Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Προκαλεί την τύχη του στην Ευρώπη…!!

Δύσκολες (και) αυτές οι μέρες για τον ΠΑΟΚ. Το κλίμα στο σύλλογο βάρυνε, πάνω που η ομάδα άρχισε να το φτιάχνει… Γράφει ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου.
Προκαλεί την τύχη του στην Ευρώπη…
Αξίζει να σταθούμε στο τι συμβαίνει ποδοσφαιρικά στην ομάδα, τώρα στα τέλη Ιουλίου…
Γράφοντας στο blog μένουμε κυρίως στις προσωπικές μας απόψεις. Οι οποίες προκύπτουν -κυρίως- μέσα από ρεπορτάζ. Αλλά ΚΑΙ μέσα από το σκεπτικό που έχει ο καθένας. Άρα και μέσα από ένστικτο…
Γι’ αυτό σήμερα προειδοποιώ ότι θα γράψω έτσι όπως… νιώθω. Ίσως δηλαδή δυσκολευτώ να εξηγήσω σωστά κάποια από όσα πιστεύω. Γι’ αυτό προειδοποιώ…
Για την σεζόν 2012-2103 ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε βλέποντας πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, το ταμείο του. Δεν έβαλε σε προτεραιότητα ούτε προπονητή, ούτε χημεία, ούτε σχήμα, ούτε αγωνιστικούς στόχους και προοπτικές. Όλα αυτά έπονται. Το ταμείο είναι το Α… (Είναι σίγουρο ότι αυτοί που ξεφώνιζαν για το ότι κάποια από τα περασμένα χρόνια δεν έγινε εξυγίανση, αυτοί ΟΙ ΙΔΙΟΙ τώρα θα φωνάζουν γιατί αποδυναμώνεται η ομάδα και δεν βάζει ψηλούς στόχους… Αλλά τους μόνιμα κακοπροαίρετους που αναζητούν με μανία το πρόβλημα, τους αφήνουμε στην άκρη).
Είναι βέβαιο ότι τα περασμένα καλοκαίρια ο ΠΑΟΚ ζούσε και ανέπνεε για να μπει στους ομίλους του Europa League. Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα, αυτός ήταν ο πολύ μεγάλος στόχος και όλα τα άλλα γύριζαν γύρω από αυτό. Γι’ αυτό εξάλλου κάποιες φορές (ειδικά πέρυσι) δεν έκανε ότι ήταν σωστό για το ταμείο, αλλά κράτησε όλη την ομάδα για να μπει στους ομίλους. Γι αυτό και τιμωρήθηκε για το ότι τον Σεπτέμβριο δεν μείωσε τα ληξιπρόθεσμα.
Φέτος (νιώθω) ότι αυτό δεν συμβαίνει. Φυσικά και δεν έχουν παρατήσει την προετοιμασία για τους αγώνες αυτούς. Φυσικά και δεν επηρεάζομαι –τόσο πολύ- από την δήλωση Δώνη… «αν αποκλειστούμε από την Ευρώπη δεν χάνεται και ο κόσμος». Ξεπερνάω και την αποκάλυψη Γ.Χ. «Φέτος δεν έχουμε προϋπολογίσει στα έσοδά μας αυτά που θα πάρουμε αν παίξουμε στους ομίλους. Αυτά θα είναι επιπλέον».
Ακόμη όμως και όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τους παίκτες που φεύγουν, φανερώνει ότι το ταμείο σε συνδυασμό με την προσπάθεια να δημιουργηθεί μία άλλη ομάδα, υπερτερούν από την προετοιμασία για τους αγώνες με τους Ισραηλινούς.Δηλαδή σήμερα Κυριακή και αύριο και μεθαύριο δεν έπρεπε κανονικά το πρώτο και ίσως μοναδικό θέμα να είναι ο αγώνας με την Μπνέι Γιεχούντα; Αυτό νιώθω αν και μεμονωμένα οι κινήσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά…
Για να ξεκαθαρίσω το κακό μου προαίσθημα: Φοβάμαι ότι η μπάλα θα τιμωρήσει αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στον ΠΑΟΚ. Φοβάμαι μη τυχόν αυτός ο μίνι αποπροσανατολισμός, στοιχίσει αποκλεισμό από την Ευρώπη. Ο οποίος φυσικά και θα μπορούσε να έρθει ακόμη και αν έπαιζαν οι Κρέσιτς – Μαλεζάς, ακόμη και αν δεν συνέβαινε τίποτα περίεργο στην ομάδα…
Το κακό προαίσθημα δηλαδή, δεν οφείλεται στο ότι έχασε ο ΠΑΟΚ τους… παικταράδες που κάνουν την διαφορά. Και για να γίνω συγκεκριμένος για τις τρεις περιπτώσεις:
1) Για τον Σταφυλίδη πιστεύει κανείς ότι μπορούσε ή έπρεπε ο ΠΑΟΚ να του δώσει 1,5 ή 2 ή 2,5 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια, ώστε να τον πείσει να παραμείνει, από την στιγμή που άλλη ομάδα κάλυψε την ρήτρα του και του έλυσε το πρόβλημα της ζωής του. (Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που από συνήθεια ξεφωνίζουν για το ότι θα φύγει ο παίκτης, θα ξελαρυγγίζονταν κατά της ΠΑΕ αν τολμούσε να του δώσει ξαφνικά 300 χιλιάρικα για να τον κρατήσει).
2) Για τον Μαλεζά πόσα έπρεπε να δώσει ο ΠΑΟΚ για να τον διατηρήσει στο ρόστερ του; Τα 230 είναι λίγα; Έπρεπε να τα δώσει νωρίτερα; Και πάλι είχε εκφράσει διάθεση να φύγει.
3) Για τον Κρέσιτς ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ του έκανε το χατίρι ήταν σοκαριστικός. Μία ημέρα τους είπε να φύγει και να χαρίσει τα δεδουλευμένα και αυτοί έτρεξαν να υπογράψουν μη τυχόν το μετανιώσει!! Καταλάβατε τι νιώθουν και τι πιστεύουν όλοι στον ΠΑΟΚ για την αξία και τις προοπτικές του Κροάτη; Που πέντε προπονητές άλλαξαν και μόνο ένας (που δεν ξαναβρίσκει δουλειά πουθενά) τον πίστευε για πρώτο! Για τον Κρέσιτς που πάντα κάτι άλλο έφταιγε (ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ) και δεν έπαιζε βασικός! Τι για χαρτάκια είπε και είπαν διάφοροι, τι για κακούς προπονητές τερματοφυλάκων, κακούς παράγοντες, τον κακό Χαλκιά, τους κακούς δημοσιογράφους… Τέλος πάντων αφού δεν τον πίστευαν και μάλλον δεν ήθελαν να τον βλέπουν για 250 χιλιάρικα και αφού αυτός δεν δέχονταν το γεγονός ότι δεν γίνεται σε συμβόλαιο επαγγελματία να μπει όρος ότι θα παίζει βασικός (κάτι τέτοιο ψάχνει), καλά έκαναν.
4) Είναι και ο Σαλπιγγίδης μέσα σε όλα. Μήπως και εκεί δεν έπρεπε η ΠΑΕ να προσπαθήσει την μείωση; (Τα υπόλοιπα γι’ αυτό το θέμα άλλη φορά…).
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι και στις τρεις – τέσσερις περιπτώσεις πιστεύω ότι η ΠΑΕ δεν είχε πολλά ΑΛΛΑ περιθώρια δράσης, το γεγονός ότι εξελίσσονται ΚΑΙ τα τρία – τέσσερα περιστατικά τώρα που η ομάδα πάει για τους πρώτους τελικούς, χαλάει την όποια καλή αύρα υπήρχε. Είναι δηλαδή σαν ο ΠΑΟΚ να προκαλεί την τύχη του λίγο πριν παίξει… Έτσι νιώθω…
Αλλά και πρακτικά να το δούμε και πέρα από όλα τα… μεταφυσικά: Όσοι απομένουν δεν επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση; Γι’ αυτό και τους μίλησε ο Δώνης το Σάββατο. Από την άλλη, αν τραυματιστεί κεντρικός αμυντικός ή δεχθεί κόκκινη, ποιος θα μπει να παίξει; Ο Κόλκας;
Κάποιοι άλλοι λένε: Ο αντίπαλος είναι αδύναμος. Ποιος όμως μπορεί να υποτιμήσει τον οποιονδήποτε Ισραηλινό σε οποιονδήποτε τομέα; Αν και το δικό μου προαίσθημα δεν αναφορά μόνο αυτό τον γύρο, αλλά και τον επόμενο.
Από εκεί και πέρα δεν θέλω να σκέφτομαι την κοινή γνώμη και τους ΠΑΟΚτσήδες συνολικά (τους οποίους η ΠΑΕ και η ομάδα θέλει να ξαναζεστάνει) αν γίνει καμία ζημιά. Γιατί τώρα όλοι βλέπουμε ότι ο κόσμος απλά… παρακολουθεί. Αν όμως πάει δοκάρι και έξω, ακόμη και αν ο ΠΑΟΚ έχει… έξι δοκάρια και έξω σε δύο ματς, ένας αποκλεισμός θα φέρει φοβερές αναταράξεις και όλοι θα ψάξουν ευθύνες στις… πωλήσεις.
Ανακεφαλαιώνω: Πίστευα από τον Ιούνιο ότι στην Ελλάδα ο ΠΑΟΚ ανάγκη δεν έχει… Άρα ενόψει Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και όλης της χρονιάς, οι κινήσεις που γίνονται και οι παίκτες που θα έρθουν, θα δημιουργήσουν πολύ καλό σύνολο ΚΑΙ για τα επόμενα χρόνια. Σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει.
Είχα αγωνία για την Ευρώπη και τον Αύγουστο. Και αυτή η αγωνία μεγαλώνει τις τελευταίες ημέρες. Εξάλλου οι αγώνες μάλλον στις λεπτομέρειες θα κριθούν. Τώρα δεν υπάρχει Βιερϊνια να κάνει την διαφορά. Και επειδή η μπάλα είναι άτιμη, φοβάμαι μη τυχόν τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ που φέτος το καλοκαίρι είπε το αναγκαστικό: «Το ταμείο πάνω απ’ όλα».
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: