Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο φόβος επέστρεψε στους διαιτητές...!!

Την Τρίτη θα αποφασίσει ο Δημήτρης Κύρκος αν θα εγκαταλείψει τη σφυρίχτρα του. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Ο φόβος επέστρεψε στους διαιτητές...
Τα τελευταία περιστατικά με θύμα το διαιτητή Δημήτρη Κύρκο αποδεικνύουν ότι τα πράγματα στη διαιτησία έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ο Ηπειρώτης ρέφερι σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί, καθώς θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται με κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Οριστική απόφαση θα πάρει την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της Κατερίνης, αφού προηγουμένως συζητήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Γιώργο Σαρρή και τον Κύρο Βασάρα. Η στήλη έχει επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα στη διαιτησία έχει θεσμικό χαρακτήρα. Δεν είναι ζήτημα προσώπων αλλά κανόνων. Δυστυχώς ακόμα και οι υπάρχοντες κανονισμοί έχουν καταστρατηγηθεί και τα εκφυλιστικά συμπτώματα κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους. Η πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γερουλάνος δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση.
Τα όσα θλιβερά συνέβησαν στον Δημήτρη Κύρκο δεν συνάδουν ούτε με το προφίλ που θέλει να δώσει στη διαιτησία η ΕΠΟ ούτε με οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οσο η διαιτησία θα ποδηγετείται από τους παράγοντες, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τέτοια περιστατικά. Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή ατμόσφαιρα, μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η αντίδραση ενός σοβαρού επιχειρηματία όπως είναι ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Απόστολος Παπουτσάκης.
Μετά τις ανακοινώσεις περί... μουσταλευριάς για τον Κωσταντινέα, ήρθε να προστεθεί νέα δήλωση του ιδιοκτήτη του Εργοτέλη, και μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη θεσμική του ιδιότητα ο Απ. Παπουτσάκης αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη διαιτησία.
Αλήθεια, δεν κατανοεί ότι αν η διαιτησία δεν πάει καλά είναι και ο ίδιος μέρος του προβλήματος, με βάση το θεσμικό του ρόλο; Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει εξ οφίτσιο (αντιπρόεδρος της ΕΠΟ) τεράστια ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική διαιτησία; Φορώντας το ένδυμα του ιδιοκτήτη μιας ομάδας και να καταγγέλλοντας τους ρέφερι που ανήκουν στην ΕΠΟ, διογκώνει το πρόβλημα και δεν το λύνει. Στην ουσία καταγγέλλει τον ίδιο του τον… εαυτό!
Αυτή η διάσταση του ζητήματος δείχνει κάτι που έχουμε γράψει από τούτη δω τη στήλη: ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας δεν επιτρέπεται να είναι πρόεδρος ή ιδιοκτήτης ομάδας. Ας αποφασίσουν επιτέλους να λειτουργήσουν με τεχνοκράτες προτού τους προλάβει η ΕΠΟ και αναλάβει την επόμενη διοργάνωση του πρωταθλήματος.
Οσο για την κρίση στη διαιτησία, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι παράγοντες που δεν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της. Ηρθε η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα και να αναλάβει αρχιδιαιτητής κάποιος που να εκλέγεται και όχι να διορίζεται. Οποιος δεν αντιληφθεί τα αιτήματα των καιρών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε παρατεταμένο αδιέξοδο. Η διοίκηση της ΕΠΟ που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τις δημοκρατικές διαδικασίες όχι μόνο για την ίδια την ομοσπονδία, αλλά και για τους διαιτητές.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: