Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Και το Ραμαζάνι έχει ...παραθυράκι!!

Ο Τάσος Παπαχρήστου γράφει για τον μουσουλμάνο Βρετανό κωπηλάτη, Μοχάμεντ Σμπίχι.
Και το Ραμαζάνι έχει ...παραθυράκι
Ο μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, μαροκινής καταγωγής, Βρετανός πρωταθλητής της κωπηλασίας Μοχάμεντ Σμπίχι αποφάσισε να παραβιάσει το ραμαζάνι, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του μουσουλμανικού κόσμου που ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου και απαγορεύει τη λήψη τροφής και ποτών στη διάρκεια της ημέρας. Επιτρέπεται μετά τη δύση του ηλίου.
Κάτι που σημαίνει βέβαια τη φυσική εξόντωση του οργανισμού ενός αθλητή.
Ο Σμπίχι που έχει πατέρα Μαροκινό και μητέρα Αγγλίδα έπρεπε να πάρει γρήγορα μια απόφαση. Ηξερε ότι δεν μπορούσε να προδώσει τους συναθλητές του στην οκτάκωπο που διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο και στην οποία μετέχει και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Λουλούδης.
Και την πήρε, έστω και με δυσκολία. Θα τρώει κανονικά και η θρησκεία του έχει το απαραίτητο παραθυράκι
Αν υλοποιήσεις την επιθυμία του πνευματικού για μια καλή πράξη, τότε λαμβάνεις άδεια ελευθερίας.
Το Κοράνι, όπως λέει ο Σμπίχι, αναφέρει πως αν προσφέρεις φαγητό σε 60 ανθρώπους για 30 μέρες, τότε είσαι ευλογημένος.
Ετσι λοιπόν ο Βρετανός κωπηλάτης ανέλαβε τα έξοδα διατροφής 60 νεαρών Μαροκινών, παιδιών του δρόμου στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, που θα απολαύσουν συνολικά 1.800 γεύματα.
Θα στείλει τα απαιτούμενα χρήματα με τη βοήθεια του πατέρα του σε ειδικό λογαριασμό στο Μαρόκο και από εκεί θρησκευτικοί φορείς θα αναλάβουν τη διαχείριση του ποσού, την αγορά και τη διακίνηση των τροφίμων.
«Ευτυχώς μπορούσαμε να διαθέσουμε το απαραίτητο ποσό, είμαι τυχερός, ίσως βέβαια να είναι αυτό και το θέλημα του θεού» λέει ο 25χρονος Μοχάμεντ Σμπίχι για τη δωρεά του.
Η ολυμπιακή ομάδα της Μ. Βρετανίας περιμένει από την οκτάκωπό της το χρυσό μετάλλιο και το άγχος είναι μεγάλο στις πλάτες των αθλητών.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: