Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πέλκας! Να τον θυμάστε!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του για το κέρδος του ΠΑΟΚ με την νίκη στο Ισραήλ, αλλά και για το μεγάλο κέρδος που είναι η εμφάνιση του Δημήτρη Πέλκα!
Πέλκας! Να τον θυμάστε!
Σε τυπική διαδικασία μετέτρεψε τον επαναληπτικό αγώνα της Τούμπας με την Μπνει Γιεχούντα ο ΠΑΟΚ μετά την άνετη νίκη που πέτυχε στο Τελ Αβιβ. Το 2-0 επί των Ισραηλινών δίνει το δικαίωμα στον δικέφαλο να αισθάνεται άνετα ενόψει της ρεβάνς στην Τούμπα και να σκέφτεται από τώρα τον αντίπαλο που θα του στείλει η κλήρωση της επόμενης Παρασκευής για τα πλει οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο ΠΑΟΚ χωρίς να φθάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης κέρδισε στο Ισραήλ όντας ανώτερος σε όλα τα επίπεδα σαν ομάδα. Είναι γεγονός ότι η ομάδα του Γιώργου Δώνη έδειξε μουδιασμένη στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Τα προβλήματα στην οργάνωση του παιχνιδιού και η έλλειψη φαντασίας και αυτοπεποίθησης στην επίθεση είχε ως αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να χάσει ένα ημίχρονο.
Ναι μεν είχε σοβαρότητα και παίκτες πειθαρχημένους αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ αλλά ήταν εντελώς ακίνδυνος στον επιθετικό τομέα. Από πού μπορούμε να κρατήσουμε από το α΄ ημίχρονο του αγώνα στο Ισραήλ είναι ότι δεν κινδύνεψε ούτε σε μια περίπτωση η εστία του Γλύκου όχι λόγω της καλής παρουσίας του διδύμου Κουμαλό-Κατσικά (άργησαν οι δυο να βρούνε ρυθμό και να συνεργαστούν) αλλά λόγω της συνολικά καλής λειτουργίας σε ανασταλτικό επίπεδο.

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές. Οι προωθήσεις των Λίνο-Ετο και το γεγονός ότι ο Γεωργιάδης-Ρομπέρ «μπήκαν» στο παιχνίδι (ας με συγχωρέσουν και οι δυο αλλά στο α΄ μέρος ήταν απόντες) άλλαξε την επιθετική λειτουργία της ομάδας και το τελικό 2-0 ήρθε με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο.

Οι ασπρόμαυροι πέτυχαν το αυτονόητο με τη νίκη στο Ισραήλ αποδεικνύοντας ότι η ομάδα απέκτησε φανέλα «βαριά» στην ευρώπη μετά τις επιτυχίες που κατέγραψε τα προηγούμενα χρόνια.

Υ. Γ. Το μεγάλο κέρδος για τον ΠΑΟΚ (εκτός από το ότι έθεσε βάσεις πρόκρισης στο Ισραήλ) ήταν ο Δημήτρης Πέλκας. Ο νεαρός από τα Γιαννιτσά έδειξε σε όλους γιατί ο Δώνης σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται δηλώνει τυχερός για τους νεαρούς παίκτες που έχει στη διάθεση του. Ο χαρισματικός Πέλκας που πέρσι αγωνιζόταν στην ομάδα νέων του Δικεφάλου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή με την άνεση παίκτη… 30 ετών. Η κατακόρυφη άνοδος της απόδοσης του ΠΑΟΚ και το γεγονός ότι έγινε ακόμα πιο απειλητικός στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα οφείλεται στην παρουσία του παιδιού που ο Δώνης με μια απόφαση που αιφνιδίασε τους πάντες στην προετοιμασία της Ολλανδίας αποφάσισε να του δώσει τη φανέλα με το Νο 10. Πέλκας λοιπόν. Να το θυμάστε αυτό το όνομα.

Υ. Γ. 2 Ευρωπαϊκό ντεμπούτο στο Ισραήλ έκανε και ο Κάτσε που με αθόρυβο αλλά ουσιαστικό τρόπο βοήθησε την ομάδα σ΄ ένα σημείο του αγώνα που Γκαρσία και Λαζάρ (ο Ρουμάνος ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Δικεφάλου) έμειναν από δυνάμεις.

Υ. Γ. 3 Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας έδειξε και τις αδυναμίες που λίγο πολύ ήταν γνωστές. Δεν ανακαλύπτω την Αμερική επισημαίνοντας ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τέσσερις παίκτες για να θεωρείται πλήρης (σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες) για τις υποχρεώσεις της νέας περιόδου. Εκτός από έναν τερματοφύλακα, έναν στόπερ, έναν μεσοεπιθετικό (αριστερά ή δεξιά) χρειάζεται ένα ακόμα χαφ. Δημιουργικό.

Υ. Γ. 4 Έγραφα προχθές ότι ο Δώνης δεν «κωλώνει». Το διαπίστωσα και στο Τελ Αβιβ. Οποιοσδήποτε προπονητής στη θέση του κι ενώ το σκορ είναι 0-0 θα «έριχνε» στο παιχνίδι τους Σαλπιγγίδη και Φωτάκη για να «τελειώσει» τους Ισραηλινούς. Ο Δώνης προτίμσηε να κρατήσει στον πάγκο τους δυο έμπειρους διεθνείς και να χρησιμοποιήσει τους Πέλκα και Κάτσε. Το αποτέλεσμα της επιλογής του, το είδατε στο γήπεδο!

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: