Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δύσκολα αλλάζει απόφαση η ΟΥΕΦΑ

Θεατές στο ίδιο έργο είμαστε και εφέτος, με αφορμή τα ματς του Γιουρόπα Λιγκ στη Ρωσία. Πέρυσι ήταν ο ΠΑΟΚ, φέτος ο Ολυμπιακός, που βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καλείται να αγωνιστεί σε ένα "άγνωστο" περιβάλλον. Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος.
Δύσκολα αλλάζει απόφαση η ΟΥΕΦΑ
Το story το ξέρετε μέχρι τώρα. Ο αγώνας με την Ρούμπιν, έπρεπε να γίνει στο Καζάν, όμως αυτή την εποχή εκεί έχει -25 με -30 βαθμούς (πρόσφατα έγινε παιχνίδι για την Ευρωλίγκα με την Ούνιξ και η θερμοκρασία ήταν κάπου εκεί), γεγονός που καθιστούσε αδύνατον, να φιλοξενηθεί οτιδήποτε σε ανοιχτό χώρο.
Έτσι από νωρίς μετατέθηκε για την Μόσχα, και το υπερσύγχρονο Λουζνίκι, με τις δυνατότητες θέρμανσης του αγωνιστικού χώρου, για να λιώνει τον πάγο και το χιόνι. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον αγώνα της Ρούμπιν πέρυσι, 17 Φεβρουαρίου, με την Τβέντε.
Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την ώρα έναρξης. Συνήθως επιλέγεται τοπική ώρα 20.00-19.00 για την Ελλάδα- (όπως και κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων στους ομίλους) με την προσδοκία η θερμοκρασία να κινείται κοντά στους -10 με -15 βαθμούς. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν η πρόβλεψη κάνει λόγο για ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες. Πέρυσι με τους Ολλανδούς, το ματς μετατέθηκε στις 15.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), διότι η θερμοκρασία το βράδυ θα ήταν κάτω από το -20.
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο για εκείνο το ματς. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν με τον διαιτητή, Ρόμπερτ Σεργκενχόφερ, ότι αν μία ώρα πριν την έναρξη, το μεσημέρι, το θερμόμετρο έδειχνε κάτω από -15, είχαν το δικαίωμα οι ομάδες να αρνηθούν να αγωνιστούν. Η επίσημη μέτρηση από τους υπευθύνους στο γήπεδο αμφισβητήθηκε. Χρησιμοποιήθηκαν έτσι τρία διαφορετικά (!) θερμόμετρα, που έδειξαν από -13 μέχρι -20 !!!
Έγινε πραγματικός χαμός, μέχρι τελικά να συμφωνήσουν και οι δύο, ότι η αναβολή δεν ευνοούσε κανέναν και τελικά να αγωνιστούν. Οι παίκτες της Ρούμπιν προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα στις συνθήκες και ήταν καλύτεροι για ένα διάστημα του παιχνιδιού (που πάντως ήταν κακό), η Τβέντε όμως ήταν αυτή, που στο τέλος πήρε την νίκη με 2-0 (γκολ στο 77 και στο 86) και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση της στον επαναληπτικό (2-2 στην Ολλανδία).
Μία εβδομάδα αργότερα, 22 Φεβρουαρίου, παίχθηκε το ίδιο έργο με τον ΠΑΟΚ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή την φορά, εκτός της θερμοκρασίας, υπήρχε ένα ακόμη πρόβλημα, με τις υποχρεώσεις της Ρωσικής τηλεόρασης και τις διαφημίσεις. Μέχρι και την παραμονή, έγιναν οι ίδιες προσπάθειες για να μετατεθεί νωρίτερα η έναρξη, τελικά όμως απέβησαν άκαρπες.
Το ματς έγινε κανονικά, με την θερμοκρασία γύρω στο -14, που μοιάζει να είναι τελικά και το όριο (ανεπίσημο πάντως), για το αν μπορεί ή όχι να παιχθεί ποδόσφαιρο. Και να ξέρετε, ότι το βασικότερο στοιχείο, δεν έχει να κάνει τόσο με την μυϊκή κατάσταση των ποδοσφαιριστών, όσο με την αναπνοή τους, που σε συνθήκες πολικού ψύχους, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για απλό περπάτημα. Πόσο μάλλον, όταν θέλεις να καταβάλεις προσπάθεια, για να παίξεις μπάλλα.
Αυτοί δε, που την πληρώνουν, είναι οι θεατές. Διότι αυτοί και αν είναι αδύνατον να σταθούν ακίνητοι, δίχως να παγώσουν στην κερκίδα. Στο ματς με την Τβέντε, όλοι-όλοι βρέθηκαν 657 άνθρωποι, ενώ στο ματς του ΠΑΟΚ είχε περίπου 10.000, σε ένα γήπεδο με επταπλάσια τουλάχιστον χωρητικότητα.
Η ΟΥΕΦΑ πάντως δεν έχει «ευελιξία» ιδιαίτερη, σε τέτοιες αλλαγές, και σίγουρα μέχρι την Τρίτη θα έχουμε σε εξέλιξη, ένα σήριαλ.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: