Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Μάικλ Φελπς, ο άνθρωπος-ψάρι ή το… ψάρι-άνθρωπος;

Μάλλον πρόκειται περί λάθους. Λογικά έπρεπε να γεννηθεί στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο ακρωτήριο Λούκουστ, μέσα στο νερό, μόλις 18 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στις 30 Ιουνίου 1985. Γράφει ο Άγγελος Μενδρινός.
Μάικλ Φελπς, ο άνθρωπος-ψάρι ή το… ψάρι-άνθρωπος;
Γιατί τα όσα κάνει ο αμερικανός των οκτώ χρυσών σε μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (21 συνολικά) μόνο ένας άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα στο νερό μπορεί να κάνει.
Ο άνθρωπος – ψάρι χρειάστηκε λίγα μόλις χρόνια για να γίνει καρχαρίας μεταλλίων. Στη πρώτη εμφάνιση του σε Ολυμπιακούς το 2000 στο Σίδνεϊ παρηγορήθηκε με την 5η θέση στα 200μ πεταλούδα. Ακολούθησε η προειδοποιητική – για τον Μαρκ Σπιτς – εμφάνιση της Αθήνας το 2004 με τα έξι χρυσά για να φθάσουμε στο Πεκίνο και τα οκτώ χρυσά. Ενδιάμεσα κατέρριψε τόσα παγκόσμια ρεκόρ και κέρδισε τόσα χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα που είναι αδύνατον να τα θυμηθεί εάν δεν βγάλει το μπλοκάκι με τις σημειώσεις του. Και στο Λονδίνο; Φυσικά δεν μπορούσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του Πεκίνου, αλλά έβαλε στόχο τα ρεκόρ. Δεν τα πήγε κι άσχημα!
- Έγινε ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Αγώνων (με 21 ξεπέρασε τη γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνα που κέρδισε 18 από το 1956 έως το 1964).
- Έχει μακράν τα περισσότερα χρυσά (17), ο μόνος με διψήφιο αριθμό σ’ αυτή την κατηγορία.
- Υπολείπεται μόλις ένα μετάλλιο στα ατομικά αγωνίσματα της Λατίνινα (έχει 13 με τη Σοβιετική να έχει 14)
- Είναι ο μόνος κολυμβητής που έχει κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια σε ισάριθμες διοργανώσεις σε ένα αγώνισμα (200μ Μ.Ατομική)
Τα αμερικανικά μίντια πολύ πριν τους αγώνες είχαν επενδύσει στην εικόνα του σούπερ αμερικάνου. Κάθε εμφάνισή του στον «υδάτινο κύβο» έμοιαζε με αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον τελικό θρίαμβο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το περιοδικό “Sports Illustrated” έσπευσε να τον φωτογραφήσει στην ίδια πόζα που είχε φιλοξενήσει στον ίδιο χώρο και τον θρυλικό Μαρκ Σπιτς το 1972. Η 3η χώρα σε έκταση (9.826.630 τ.χλμ και 304.917.000 πληθυσμός) ήθελε επειγόντως ένα Supersman και τον βρήκε.
Ο ίδιος έχοντας κλείσει τα 23 χρόνια του έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες στο αντικείμενο που σπουδάζει, το αθλητικό μάρκετινγκ.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Τον παρέσυρε η αδελφή η Γουίτνεϊ κολυμβήτρια που είχε πάρει μέρος στα τράϊαλς για την Ατλάντα, αλλά δεν είχε προκριθεί. Έβαλε τα κλάματα και ο Μαρκ αποφάσισε να πάρει τη ρεβάνς για λογαριασμό της. Ο ίδιος είδε στη πισίνα τον τρόπο να διοχετεύει την υπερκινητικότητά του σ’ ένα τομέα που του ταίριαζε.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Ο πατέρας του Φρεντ είναι αστυνομικός και η μητέρα του Ντέμπι γυμνασιάρχης. Το 1994 χώρισαν κι ο Μαρκ επέλεξε να ζήσει με τη μητέρα του η οποία ήταν διαρκώς δίπλα του στην προσπάθεια να φθάσει τα οκτώ χρυσά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Οι 12.000 θερμίδες που χρειάζεται την ημέρα για να ανταπεξέλθει στη σκληρή προπόνηση έδωσαν… τροφή σε πολλά γαργαλιστικά ρεπορτάζ.
ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπολογίζεται ότι τα έσοδά του από τις διαφημίσεις φθάνουν τα 5 εκ. δολάρια, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο παίρνει από την εταιρεία που τον ντύνει με ένα μαγιό τελευταίας… τεχνολογίας. Τα πολλά δολάρια όμως έρχονται τώρα.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ: Το Νοέμβριο του 2004, όταν ήταν 19 χρόνων, πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος στο Μέριλαντ. Πλήρωσε 250$ πρόστιμο κι ανέλαβε την υποχρέωση να μιλά σε μαθητές Λυκείου για τις βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ. Τον Φεβρουάριο του 2009 δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία όπου χρησιμοποιούσε ένα σωλήνα νερού που συνηθίζουν να έχουν οι χρήστες μαριχουάνας. Παραδέχτηκε ότι η φωτογραφία ήταν αυθεντική, είχε ληφθεί σε ένα φοιτητικό πάρτι σε Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Ζήτησε συγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: