Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Δώνης: «Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο»

Δώνης: «Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο»
Καμία διάθεση να υποτιμήσει την ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται αποδυναμωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει ο Γιώργος Δώνης.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ επισήμανε ότι η ομάδα του δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζει παιχνίδια, τόνισε τον σεβασμό του στην «Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει μόνο στις απαραίτητες αλλαγές στο ντέρμπι του Σαββάτου (20/10).

Τι ανέφερε για τον Ιβάν Σαββίδη.


Αναλυτικά, όσα είπε στη Nova:

«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τώρα κάποια πράγματα από την άποψη ότι όλοι οι διεθνείς ενσωματώθηκαν χτες, σήμερα ήρθε κι ο Λάζαρ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το διάστημα αυτής της διακοπής, λόγω της Εθνικής ομάδας, δουλέψαμε πάρα πολύ καλά, τα παιδιά ήταν πάρα πολύ αφοσιωμένα και πειθαρχημένα στην προπόνηση ώστε να βελτιωθούμε σε κάποια κομμάτια όσο είναι εφικτό από τη στιγμή που λείπουν πολλοί ποδοσφαιριστές. Γενικώς αυτό που βλέπω στην προπόνηση είναι ότι είμαστε και σε καλή κατάσταση και σε καλή διάθεση κι ότι αυτή η διακοπή είχε ως συνέπεια να περιμένουμε με μεγαλύτερη ανυπομονησία αυτό το παιχνίδι για να εμφανιστούμε δυνατοί στον αγωνιστικό χώρο».

Για το πώς σκέφτεται να παρατάξει τον ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ: «Γενικώς εγώ δεν είμαι των πολλών αλλαγών στην ενδεκάδα κι αυτό το δείχνει νομίζω κι η προπονητική μου καριέρα. Προσπαθώ πάντα να βρίσκω έναν κορμό. Ανάλογα με το ποιος παίκτης είναι πιο φορμαρισμένος, ανάλογα και με τα προβλήματα που υπάρχουν ή κάποιος που εξελίσσεται, τότε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Γενικά το πλάνο το αγωνιστικό λειτουργεί καλά, φαίνεται κι από την προπόνηση, άρα λοιπόν δε θα περιμένουμε πολλές αλλαγές και μην περιμένετε πολλές αλλαγές.

Περιμένω να δω καλό ρυθμό, καλή κυκλοφορία μπάλας, περιμένω σε σχέση με την κατοχή μπάλας που έχουμε να κάνουμε περισσότερες τελικές προσπάθειες, γιατί στα περισσότερα παιχνίδια έχουμε ένα μέσο όρο, περίπου, εξήντα - εξήντα πέντε τοις εκατό κατοχής μπάλας και θα ήθελα περισσότερες φάσεις τελικές, θα ήθελα περισσότερο ρίσκο από τους μεσοεπιθετικούς μας όπου εκεί είναι το κομμάτι που παίζουν ρόλο και τ ατομικά χαρακτηριστικά. Μας λείπει ο ποδοσφαιριστής όταν φτάνουμε στην αντίπαλη περιοχή που με τη διείσδυση, με την προσποίηση να δημιουργήσει κάτι από μόνος του εφόσον έχουμε πάει την μπάλα εκεί πέρα. Είναι ένα κομμάτι που θέλουμε βελτίωση, είτε θα πρέπει να το βελτιώσουμε είτε θα πρέπει να βρούμε τον ποδοσφαιριστή που θα το κάνει αυτό το πράγμα».

Για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αναμέτρησης: «Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ φυσιολογικό το να βρίσκεσαι αντιμέτωπος - αντίπαλος με τις παλιές σου ομάδες από τη στιγμή που βρίσκεσαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο το θεωρώ και αυτονόητο. Σ’ αυτό το κομμάτι πρώτα θέλω να πω ότι γενικώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη τις ομάδες που αντιπροσωπεύουν πολύ κόσμο και μεγάλη ιστορία να έχουν υγεία και δυναμική. Γιατί στόχος δε θα πρέπει να είναι, να υπάρχουν αποδυναμωμένες ομάδες ώστε να υπάρχουν μια - δυο ομάδες να διεκδικούν το πρωτάθλημα αλλά και για την ποιότητα του ποδοσφαίρου και για τη δυναμική που θέλουμε να υπάρχει στην Ελλάδα και στο χώρο μας πρέπει ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης, συν κάποιες δυνάμεις που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο καινούριες, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη, ώστε να δούμε κάποια στιγμή ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα επί ίσοις όροις κι ο καλύτερος να το κατακτήσει. Αυτό είναι υγεία κι αυτό θέλουμε όλοι. Τώρα, όσον αφορά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας στην ΑΕΚ σίγουρα . πάντα οι αλλαγές των προπονητών επηρεάζουν κάποια πράγματα αλλά θεωρώ ότι οι προπονητές είναι κι αυτοί άνθρωποι και δεν είναι μάγοι, στ’ ότι μπορεί ν’ αλλάξουν μια ομάδα από τη μια μέρα στην άλλη. Γιατί δεν αλλάζουν τα πρόσωπα και δεν αλλάζουν οι ποδοσφαιριστές. Αρα λοιπόν, έχουμε δει την ΑΕΚ, έχουμε παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια, ξέρουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Πιστεύω ότι στο ανασταλτικό κομμάτι με τον κ. Λίνεν θα είναι καλύτεροι, άρα εμείς θέλουμε πολύ μεγάλη προσοχή, θέλουμε να έχουμε πολύ καλές επιλογές όταν θα ‘χουμε την μπάλα στα πόδια, να μπορούμε να δημιουργούμε φάσεις και να μπορέσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι.

Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο για να κάνουμε διαχωρισμούς. Θεωρώ ότι επειδή είμαστε μια καινούρια ομάδα που προσπαθεί να εξελίσσεται και να βάζει πράγματα στο παιχνίδι της δεν έχει καμία πολυτέλεια να διακρίνει τους αντιπάλους και να διακρίνει τα παιχνίδια. Σίγουρα κάποιες στιγμές όταν ο αντίπαλος δεν έχει το μεγάλο όνομα, εκεί πρέπει να κρατάμε σ’ επαγρύπνηση εμείς τους ποδοσφαιριστές μας ενώ όταν ο αντίπαλος έχει μεγάλο όνομα, όπως είναι οι συγκεκριμένες ομάδες στην Ελλάδα, είναι ο ρόλος μας λίγο πιο εύκολος. Πιστεύω, λοιπόν, το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί μεν οι παίκτες μας ν’ αντιλαμβάνονται ότι η ΑΕΚ δεν έχει τη δυναμική των προηγούμενων ετών αλλά από την άλλη είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα και μόνο με το όνομα που κουβαλάει προκαλεί τους ποδοσφαιριστές. Αρα περιμένω ότι θα είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, θα ‘μαστε πολύ δυνατοί αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ανεξάρτητα ποιος είναι ο αντίπαλος δεν έχουμε την πολυτέλεια εμείς να ξεχωρίζουμε. Και ξέρετε πολύ καλά ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ...απρόβλεπτο άθλημα. Δεν είναι όπως το μπάσκετ όπου συνήθως κερδίζει ο καλύτερος. Βλέπουμε ότι για παράδειγμα κέρδιζε η Γερμανία 4-0 τη Σουηδία κι έγινε 4-4, οι Νήσοι Φερόες παρά λίγο να κάνουν ζημιά στην Ιρλανδία, η Εθνική μας ομάδα, που δεν ήταν καλή κι η άλλη ομάδα είχε διπλάσιες - τριπλάσιες τελικές, κατάφερε να κερδίσει. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και μέσα αλλά και έξω από την ομάδα να θεωρούμε κάτι ότι είναι δεδομένο. Γι’ αυτό κι είναι όμορφο το ποδόσφαιρο».

Για τον νέο ιδιοκτήτη, Ιβάν Σαββίδη: «Οι εντυπώσεις για μένα είναι οι καλύτερες για το λόγο ότι η ομάδα αυτή ξεκίνησε πριν από τον κ. Σαββίδη να λειτουργήσει ένα πλάνο με τον κ. Βρύζα και τον κ. Γεωργιάδη ώστε αυτό το πλάνο να δημιουργήσει σιγά - σιγά ένα όραμα στον κόσμο. Και σιγά - σιγά ο κόσμος του ΠΑΟΚ να το εμπιστευτεί. Νομίζω ότι σ' αυτό το κομμάτι βαδίζουμε σωστά και πλέον θεωρώ ότι γίνεται μεγαλύτερο το όραμα αυτό γιατί έχει έρθει ο καινούριος ιδιοκτήτης ο οποίος προσφέρει οικονομική σταθερότητα. Λύνονται τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχει η ομάδα, άρα μπορούμε να δούμε το μέλλον πιο αισιόδοξα. Σ' αυτό το κομμάτι θεωρώ ότι είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος. Τώρα, από εκεί και πέρα για προσωπικές τοποθετήσεις ξέρετε . ο κάθε άνθρωπος έχει το χαρακτήρα του. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω κι εγώ καλά τον κ. Σαββίδη. Εχουμε βρεθεί τρεις - τέσσερις φορές, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, προσπαθώ κι εγώ να τον βοηθήσω να μάθε την ελληνική πραγματικότητα και το πλάνο που πρέπει να εφαρμόσουμε ώστε ο ΠΑΟΚ στα επόμενα χρόνια να μπορεί να είναι μια ομάδα που να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία ο καθένας μπορεί να τ' αναλύσει όπως θέλει. Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του. Υπήρχαν κάποια πράγματα τα οποία ήδη κι εγώ είχα πει στους ποδοσφαιριστές μου σ' ότι αφορά τις ανόητες αποβολές, τις ανόητες κάρτες. Θα πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι και να μην πέφτουμε σε λάθη. Και θεσπίστηκαν κάποια πρόστιμα πριν την τοποθέτηση του κ. Σαββίδη στην οποία τοποθέτηση κι εγώ συμφωνώ, άσχετα αν βγήκε δημόσια, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να πω ότι θα είμαι ιδιαίτερα ήσυχος στον πάγκο γιατί είμαι ένας άνθρωπος ενεργητικός. Το δεύτερο κομμάτι μπορεί ν' ακούστηκε λίγο περίεργα, ότι είναι αδύναμο το υλικό μας αλλά παρουσιάζουμε όραμα, εγώ θεωρώ ότι έχουμε υλικό το οποίο μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί δε γίνεται κατ' ανάγκη. Υπάρχουν νέοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι εξελίσσονται κι οι οποίοι αποκτούν προσωπικότητα και πολύ μεγάλη αξία. Και σ' αυτό το κομμάτι η ομάδα μας είναι ιδιαίτερα τυχερή γιατί έχει ταλέντα και ποδοσφαιριστές οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδας και θα έχουν δυναμική να διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα. Κι αυτό δίνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την ομάδα και κάτι το οποίο το έχουμε κερδίσει και πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται και μεγαλύτερο.

Όταν είσαι τόσα χρόνια στο χώρο, όταν φοβάσαι την πίεση κάθεσαι στο πίεση ή αλλάζεις επάγγελμα. Αρα λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω πως ότι το μοναδικό πράγμα που φοβάμαι είναι τον Θεό και θέλω να έχουμε υγεία. Σ' ότι αφορά τη δουλειά μου, επειδή είμαι εργασιομανής κι επειδή δουλεύω πάρα πολύ σκληρά, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, στους συνεργάτες μου, δεν αισθάνομαι καμία πίεση γύρω από αυτά τα πράγματα. Θεωρώ ότι απλώς στην Ελλάδα το κάνουμε λίγο περίεργο το ποδόσφαιρο. Είναι φυσιολογικό οι προπονητές να μένουν χρόνια σε μια ομάδα, είναι φυσιολογικό οι προπονητές ν' απολύονται. Αν μπεις στη λογική της πίεσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στον ίδιο σου τον εαυτό εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: