Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πώς τον κάνατε έτσι, ρε;

Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 1996, για τον Παναθηναϊκό είχε σβήσει το όνειρο πρόκρισης στον τελικό τσάμπιονς λιγκ. Ήταν ένα ματς για το οποίο είχε γίνει χαμός.
Πώς τον κάνατε έτσι, ρε;
Οι πράσινοι είχαν κάνει το διπλό μέσα στο Άμστερνταμ και παίζανε την ρεβάνς στο ΟΑΚΑ κόντρα στον μεγάλο Άγιαξ. Το τι είχε γίνει για εκείνο το παιχνίδι δεν περιγράφεται. “Πόλεμος” για ένα μαγικό χαρτάκι. Μέχρι και στην μαύρη αγορά είχαν βγει τα εισιτήρια για τον επαναληπτικό. Όλοι θέλανε να δούνε το ματς.
Ο Άγιαξ ήταν καλύτερος και το απέδειξε. Κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και προκρίθηκε δίκαια. Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε να κρατήσει μια μεγάλη ανάμνηση. Ήταν η τελευταία φορά που έφτανε σε ημιτελικό. Το είχαν κάτι σαν... παράδοση οι πράσινοι. Μια φορά την δεκαετία κάνανε τρομερή πορεία στην Ευρώπη. Την δεκαετία του '70 ήταν ο τελικός στο Γουέμπλεϊ, την δεκαετία του '80 τα ημιτελικά κόντρα στην Λίβερπουλ και την δεκαετία του '90 η πρόκριση στους “4” με τον Άγιαξ.
Ο Παναθηναϊκός διατήρησε την επαφή του με την Ευρώπη και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τότε με την Μπαρτσελόνα στο τσάμπιονς λιγκ, αλλά και πιο μετά με την Πόρτο του Μουρίνιο στο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ξαναφτάσει σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Πέρασε κι εκείνη η δεκαετία και οι πράσινοι δείχνουν πια να απομακρύνονται αρκετά από το ευρωπαϊκό όνειρο. Οι διοργανώσεις έχουν δυσκολέψει πολύ στην μετά Μπόσμαν εποχή και θεωρείται πια σημαντικό να προκριθεί μια ομάδα απλά στην επόμενη φάση των ομίλων, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πτώση, ενώ έχει και τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν υπάρχει πια φως στο τούνελ. Η εικόνα στον Παναθηναϊκό μοιάζει αποκαρδιωτική. Μόνο ο Φερέιρα και οι παίκτες στέκονται στο ύψος τους. Κανείς άλλος. Η διοίκηση, οι μέτοχοι, το ταμείο, όλα καταρρέουν.
Και η ερώτηση είναι: Πώς τον κάνατε έτσι τον Παναθηναϊκό, ρε; Πώς τον φέρατε σιγά – σιγά σ' αυτό το σημείο; Και πότε θα ξαναζήσει τα ευρωπαϊκά του μεγαλεία; Τότε που όλοι τον φοβόντουσαν στην Ευρώπη, τότε που όλοι τον υπολόγιζαν και ξέρανε ότι έπεσαν πάνω σε ένα σκληρό καρύδι;
Είναι τρομερό. Αυτοί που διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τις τύχες του Παναθηναϊκού τον έχουν γυρίσει πολύ πίσω... Δεν τον σεβάστηκαν τον σύλλογο! Και τον έφεραν πίσω τόσο πολύ που θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας για να ξαναγίνει όπως ήταν και για να ξαναπροσφέρει τέτοιες χαρές στον κόσμο του...

πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: