Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Είμαστε πρωταθλητές στα στημένα (γενικώς)

Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα που έγινε από την ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFpro) σχετικά με τα στημένα ματς στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος.

Είμαστε πρωταθλητές στα στημένα (γενικώς)
Όχι, ότι τα νούμερα και τα αποτελέσματα της έρευνας μας σοκάρουν… Για την ακρίβεια ούτε καν ξαφνιάζουν κανέναν μας. Το ότι το 30,3% των Ελληνων ποδοσφαιριστών δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί κρούση για να παίξουν σε στημένο ματς είναι κάτι που μας μοιάζει από φυσιολογικό ως μικρό ποσοστό. Μάλιστα όλοι υποψιαζόμαστε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ρωτήθηκαν ανήκουν στις υψηλές ή μόνο στην υψηλότερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν είχαν πάει και στις παρακάτω κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ήταν μάλλον πολύ μεγαλύτερα τα ποσοστά.
Εκείνα που πραγματικά θα έπρεπε να μας προβληματίζουν – ανησυχούν ή ακόμη και σοκάρουν θα έπρεπε να είναι τα άλλα ευρήματα αυτής της έρευνας. Αυτά μάλιστα θα έπρεπε και να προβάλουμε κυρίως. Πρώτον ότι από αυτούς τους 3 στους 10 Ελληνες ποδοσφαιριστές που δηλώνουν ότι έγινε εις βάρος τους απόπειρα δωροδοκίας κανένας δεν έφτασε ποτέ σε ένα αστυνομικό τμήμα για να το καταγγείλει. Γιατί με εξαίρεση την υπόθεση του τερματοφύλακα των Τρικάλων πριν ένα χρόνο και κανά δύο άλλες περιπτώσεις δεν θυμάμαι Ελληνα ποδοσφαιριστή να κατήγγειλε πουθενά αυτό που δήλωσε στην έρευνα της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Προφανώς από φόβο ή επειδή εν τέλει ενέδωσε στην πρόταση.
Εδώ είναι το δεύτερο εύρημα αυτής της έρευνας το οποίο κατά την άποψη μου είναι το πλέον σημαντικό και πρέπει να σταθούμε. Στην Ελλάδα όπου περισσότερες από τις μισές ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας έχουν απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές τους εδώ και μήνες, κάποιος πρέπει να φωνάξει για το εξής εύρημα. Το 41,1 των ποδοσφαιριστών που παγκοσμίως είναι απλήρωτοι είναι αυτοί που δέχονται τις προτάσεις για μειωμένη απόδοση στους αγώνες και κατ’ επέκταση κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν σε στήσιμο αγώνα. Σήμερα στην Ελλάδα απλήρωτοι κάποιους μήνες είναι οι παίκτες της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αρη, του ΟΦΗ, ενώ στο όριο αυτό πλησιάζουν πλέον και οι παίκτες του ΠΑΟ. Δηλαδή οι ποδοσφαιριστές των πέντε από τις έξι πρώτες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος είναι σε ποσοστό 41,1% ευάλωτοι στο να στήσουν αγώνα, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.
Αυτό είναι λοιπόν που πρέπει να μας σοκάρει και να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό και φυσικά το γεγονός ότι οι παίκτες μας στα γκάλοπ δηλώνουν ότι έχουν αποπειραθεί να τους δωροδοκήσουν κατά κόρον, αλλά ποτέ δεν φτάνουν στο σημείο να το καταγγείλουν. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να προβληματίσει μόνο τις ΠΑΕ, αλλά και την πολιτεία και τον ΟΠΑΠ…
Πηγή: theinsiders.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: