Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πανούσης: «Δεν υπάρχει βούληση από την Πολιτεία»

Στο «Αθλητικό Metropolis» και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο», φιλοξενήθηκε ο καθηγηγής εγκληματολογίας κ. Γιάννης Πανούσης, για τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν χθες στο ΟΑΚΑ.
«Δεν με εξέπληξαν. Έχω δηλώσει εδώ και ένα χρόνο ότι θα έχουμε νεκρό. Όχι από ατύχημα, αλλά από φόνο με πρόθεση.Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε επεισόδια στις διαδηλώσεις που είναι στις πλατείες. Είναι οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Να σκεφτείτε ότι τα πυρομαχικά τα είχαν τοποθετήσει πολύ νωρίτερα. Είναι εγκληματικά στοιχεία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού. Είναι ένα σώμα που μεταφέρει την εγκληματικότητα από έξω μέσα στο γήπεδο για να πάρει την προβολή».

Για το πως προσεγγίζει επιστημονικά το θέμα: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη έρευνα εάν η αστυνομία έδινε ακριβή στοιχεία. Όχι ονόματα, άλλα στοιχεία όπως ηλικία, καταγωγή κτλ. Εμείς οι επιστήμονες δεν έχουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την έρευνα που πρέπει».

Για τους λόγους που η κατάσταση έφθασε ως εδώ:
«Παλιότερα έγινε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο. Παρενέβησαν τότε οι πρόεδροι των ομάδων και ζητούσαν την ελευθέρωση των παιδιών. Το φαινόμενο μεγάλωσε μέσα στο σύστημα της ανομίας. Εάν δεν μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που ανοίγουν τις πόρτες. Πως μπήκαν μέσα αυτά τα πυρομαχικά. Δεν είδα παραιτήσεις από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, δεν είδα να σταματάει το πρωτάθλημα. Όσο το πρωτάθλημα συνεχίζεται δεν υπάρχει κάθαρση. Πρέπει να δεχτούμε ότι έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα. Χθες έγιναν πολλές ζημιές στο ΟΑΚΑ τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο οΈλληνας φορολογούμενος. Από τη μία μεριά έχουμε τα στημένα και από την άλλη τη βία και την εγκληματικότητα. Πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι αθλητισμός και πολιτισμός ».

Για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν: «Το πρώτο είναι το ζήτημα των καμερών μέσα και έξω από το γήπεδο. Χρειάζεται χρόνος για να φτιαχτούν τα γήπεδα φρούρια. Πρέπει να υπάρξει συννεοήση με τους προέδρους , τα ΜΜΕ και τους συνδέσμους. Πώς θα είναι αποτελεσματική η αστυνομία εάν δεν βοηθήσουν οι ομάδες ».

Για το έργο της ΔΕΑΒ: «Δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξει μια αρχή η οποία να παίρνει αποφάσεις. Δεν το επιτρέπει όμως η Πολιτεία. Δεν υπάρχει βούληση. Εάν ήθελε η Πολιτεία θα μπορούσε να είχε σταματήσει αυτά τα φαινόμενα».

Για τη μη μετάδοση των επεισοδίων από τη Nova: «Ποια είναι ακριβώς η έννοια της πληροφόρησης; Άλλο η επικέντρωση και άλλο να μη δείχνουν τίποτα. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολή. Δείχνεις, ενημερώνεις χωρίς δραματικό τρόπο. Η ηρωωποίηση δεν γίνεται με την προβολή των επεισοδίων αλλά με το σπικάρισμα , με τις εφημερίδες και την ατιμωρησία των εγκληματικών στοιχείων».

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: