Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τσαρτσαρής: «Να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό»

Ο Παναθηναϊκός αφήνει πίσω του τη νίκη απέναντι στην Καντού για τον θεσμό της Ευρωλίγκας, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να δίνει το σύνθημα για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Ο διεθνής φόργουορντ των πρασίνων, μίλησε στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8» και την εκπομπή «Απόδραση των 12» με τους Μενέλαο Σεβαστιάδη και Γιάννη Ντεντόπουλο και ανέφερε πως: «Όσα πρόσωπα και αν έχουν αλλάξει στην ομάδα, οι στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν στο παραμικρό. Θα διεκδικήσουμε και τις  τρεις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουμε».
Αρχικά, ο Κώστας Τσαρτσαρής ξεκαθάρισε πως ο λόγος που πηγαίνει η αποστολή του Παναθηναϊκού σε ξενοδοχείο πριν από τα μεγάλα παιχνίδια είναι για λόγους συγκέντρωσης και όχι για το γεγονός πως οι περισσότεροι παίκτες είναι γονείς: «Όχι δεν νομίζω, δεν ήταν ο λόγος αυτός και δεν είχε και κανένα πρόβλημα είναι η αλήθεια. Εντάξει, επαγγελματίες είμαστε ξέρουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας, ξέρουμε πως πρέπει να ξεκουραστούμε, την άκρη τη βρίσκουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Οπότε δεν νομίζω ότι ήταν ένας λόγος αυτός για να μπούμε ξενοδοχείο, παρά για λόγους συγκέντρωσης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παιχνίδι με την Καντού, αλλά και το μεγάλο ντέρμπι που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό: «Καταρχήν να κρατήσουμε τη νίκη, γιατί ήμασταν αγχωμένοι, φαινόμασταν λιγάκι μαγκωμένοι και κάποια ελεύθερα σουτ δεν τα πήραμε ενώ θα έπρεπε. Μαχητικότητα είχαμε. Η αντίπαλη ομάδα βέβαια και είναι μία τυχαία ομάδα και πέρυσι δυσκόλεψε πολλούς αντιπάλους. Πολύ καλά δουλεμένη, βρήκε τα σουτ που έπρεπε, τα πήρε έβαλε κάποια τυχερά, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Από κει και πέρα όμως έχουμε το ντέρμπι μπροστά μας και σίγουρα με αυτήν την εμφάνιση απέναντι στην Καντού δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, ότι πηγαίνουμε να κερδίσουμε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι όπως είναι με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος. Φορμαρισμένος. Νομίζω ότι πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα μέσα σε αυτές τις τρεις μέρες που μεσολαβούν, για να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν «τελείωσε» το παιχνίδι όταν βρέθηκε στο +8 από την Καντού: «Πρέπει όταν βρίσκουμε κάποιον πληγωμένο να τον πατάμε κάτω. Έτσι κάνουν οι μεγάλες ομάδες. Και νομίζω ότι μία μεγάλη διαφορά θα ήταν και καλύτερη για την ψυχολογία μας. Τα μάτια μας όμως έχουν δει και πολλά, θα μπορούσαν οι 8 πόντοι αυτοί να γίνουν και -1, -2. Να μιλάμε αυτή τη στιγμή για μία τεράστια ανατροπή, για μία ήττα που θα μας πλήγωνε. Σίγουρα ο κόουτς γνωρίζει πολύ καλύτερα ότι τις διαφορές σε τέτοια παιχνίδια τα καθαρίζεις από νωρίς. Δεν πρέπει να δίνει δικαίωμα στον αντίπαλο. Παρ’ όλα αυτά θα κρατήσουμε τη νίκη όπως είπαμε. Θα δούμε τι κάναμε λάθος στα τελευταία λεπτά και γενικότερα για να είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια».
Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που έδωσαν το παρών στο κλειστό του ΟΑΚΑ στον αγώνα με αντίπαλο την Καντού: «Παράπονο δεν μπορούμε να έχουμε από τους φιλάθλους, ακόμα και πέρυσι και πρόπερσι, σε πολύ στιγμές της ομάδας ήταν στο πλάι μας, εκεί που άλλες ομάδες, άλλοι αντίπαλοι φίλαθλοι θα αντιδρούσαν διαφορετικά, οι δικοί μας, μας συμπαρασταθήκαν, μας χτύπησαν στην πλάτη στοργικά, μας δώσανε δύναμη για τη συνέχεια, έτσι και φέτος γνωρίζουν π0ολύ καλά ότι είναι δύσκολα υα πράγματα, υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε χθες, εντάξει δεν γέμισε το γήπεδο, αλλά ούτε σε άλλες χρονιές θα γέμιζε σε τέτοια παιχνίδια. Και που να το γεμίσεις αυτό; Γεμίζει εύκολα το ΟΑΚΑ; Δεν είναι και τόσο εύκολο. Είναι και η ώρα λίγο δύσκολη. 22.00 το βράδυ δεν είναι εμπορική ως ώρα».
Για το αν ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί για το συγκεκριμένο παιχνίδι: «Όχι, είναι άδικο για μας να θεωρούμαστε αουτσάιντερ, σε ένα ντέρμπι, στην έδρα μας, δεν το συζητάμε ότι ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον στα ντέρμπι τα τόσο σημαντικά, θα πρέπει να παίζει με τη φανέλα και μόνο. Είδαμε βέβαια και στο παρελθόν ότι ο Ολυμπιακός ήταν στην ίδια θέση με εμάς, κάποιες χρονιές δεν είχε τόσο δυνατή ομάδα, παρ’ όλα αυτά όμως τα παιχνίδια εναντίων μας ήταν όλα ντέρμπι. Δεν είμαστε βέβαια μία από αυτές τις ομάδες. Είναι ένα παιχνίδι που θέλουμε να το κερδίσουμε πολύ, θα έχουμε γεμάτο γήπεδο, Είναι ένα από τα παιχνίδια κομβικά, διότι και ψυχολογικά θα μας κάνει πολύ καλό, αλλά φυσικά και βαθμολογικά είναι πολύ σημαντικό. Όλοι οι αθλητές της ομάδας γνωρίζουν τι σημαίνει ένα ντέρμπι εναντίων του Ολυμπιακού, έχουνε δει, έχουν ακούσει, τους έχουμε μεταφέρει και νομίζω πως όλοι θα είμαστε πανέτοιμοι για να τρώμε σίδερα».
Για το πόσο έχουν μπει στο κλίμα της ομάδας οι νέοι παίκτες που έχουν έρθει από το καλοκαίρι: «Ακόμα είναι νωρίς, η αλήθεια είναι ότι με τόσα καινούρια παιδιά, είναι λίγο δύσκολο να βρεις χημεία και ομοιογένεια τόσο γρήγορα. Μέσα από τα παιχνίδια φτιάχνεις σοβαρή ομάδα και ομάδα πρωταθλητισμού. Εμάς μας λείπουν τα πολλά τα παιχνίδια, είμαστε στην αρχή της σεζόν. Φυσικά τους μιλάμε, τους λέμε ότι μπορούμε και εμείς ότι περνάει από το χέρι μας να τους μεταδώσουμε λίγη εμπειρία. Έχουν έρθει κάποια παιδιά έμπειρα, παρ’ όλα αυτά η ελληνική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πραγματικότητα του Παναθηναϊκού είναι διαφορετική από τις άλλες ομάδες. Δεν είναι και να χάσουμε, χάσαμε δεν έγινε και τίποτα. Εδώ, όταν χάνεις, πονάει και τελείωσε. Αλλά είναι όλα τα παιδιά συγκροτημένα, γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η αποστολή μας φέτος, οπότε σε πολλά σημεία δεν θέλουμε να επέμβουμε γιατί είναι συνειδητοποιημένοι».
Για το ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι του Παναθηναϊκού: «Ότι είναι και κάθε χρόνο, οι τρεις στόχοι! Οπωσδήποτε! Δεν βάζουμε κάτι λιγότερο, δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό κάτι λιγότερο και σε μας τους εαυτούς μας».
Για τον Αργύρη Πεδουλάκη και για το αν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν: «Δεν το άλλαξε καθόλου, είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήτανε, απλά προπονητικά εξελίχτηκε. Λογικό είναι νομίζω και το αντίθετο θα ήταν λίγο οξύμωρο. Από κει και πέρα είναι ένας άνθρωπος που παίρνει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή και αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο. Όπως και να το κάνουμε, ο οποιοσδήποτε ερχόταν μετά τον Ομπράντοβιτς, θα ήταν σε μία πολύ δύσκολη θέση. Παρ’ όλα αυτά όμως η φιλοσοφία του είναι πολύ κοντά σε αυτή του Ομπράντοβιτς, είναι σε αυτήν τη φιλοσοφία που θέλει ένας πρωταθλητής, για να συνεχίσει. Τώρα να σου πω την αλήθεια, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό για όλους μας. Είτε είναι προπονητές, είτε είναι αθλητές στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός και εκεί βλέπουμε ποιος πήγε καλά και ποιος όχι. Χρωστάω πάρα πολλά, ενδεχομένως και όλη μου την καριέρα στον Αργύρη Πεδουλάκη, είναι αυτός που με έκανε να παίζω σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθώ για το καλύτερο. Πολλές λεπτομέρειες του παιχνιδιού που δεν τις ήξερα τις έβαλα στο παιχνίδι μου. Γι’ αυτό έγινε και πιο εύκολη η μετάβαση στον Παναθηναϊκό. Αλλά όπως είπαμε όλοι μας έχουμε ένα πολύ δύσκολο έργο, όπου και εμείς μαζί με τον Δημήτρη και τον προπονητή προσπαθούμε τουλάχιστο σε θέματα αποδυτηρίων να βάλουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να βοηθήσουμε οποιονδήποτε».
Για τις εμφανίσεις του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και το πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό: «Ο Σόφο είναι «πονοκέφαλος» για οποιαδήποτε ομάδα, πόσο μάλλον και για μας, όταν ρίχναμε δύο και τρεις παίκτες πάνω του. Σαν τακτική ποτέ δεν είχε τύχει να τον μαρκάρω. Μόνο σε κάποιες αλλαγές που αναγκαστικά έπεφτα πάνω του, αλλά είναι ένας παίκτης που πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται στο ένας εναντίων ενός. Το βλέπουμε ότι όποια ομάδα αντιμετωπίζει τον Σόφο, ένας – ένας στο λόου ποστ, έχει προβλήματα. Δύο και τρεις παίκτες αναγκάζονται να πηγαίνουν πάνω του για να βγάλει την μπάλα έξω, πολλές φορές βέβαια βρίσκει τη λύση για να βάλει και το καλάθι. Οι βολές είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού του, όπως και οι φάσεις που βγάζει για τους συμπαίκτες του, δηλαδή γνωρίζει ότι έρχονται για παγίδα οι αντίπαλοι, βγάζει πάσες έξω και είναι στο χέρι μας αν θα βάλουμε το σουτ ή όχι».
Τέλος για το ποιες ομάδες θεωρεί φαβορί για τη φετινή Ευρωλίγκα: «Λέγαμε για τη Ρεάλ φαβορί, η ΤΣΣΚΑ φαβορί. Είδαμε ότι η Ρεάλ δεν είναι και τόσο μεγαθήριο. Η ΤΣΣΚΑ νίκησε χθες την Παρτιζάν στην παράταση. Δεν νομίζω πως θα είναι κάποια ομάδα που θα μπορέσει να ξεχωρίσει. Αυτό είναι καλό. Και για εμάς τους αθλητές, αλλά και για τον κόσμο ο οποίος θα παρακολουθεί τα παιχνίδια από το σπίτι. Ούτε η Μπαρτσελόνα μπορείς να πεις πως είναι πάρα πολύ δυνατή, ο Ολυμπιακός είναι ο πιο σταθερός σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι θα δούμε  στο παρκέ τι θα γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: