυο μας.
Να σκεφτείτε ότι έρχεται μιάμισι ώρα με το αυτοκίνητό του από την Καϊζερσλάουτερν στην Καρλσρούη, μόνο και μόνο να με δει, να δει πως είμαι, αν χρειάζομαι κάτι. Γενικά ενδιαφέρεται πάρα πολύ και ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιος άλλος μάνατζερ ενδιαφέρεται για τον παίκτη του τόσο πολύ, και εγώ ακόμα δεν είμαι καν επαγγελματίας…
Η συμφωνία μας είναι ότι στο πρώτο μου συμβόλαιο με ομάδα θα πάρει το 10%. Με πιστεύει πολύ, όπως μου έχει πειτεύει πολύ, όπως μου έχει πει.
ΠΗΓΗ: sports-academies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: