Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Υπάρχει και...ποδόσφαιρο!!

Σαν να πηγαίνει κάποιος στην Γερμανία, για να βρει φραπέ και να πιει ουζάκι. Έτσι μοιάζει το ταξίδι της Εθνικής στο Βίλνιους, όπου θα αντιμετωπίσει την… μπασκετομάνα Λιθουανία.

Υπάρχει και...ποδόσφαιρο!
Έχει να κερδίσει απ΄ τον περασμένο Οκτώβριο στο ματς κόντρα στο Λιχτενστάιν, όμως δεν είναι εύκολη αντίπαλος.

Δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές με πολλές εμπειρίες απ’ τα μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά έχει τον Μάριους Στανκεβίτσιους.

Και αποτελεί αρκετά απειλητικό αντίπαλο για χώρα που μεγαλώνει με… πορτοκαλί πρότυπα και δίχτυα δεμένα σε μπασκέτες, αντί για δοκάρια.

Το πρωτάθλημα… 9άδας!

Περπατώντας στο Βίλνιους είναι απίθανο να μη συναντήσεις μπασκέτες, όμως θα πρέπει να απορήσεις αν δεις ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ο αθλητικός παλμός της χώρας γυρνάει γύρω απ’ τον Γιασκεβίτσιους και την μπασκετική παρέα του, που έχουν φέρει αμέτρητες επιτυχίες στην χώρα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η πρώτη κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος, τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξεπεράσει τις 12 ομάδες, χωρίς φυσικά να έχει πετύχει μεγάλες διακρίσεις.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λιθουανίας έγινε μέλος της FIFA το 1923, όμως μετά την ανεξαρτησία της απ’ την σοβιετική Ένωση διαγράφηκε το 1990 και έγινε ξανά μέλος το 1992 ως ανεξάρτητη.



Επιτυχίες… αλλού!

Μπορεί η Λιθουανία να έχει εναποθέσει τις ελπίδες για επιτυχία στο μπάσκετ, όμως κάνει σταθερά βήματα και στο ποδόσφαιρο. Δεν έχει καταφέρει να περάσει σε τελική φάση των μεγάλων διοργανώσεων σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά δεν έχει αποτελέσει και εύκολο στόχο για τους αντιπάλους.

Κατέκτησε την τρίτη θέση στα προκριματικά του Euro 1996 και του Μουντιάλ του 1998, ενώ στο 2004 αποκλείστηκε στο τελευταίο ματς της προκριματικής φάσης των ομίλων.


Τα τελευταία αποτελέσματα:
• Αλβανία – Λιθουανία 4-1 (26/3/13, διεθνές φιλικό)
• Σλοβακία Λιθουανία 1-1 (22/3/13, προκριματικά Μουντιάλ)
• Αρμενία – Λιθουανία 4-2 (14/11/12, διεθνές φιλικό)
• Βοσνία/Ερζεγοβίνη – Λιθουανία 3-0 (16/10/12, προκ. Μουντιάλ)
• Λιχνενστάιν – Λιθουανία 0-2 (12/10/12, προκ. Μουντιάλ)
• Ελλάδα – Λιθουανία 2-0 (11/9/12, προκ. Μουντιάλ)
• Λιθουανία Σλοβακία 1-1 (7/9/12, προκ. Μουντιάλ)



Με την εθνική Ελλάδας έχει συναντηθεί μια ακόμα φορά στις 17/5/1995 στο Βίλνιους, σε διεθνές φιλικό, χωρίς... ευτυχή, για την «γαλανόλευκη», κατάληξη. Η Λιθουανία επικράτησε με 2-1, με γκολ των Μαρτσουλεβίσκιους και Μπριξάιτιτς, ενώ για την Ελλάδα είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Τσιάρτας.

Το (άδειο) γήπεδο

Καυτή ατμόσφαιρα δεν αναμένεται στο αυριανό ματς. Οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν σκίζονται για ένα εισιτήριο που θα τους επιτρέψει να δουν το ματς της Λιθουανίας με την Ελλάδα. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, αφού το Vetra Stadium, το οποίο αποτελεί την έδρα της εθνικής ομάδας, δεν έχει γεμίσει ποτέ, παρότι είναι 5.500 θέσεων.

Το γήπεδο -το οποίο ονομάζεται και LFF Stadium- άνοιξε τις πύλες του το 2004 και αποτελεί το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο μετά την ανεξαρτητοποίηση απ’ την Σοβιετική Ένωση, ενώ ανακαινίστηκε το 2012.

Αυτό που δεν ευχαριστεί πάντως την «γαλανόλευκη» είναι ο συνθετικός χλοοτάπητας του γηπέδου, ο οποίος ενδέχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειές τους.

…και ο παλιός!

Αν κάποιος θα συγκέντρωνε τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια για να τους πει τα… μυστικά της ελληνικής ομάδας, αναμφισβήτητα αυτός θα ήταν ο Ντεϊβίντας Τσεσνάουσκις. Ο 31χρονος μέσος μπορεί να μην πέρασε με επιτυχία απ’ τα ελληνικά γήπεδα, όμως τα δύο χρόνια που έμεινε έμαθε αρκετά για τη χώρα.

Στην Ελλάδα ήρθε για χάρη του Εργοτέλη το 2009 και συμμετείχε σε 24 εμφανίσεις σκοράροντας 2 γκολ στη Σούπερ Λιγκ. Ένα χρόνο μετά έφυγε απ’ την Κρήτη για την άλλη άκρη της Ελλάδας, όπου τον περίμενε ο Άρης, ενώ τον επόμενο χρόνο έκλεισε στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: