Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το πέμπτο ντέρμπι που διακόπτεται

Πολλά χρόνια πίσω γύρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο με τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, τα οποία προκάλεσαν και την οριστική διακοπή του ντέρμπι.
Είναι η πέμπτη φορά από καταβολής Α' Εθνικής που κάποιο ντέρμπι διακόπτεται λόγω επεισοδίων.

Σε ντέρμπι «αιωνίων» αυτό είχε συμβεί μόνο στις 11/3/1973 στο Καραϊσκάκη, πάλι σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση. Και τότε το ματς διεκόπη στο 81', ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτο με 3-2, μια και ο Παναθηναϊκός αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία, με αφορμή την αποβολή του Αθανασόπουλου. Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά και στα δύο επόμενα (με ΠΑΟΚ εντός και Αιγάλεω εκτός).

Η αρχή είχε γίνει στις 9/10/1960. Στο 88' του αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, αμέσως μετά τη διαμόρφωση του σκορ σε 3-2 υπέρ των «πρασίνων», οι παίκτες της «Ενωσης» επιτέθηκαν στον διαιτητή διαμαρτυρόμενοι για ένα φάουλ που δεν δόθηκε υπέρ τους στο ξεκίνημα της φάσης. Η ΑΕΚ μηδενίστηκε και ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς με 2-0 στα χαρτιά.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, στις 28/11/1965. Πάλι στο 88', με το σκορ 1-2 υπέρ των «πρασίνων». Λόγω επεισοδίων των παικτών και οπαδών της «Ενωσης» με στόχο τον διαιτητή. Και εδώ το αποτέλεσμα ήταν ίδιο: Νίκη άνευ αγώνος για τον Παναθηναϊκό και μηδενισμός για τον ΠΑΟ.
  Στις 13/1/1991, αντίθετα, η διακοπή του αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός (στο 84' και ενώ το σκορ ήταν 1-2) οφειλόταν στη ρίψη δακρυγόνων. Ηταν η συνέπεια των σοβαρών επεισοδίων εντός και εκτός γηπέδου, τα οποία στοίχισαν και τη ζωή ενός νεαρού φιλάθλου της «Ενωσης». Ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα στη Ρόδο και η ΑΕΚ νίκησε 1-0.   

Ο τελευταίος αγώνας Α' Εθνικής που διεκόπη λόγω επεισοδίων είναι το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-2, στις 31/10/1998. Αφορμή της εισβολής των οπαδών του «Δικεφάλου» στο γήπεδο ήταν η ακύρωση ενός γκολ του Τάκολα στο 82' (σύμπτωση), ωστόσο ο διαιτητής Παπαπέτρου έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι το ματς ολοκληρώθηκε κανονικά!

Ο ΠΑΟΚ δεν γλίτωσε τον μηδενισμό και την αφαίρεση τριών βαθμών για τη διακοπή του αγώνα με την ΑΕΚ, στις 6/11/1995, λόγω επεισοδίων των οπαδών του. Το ματς αυτός διεκόπη στο 68' με την «Ενωση» να προηγείται με 3-1, σκορ το οποίο δεν άλλαξε με την απόφαση του αθλητικού δικαστή.sportday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: