Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Oι μονομάχοι στο ...μικροσκόπιο!!

Mε τη βοήθεια των αριθμών παρουσιάζoυμε όσα έχουν δείξει οι τέσσερις μονομάχοι του Euro μέχρι τώρα στη διοργάνωση!
Oι μονομάχοι στο ...μικροσκόπιο!
Η κάτοχος παραμένει φαβορί

Μπορεί στο ματς με τη Γαλλία να έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της και να κούρασε με το ατελείωτο tiki taka, ωστόσο με σβηστές τις μηχανές δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί στα ημιτελικά. Παρότι της έχει ασκηθεί κριτική και δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη των προηγούμενων τουρνουά, η Φούρια Ρόχα παραμένει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Απέναντι στους τρικολόρ κράτησε την εστία της ανέπαφη για όγδοο συνεχόμενο ματς σε φάση νοκ-άουτ σε μεγάλη διοργάνωση. Μπορεί ο Ντελ Μπόσκε να... ακούει πολλά όταν ξεκινά χωρίς επιθετικό, με τον Σεσκ Φάμπρεγας να επωμίζεται τον ρόλο του false 9, ωστόσο ο άσος της Μπάρτσα έχει το καλύτερο ποσοστό γκολ στο Euro 2012 ανά τελική προσπάθεια, με 66.67%!
Ο Τσάβι δεν είχε την απόδοση των προηγούμενων ετών στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί τον «εγκέφαλο» των Ισπανών και με 734 πετυχημένες πάσες στο ματς με τη Γαλλία έσπασε το ρεκόρ του Ζινεντίν Ζιντάν με 707! Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Σίλβα έχει ήδη τέσσερις ασίστ, περισσότερες από κάθε άλλον Ισπανό στην ιστορία των Euro! Το ποσοστό της κατοχής, το οποίο μπορεί να μην λέει πολλά, αλλά αποτελεί το όπλο της Λα Ρόχα, ακολουθεί ανοδική πορεία. Στο Euro του 2008 είχε 56.6% μέσο όρο, στο Μουντιάλ του 2010 56.6% και στο Euro 2012 έχει φτάσει στο 68.2%! Μπορεί να εκνευρίζει πολλούς, αλλά είναι αποδοτικό! Στα τελευταία 47 επίσημα ματς της, η Ισπανία έχει χάσει μόλις τρεις φορές!
Γκολ
Τελικές στην εστία
Τελικές εκτός εστίας
Ολοκληρωμένες πάσες
8 (2/ματς)
44 (11/ματς)
23 (5.75/ματς)
2616

Με Πίρλο και κορμό Γιουβέντους!
Μπορεί να μην έχει στο ρόστερ της τα ονόματα του παρελθόντος, αλλά η Ιταλία έφτασε με το σπαθί της στα ημιτελικά και έχει μπροστά της την μεγάλη πρόκληση. Τον αγώνα με τους Γερμανούς! Η Σκουάντρα Ατζούρα κερδίζει δύναμη από τον πάγκο με τον Τσεζάρε Πραντέλι, ενώ έχει την τύχη να έχει μέσα στο γήπεδο έναν από τους καλύτερους μέσους των τελευταίων ετών. Ο Αντρέα Πίρλο έκανε μια εξαιρετική χρονιά με τη Γιουβέντους, οδηγώντας την στο Πρωτάθλημα και συνεχίζει τις καταπληκτικές εμφανίσεις του στα γήπεδα του Euro. Αποτελεί τον μαέστρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δείχνει την τρομερή κλάση και διορατικότητά του σε κάθε ματς και θέλει να οδηγήσει του Ατζούρι μέχρι την κορυφή. Σε συνδυασμό με την εμβληματική μορφή του Λουίτζι Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια, αποτελεί την ισχυρή προσωπικότητα αυτής της ομάδας.

Ο Πραντέλι της έχει δώσει χαρακτήρα, το κέντρο της δημιουργεί και αν ο Μάριο Μπαλοτέλι ήταν περισσότερο συγκεντρωμένος, ίσως είχε φτάσει στα ημιτελικά και πιο εύκολα. Ο κορμός της σε άμυνα και μεσαία γραμμή είναι βασισμένος στην Γιουβέντους. Μπουφόν, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Κιελίνι, Τζιακερίνι, Πίρλο, Μαρκίσιο βοήθησαν την «Κυρία» να επιστρέψει στο θρόνο της και αποτελεί μια επτάδα στην οποία στηρίζεται ο Πραντέλι. Το σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και την οπισθοχώρηση του Ντε Ρόσι του βγήκε με την Ισπανία και μένει να δούμε αν θα το χρησιμοποιήσει ξανά απέναντι σε μια ομάδα με πολλές επιθετικές αρετές, όπως η Γερμανία. Με 12.5 τελικές προσπάθειες στο τέρμα ανά ματς, είναι η ομάδα που βγάζει τις περισσότερες φάσεις στο στόχο, ωστόσο έχει τα λιγότερα γκολ από τους υπόλοιπους τρεις που προκρίθηκαν στα ημιτελικά, ενώ έχει μόλις μία νίκη σε 90 λεπτά, αυτή με αντίπαλο την αδύναμη Ιρλανδία! Χαρακτηριστικό επίσης ότι τα τρία από τα τέσσερα γκολ της προήλθαν από στημένες φάσεις.
Γκολ
Τελικές στην εστία
Τελικές εκτός εστίας
Ολοκληρωμένες πάσες
4 (1 μ.ο)
50 (12.5/ματς)
37 (9.25/ματς)
1683

Τα... θωρακισμένα Πάντσερ!
Απέναντι στην Εθνική μας, η Γερμανία πέτυχε την 15η συνεχόμενη νίκη της σε επίσημο ματς, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ. Οι νίκες αυτές δείχνουν την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ. Μία ομάδα με αρχή και τέλος, με ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο γήπεδο και με ποδοσφαιριστές που είναι ιδανικοί για τις τακτικές που εφαρμόζει ο Γιοακίμ Λεβ. Μαζί με την Ισπανία αποτελεί το μεγάλο φαβορί. Έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στη φαρέτρα της δύο επιθετικούς κλάσης με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιφερειακούς ικανούς να αλλάξουν την ροή του αγώνα από τον πάγκο.

Τα δύο αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Οζίλ και ο Κεντίρα δεσπόζουν στον άξονα, ενώ η Νασιονάλμανσαφτ έχει βρει και αμυντική ισορροπία, με τον Λαμ να παίζει τελικά αριστερά και τους Μπατστούμπερ και Χούμελς κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τον συμπαίκτη του στην Μπάγερν, Ζερόμ Μπόατενγκ, δεξιά. Χαρακτηριστικό το ότι ο Χούμελς, μαζί με τον Κεντίρα, είναι οι μοναδικοί παίκτες της διοργάνωσης που δεν έχουν υποπέσει σε λάθος στα τέσσερα ματς που έχουν παίξει! Η... κλασική γερμανική σκληράδα και επιμονή σε συνδυασμό με την ποιότητα αυτής της ομάδας, έχουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Το αρνητικό είναι ότι ο Σβάινσταϊγκερ πονάει στον αστράγαλο και είναι άγνωστο το αν θα είναι σε θέση να δώσει το παρών στον ημιτελικό. Οι Γερμανοί πάντως, προτιμούσαν την Αγγλία στα ημιτελικά, ενώ μετά την Ισπανία, έχουν τις περισσότερες πετυχημένες πάσες στο τουρνουά, με ποσοστό επιτυχίας 77%.
Γκολ
Τελικές στην εστία
Τελικές εκτός εστίας
Πάσες
9 (2.25 μ.ο.)
33 (8.25/ματς)
27 (6.75/ματς)
1963

Ο Κριστιάνο και οι άλλοι
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο μόλις έβδομος παίκτης που σκοράρει σε τρία Euro και η Πορτογαλία δείχνει ότι αν βρεθεί στη μέρα της... πετάει φωτιές, όπως και ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Πορτογάλος έχει περισσότερες προσπάθειες για γκολ μόνος του από ότι ολόκληρη η Εθνικής μας, είναι πρώτος στο index της UEFA και αποτελεί τον άνθρωπο που προκαλεί τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας στη διοργάνωση, δείχνοντας ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του ηγέτη και σε εθνικό επίπεδο! Οκτώ χρόνια μετά τον χαμένο τελικό με την Ελλάδα στα... πάτρια εδάφη της, η ιβηρική ομάδα θέλει να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να δείξει επιτέλους ότι μπορεί να κατακτήσει έναν μεγάλο τίτλο με αντίπαλο τη γειτονική Ισπανία.

Πρόκειται πάντως για δύο ομάδες που γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, ενώ αρκετοί από τους παίκτες τους έχουν βρεθεί αρκετές φορές στα γήπεδα, είτε ως συμπαίκτες, είτε ως αντίπαλοι. Η Πορτογαλία έχει κερδίσει τους Πολωνούς φιλάθλους με το γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο που παίζει. Πέραν των γκολ της έχει και πέντε δοκάρια, αριθμό ρεκόρ στη διοργάνωση, ενώ είναι σταθερή και αμυντικά! Η νίκη επί της Τσεχίας έκανε το κλίμα ακόμα καλύτερο και στο στρατόπεδο των παικτών του Πάουλο Μπέντο υπάρχει αισιοδοξία ότι η η ώρα για την διάκριση έχει φτάσει.
Γκολ
Τελικές στην εστία
Τελικές εκτός εστίας
Πάσες
6 (1.5 μ.ο.)
33 (8.25/ματς)
37 (9.25/ματς)
116

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: