Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το οικονομικό θα κρίνει τα πάντα!!

ΟΙ δεκάξι ομάδες στο πρωτάθλημα παίζουν για οκτώ θέσεις. Πρώτη και καλύτερη είναι αυτή του πρωταθλητή. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Το οικονομικό θα κρίνει τα πάντα
Πρώτη και καλύτερη είναι αυτή του πρωταθλητή. Τρεις θέσεις που δεν θέλει κανένας είναι οι τελευταίες. Του υποβιβασμού. Κι υπάρχουν ακόμα οι τέσσερις θέσεις των πλέι οφ. Χοντρικά έχει διεξαχθεί το ένα τρίτο του πρωταθλήματος και κάτι ψιλά.
Με τις ομάδες να έχουν από δέκα ματς, κάποιες από έντεκα και δώδεκα και τον Λεβαδειακό με τη Δόξα Δράμας να συμπληρώνουν το καρέ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες σ' ένα νορμάλ πρωτάθλημα οι δέκα πρώτες αγωνιστικές είναι ένα σοβαρό δείγμα για κάποια πρώτα συμπεράσματα. Οπως είναι όμως διαμορφωμένη η κατάσταση στη Super League, δεν μπορείς να πεις τίποτα.
Για δύο μόνο περιπτώσεις μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη: Οτι το δίδυμο του τερματισμού στην κορυφή θα είναι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και στην τελευταία θέση η Δόξα Δράμας. Ολα τα άλλα είναι ρευστά. Θυμάμαι στην αρχή του πρωταθλήματος, όταν είχε γίνει της μόδας να λένε και να γράφουνε ότι η μοναδική ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό είναι ο ΠΑΟΚ. Και ο ΠΑΟΚ είναι σήμερα 7ος με 16 πόντους. Δύο παραπάνω έχει ο ΟΦΗ που έχει φτάσει τους 18 κι έχει κι ένα παιχνίδι λιγότερο με τον Λεβαδειακό μέσα στο «Γεντί Κουλέ».
Και δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα. Το κυριότερο είναι το οικονομικό. Μια χαρά είναι ο Πανιώνιος στους 13 βαθμούς. Στο +7 είναι από τη γραμμή του υποβιβασμού. Πώς θα βγάλει τη χρονιά όμως μέχρι τον Μάιο; Σέντζι δεν υπάρχει στο ταμείο. Ετσι και μπουκάρει μέσα ποντικός, θα ψοφήσει από ασιτία.
Στην πρώτη θέση είναι η ΑΕΚ έστω και με παραπάνω ματς. Ως πότε όμως; Ως πότε θα παίζουνε οι ποδοσφαιριστές για τη φανέλα, την Αγιά Σοφιά και τις χαμένες πατρίδες; Κουτσά στραβά θα γίνουν ακόμα δύο παιχνίδια μέχρι τη διακοπή για τις γιορτές. Από τον Γενάρη και μετά τι γίνεται; Ποιος θα κρατήσει τους ποδοσφαιριστές;
Η πιθανότητα του ντιλ με τον Αραβα επενδυτή από την Παλαιστίνη; Σοβαροί να είμαστε. Τεράστια είναι επίσης τα οικονομικά προβλήματα στον ΠΑΟΚ. Οχι μόνο τα συμβόλαια των Σαλπιγγίδη και Κοντρέρας δεν μπορούνε ν' αντέξουνε, αλλά ούτε του Γκαρσία και του Χαλκιά. Η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των εορτών θα είναι περίοδος εξελίξεων. Για αποφάσεις και ξεσκαρτάρισμα.
Οσες πληρώνουν στην ώρα τους έχουν το πλεονέκτημα

ΣΙΓΟΥΡΑ θα πάνε μέχρι το τέλος στην πρωτοδεύτερη θέση Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Εστω και χωρίς πρίγκιπα, έστω και χωρίς λεφτά, ο Παναθηναϊκός θ' αντέξει μέχρι το καλοκαίρι για να τη βγάλει. Σίγουρη είναι επίσης η τελευταία θέση.
Η Δόξα δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνει ρεκόρ. Να τελειώσει το πρωτάθλημα με έναν βαθμό. Από κει και πέρα, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι άλλες δύο υποψήφιες ομάδες για να πέσουν είναι ο Λεβαδειακός και η Κέρκυρα. Οπως είπαμε, όμως, δεν είναι μόνο το αγωνιστικό. Θ' αντέξει μέχρι το τέλος ο Πανιώνιος; Θ' αντέξει ο ΟΦΗ;
Το πλέον πιθανό είναι όχι. Ως πότε θα παίζουνε στον ΟΦΗ χωρίς λεφτά; Ακόμα και για τις θέσεις των πλέι οφ τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οτι θα τις πάρουνε δηλαδή οι μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Φέτος μπορεί να μην έχει βγει ακόμα κάποια ομάδα, όπως πέρυσι ο Ολυμπιακός Βόλου, αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Αρης είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Ειδικά ο Αρης, έχει πολύ δρόμο ακόμα να καλύψει. Δεύτερη νίκη ήταν αυτή που έκανε επί του Παναθηναϊκού.
Το πλεονέκτημα λοιπόν το έχουνε οι ομάδες χωρίς προβλήματα. Αυτές που πληρώνουν στην ώρα τους. Οπως ο Ατρόμητος, η Skoda και ο Εργοτέλης, που λογικά θα βελτιωθεί στη συνέχεια. Γιάννενα και Αγρίνιο είναι ποδοσφαιρομάνες. Εχουνε και τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου, θα τη βγάλουνε τη χρονιά. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα τον τσαμπουκαλέψει τον ΠΑΣ και θα τον κάνει να παλεύει. Κι ο Σάκης Τσιώλης θα τη βρει την άκρη στον Αστέρα και θα τον νοικοκυρέψει. Οι δύο ομάδες λοιπόν μετά τη Δόξα για την τριπλέτα του υποβιβασμού είναι Λεβαδειακός-Κέρκυρα. Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, αυτές οι δύο είναι οι χειρότερες απ' όλες τις άλλες. Είπαμε όμως ότι το πρωτάθλημα είναι μεγάλο. Πόσο θα αντέξουνε χωρίς λεφτά ΟΦΗ, Πανιώνιος και ειδικότερα ο δεύτερος; Ετσι όπως φεύγουνε ο ένας μετά τον άλλον οι ποδοσφαιριστές του, Μάντζιος και Μανίκας θα βγάλουνε δελτία για να παίξουνε.
Ο εργασιομανής κ. Κωστένογλου

Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές. Με νευριάζουν μάλιστα. Χρόνια ολόκληρα, όσοι βγαίνανε να μιλήσουνε για τον Γιώργο Νταλάρα, λέγανε το ίδιο ποίημα: «Είναι τελειομανής. Δίνει σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια. Κι αυτό δημιουργεί τεράστια κούραση στους συνεργάτες του». Μάλιστα. Οι άλλοι καλλιτέχνες δηλαδή τι είναι; Αρπακολατζήδες; Φτιάχνουνε το πρόγραμμα στο πόδι; Αντι για δέκα πρόβες κάνουνε δύο; Υπερβολές και κουταμάρες.
Που πρέπει να ειπωθούν στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων. Για να γλείψουνε τον μεγάλο καλλιτέχνη και να του κάνουνε αβάντα. Κι από τον Χόρχε Νταλάρα πάμε στον σεμνό και ταπεινό Νίκο Κωστένογλου. Που όπως μάθαμε από τα σχετικά ρεπορτάζ πρόκειται περί εργασιομανούς. Στα Σπάτα θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Κάποια πράγματα εξυπηρετούν σκοπιμότητες

Ο ευλαβής Νίκος έδωσε στους ποδοσφαιριστές το σχετικό πρόγραμμα. Τους είπε όμως ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να πάρουνε άδεια εορτών. Οποιος ποδοσφαιριστής λοιπόν θέλει, μπορεί να πάει προαιρετικά στα Σπάτα για να γυμναστεί. Ιδού λοιπόν η σπάνια εργατικότητα του Κωστένογλου, που είναι τόσο αυστηρός με τον εαυτό του, που δεν του δίνει ούτε μια μέρα άδεια. Εστω κι αν τα λεφτά που είναι να παίρνει θα γραφτούνε στο χιόνι και θα πληρωθεί όταν θα βρέξει. Αυτός είναι πιστός στρατιώτης στο καθήκον. Υπερβολές.
Ο Βαλβέρδε δηλαδή που θα φύγει να πάει να δει την οικογένειά του στην Ισπανία είναι τεμπέλης: Ολοι οι άλλοι προπονητές δηλαδή που θα κάτσουνε κάποιες μέρες είναι λουφαδόροι; Σκοπιμότητες εξυπηρετούν όλα αυτά. Και καλύπτουν άλλες αδυναμίες. Ενας κανονικός προπονητής δεν έχει καμιά ανάγκη να αυτοτιμωρηθεί με εγκλεισμό στα Σπάτα. Ξέρει να κάνει τη δουλειά του, την κάνει κι αυτό είναι όλο.
Το ποδόσφαιρο είναι ισχυρό

ΡΩΓΜΕΣ λέει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από τα εφτά γκολ που κάτσανε και φάγανε οι Κροάτες από τη Λιόν. Ακόμα κι έτσι να είναι. Θα υποβαθμιστεί το προϊόν; Θα τσαλακωθεί το κύρος του; Τώρα στα νοκ άουτ ματς που θα γίνουνε για τη φάση των «16» τα γήπεδα θα είναι άδεια; Θα πέσουνε τα ποσοστά της τηλεθέασης; Σοβαροί να είμαστε. Το ποδόσφαιρο είναι ισχυρό. Είναι ανίκητο. Οσες λαδιές να γίνουνε, δεν παίρνει χαμπάρι. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Καρφίτσα δεν θα πέφτει σε όλα τα γήπεδα μέχρι και τον τελικό.
Αν καταλαβαίνω αυτά που διαβάζω, θα ζήσουμε φτωχότεροι όλοι οι Ευρωπαίοι.
-Μανώλης Καψής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόνη της δεν μπορεί να πέσει η Δόξα; Πρέπει να τη ρίξει ο Κατσαβάκης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: