Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Όχι διαιτητές, αλλά λογιστές!!

«Ντου στα Αποδυτήρια» μετά το νέο φιρμάνι της ΟΥΕΦΑ για την ευρωπαϊκή συμμετοχή ελληνικών ομάδων και τα νέα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έφαγε πόρτα από την ΟΥΕΦΑ ο Παναθηναϊκός, λοιπόν. Ούτε η πρώτη ομάδα είναι, όμως, ούτε και η τελευταία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πέρυσι, για παράδειγμα, εδώ στην Ελλάδα, στην ΑΕΚ δεν επιτράπηκε να βγει στην Ευρώπη, ενώ είχε κατακτήσει την θέση από την βαθμολογία. Και φέτος, βέβαια, το ίδιο μπορεί να πάθει ο ΠΑΣ που ήρθε 5ος και δικαιούται την θέση, αγωνιστικά.
Μήπως, όμως, και στην Ισπανία δεν είχαμε πάνω – κάτω ίδιες περιπτώσεις τώρα με την Μάλαγα και την Ράγιο; Κι αλλού. Είτε, λοιπόν, οι εγχώριες ομοσπονδίες, είτε η ΟΥΕΦΑ αδειοδοτούν ή όχι. Κι αναλόγως πορεύονται όλοι.
Αυτά είναι τα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπάλα, δηλαδή, δεν παίζουν πια οι ομάδες, αλλά οι άδειες. Δεν πα’ να’ ρθες πρώτος στο πρωτάθλημα; Δεν πα’ να κατέκτησες τσάμπιονς λιγκ; Άμα δεν πληροίς της προϋποθέσεις της ΟΥΕΦΑ, τρως κόκκινη!
Πες, για παράδειγμα, ότι η Μάλαγα έφτανε τελικό τσάμπιονς λιγκ και σήκωνε κούπα φέτος. Τι, δηλαδή; Μέχρι τα προημιτελικά πήγαινε φυσέκι κι όλοι θυμούνται το θρίλερ με την Ντόρτμουντ. Τι θα γινόταν, λοιπόν; Θα της απαγορεύανε να συμμετάσχει στο επόμενο τσάμπιονς λιγκ, ενώ είχε κατακτήσει κύπελλο ευρωπαϊκό;
Εγώ, λοιπόν, δεν λέω ότι είναι καλό ή κακό αυτό που κάνει η ΟΥΕΦΑ. Βεβαίως και οι ομάδες πρέπει να έχουν ισορροπημένα τα οικονομικά τους. Εδώ, όμως, πρέπει να καταγράφουμε και την πραγματικότητα. Τι συμβαίνει.
Και η πραγματικότητα στο σημερινό ποδόσφαιρο είναι ότι το θέμα δεν είναι πια αγωνιστικό. Μπορεί να κερδίζεις στο γήπεδο, όμως να χάνεις στα λογιστικά. Κι έτσι να βγει π.χ. Ευρώπη τελικά αυτός που τερμάτισε χαμηλότερα στην βαθμολογία, επειδή τα οικονομικά του είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα δικά σου, που πήγες π.χ. στα πλέι οφ του πρωταθλήματός σου και κατέκτησες το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Κανονικά, λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο δεν πρέπει να κοιτάμε τα αποτελέσματα, ούτε την βαθμολογία, αλλά τα λογιστικά βιβλία κάθε ομάδας. Εκεί είναι τι γράφει το κοντέρ. Δεν πάει να μπαίνουν δέκα γκολ; Δεν πάει να σφυρίζει ό,τι θέλει ο διαιτητής; Δεν πάει να δείχνει ό,τι θέλει η βαθμολογία; Ο λογιστής τι θα πει. Είναι εντάξει οι ισολογισμοί κάθε αγωνιστικής και κάθε σεζόν; Είναι εντάξει τα έσοδα και τα έξοδα; Να ρίχνει μια ματιά και ο αρχιλογιστής της ΟΥΕΦΑ και αναλόγως να βγαίνουν τα αποτελέσματα ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στα ματς και στα πρωταθλήματα.
 
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: