Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο κίνδυνος της εμμονής!

Ο ball boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ρίσκο της Παρί με την επιλογή του Λοράν Μπλαν και την επικοινωνιακή της ήττα. Βρίσκεσαι στην δύσκολη θέση ο προπονητής σου να θέλει να φύγει. Στο δηλώνει ξεκάθαρα, έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο και εσύ σε καμία περίπτωση δε θες να τον αφήσεις. Καθυστερείς, κωλυσιεργείς, του προτείνεις μέχρι και νέο «ηγεμονικό» συμβόλαιο, όμως δεν του αλλάζεις με τίποτα γνώμη. Τι κάνεις λοιπόν; Βγαίνεις στη γύρα και ψάχνεις τον αντικαταστάτη του. Το κακό, όμως, είναι ένα... κόλλημα που έχεις. Θες ο νέος τεχνικός να υπογράψει μονοετές συμβόλαιο! Αιτία; Μία... κάψα, προσδοκία, ελπίδα, εμμονή, προσμονή ονομάστε το όπως θέλετε. Να αναλάβει το καλοκαίρι του 2014 ο Αρσέν Βενγκέρ. Φυσικά, πηγαίνεις στα... τυφλά.
Ο Κάρλο Αντσελότι, λοιπόν, έφυγε από την Παρί μετά από 1,5 χρόνο για την Ρεάλ και πίσω του άφησε μία διοίκηση (Αλ Κελαϊφί) και έναν τεχνικό διευθυντή (Λεονάρντο) με το άγχος της επόμενης μέρας. Οι Άραβες ιδιοκτήτες έχουν συναντηθεί δύο φορές με τον τεχνικό της Άρσεναλ και οι ίδιοι διαρρέουν ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές. Μάλλον σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό ποντάρουν για την πρόβλεψη ότι ο Αλσατός δε θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Λονδρέζους και θα προτιμήσει το Παρίσι το επόμενο καλοκαίρι.
Έτσι, οι δύο παραπάνω βρέθηκαν σε μία πολύ δύσκολη θέση. Να προσπαθήσουν να πείσουν κάποιον τεχνικό παγκόσμιας κλάσης να αποτελέσει την ομαλή μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη. Ανάμεσα σε εκείνη του Αντσελότι και σε εκείνη του Βενγκέρ. Συζητήσεις έγιναν με τον Ράφα Μπενίτεθ, τον Γκους Χίντινκ και τον Αντρέ Βίλας Μπόας, όμως φυσικά κανένας τους δεν αποδέχθηκε συμβόλαιο μόνο για έναν χρόνο. Αφού οι λύσεις άρχισαν να στερεύουν, έγινε πρόταση στον Ρούντι Γκαρσία, όμως ο Γάλλος προτίμησε το διετές της Ρόμα, ενώ η πρώτη συμφωνία ήρθε με τον Φάμπιο Καπέλο.
Ο Ιταλός αποδέχθηκε την πρόκληση, όμως όπως αποδείχθηκε εκτός από την ρήτρα αποδέσμευσής του στο συμβόλαιο με την Ρωσία (3,5 εκατ. ευρώ), υπήρχε και ένας ακόμη όρος, που ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερώσει ότι προτίθεται να την ενεργοποιήσει δύο μήνες πριν το κάνει... Ο γιος του - και παράλληλα μάνατζέρ του - ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και αποφασίστηκε ότι δεν γινόταν να σπάσει άμεσα το συμβόλαιο.
Έτσι, φτάσαμε στη λύση του Λοράν Μπλαν, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. Η πρώτη μεγάλη ήττα της Παρί ήρθε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πριν 1,5 χρόνο έπαιρνε έναν από τους κορυφαίους τεχνικούς την τελευταία 10ετία. Τώρα, παίρνει έναν προπονητή, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκεται καν σε αυτό το επίπεδο. Τα πολλά χρήματα «κουβαλάνε» και πολλά προβλήματα.
Ο Γάλλος δεν ήταν καν στην αρχική λίστα των Παριζιάνων. Από τη μία, λοιπόν, οι οπαδοί βλέπουν ότι η διοίκηση ουσιαστικά απέτυχε (σε σχέση με τους πρωταρχικούς της στόχους) και από την άλλη έχουν πλέον έναν προπονητή, με τον οποίο δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μετά το πέρασμά του από την Μαρσέιγ...
Ο Μπλαν μπορεί να έχει τον σεβασμό όλων στην Γαλλία, όμως πέραν της επιτυχίας του στην Μπορντό δεν έχει να δείξει κάτι. Οι Γιρονδίνοι – πρωταθλητές το 2009 – έπαιζαν πολύ ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο επί των ημερών του, όμως στο ρόστερ δεν υπήρχαν αστέρια ανάλογης... βαρύτητας με τα σημερινά του «Παρκ Ντε Πρενς». Ίσα-ίσα, που ο Μπλαν έχασε τον έλεγχο των αποδυτήριων πέρυσι το καλοκαίρι στο Euro με τα γνωστά αποτελέσματα... Τώρα, στην Παρί θα βρει απέναντί του δύσκολες, «μεγάλες» προσωπικότητες και ακόμη μεγαλύτερα «εγώ».
«Όλοι όσοι παίζουν στην Παρί, ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Τιάγκο Σίλβα και οι υπόλοιποι ξέρουν τη σημασία του διαλόγου και του σεβασμού στον προπονητή. Ο Λοράν δε θα έχει προβλήματα μαζί τους. Η Παρί δεν είναι ένας σύλλογος που θα... χαλάσει από τα «εγώ». Υπάρχουν αλλού τέτοιοι σύλλογοι, αλλά όχι εδώ», είπε ο Κριστόφ Ντουγκαρί (συμπαίκτης του Μπλαν στην Μαρσέιγ), όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στη νέα εποχή θα είναι η αλλαγή συστήματος. Ο Κάρλο Αντσελότι μετά από πολλά... πειράμματα και δοκιμές κατέληξε στο 4-4-2. Ακόμη και αν η Παρί τα πήγε πολύ καλύτερα έτσι, είναι δύσκολο - έως απίθανο - να ξεφύγει ο Μπλαν από το αγαπημένο του 4-3-3, που δοκιμάστηκε αλλά δεν έπιασε από τον Ιταλό. Ο Γάλλος δεν έχει δουλέψει μέχρι στιγμής με άλλο σύστημα και αυτό θα είναι το πρώτο του στοίχημα. Να μπορέσει να πετύχει εκεί που ο προκάτοχός του απέτυχε...
Ότι είναι νικητής δεν το αμφισβητεί κανένας, όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή που θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους «εκκολαπτόμενους» προπονητές στην Ευρώπη. Από τότε δεν εξελίχθηκε, δεν έκανε το «μπαμ» και παραλίγο να ξεχαστεί. Ακόμη και η Ρόμα, που συζήτησε μαζί του, προτίμησε τελικά τον Ρούντι Γκαρσία, δείγμα ότι πλέον δεν εμπνέει σιγουριά, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στους συνομιλητές του.
«Όταν μία ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα με 83 βαθμούς και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, ο στόχος είναι να τα πάμε το ίδιο καλά. Αν όχι καλύτερα σε ό,τι αφορά τους τίτλους, σε ό,τι αφορά τους βαθμούς και την ποιότητα του παιχνιδιού μας. Η Παρί είναι ένας μεγάλος σύλλογος, στον οποίο οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Έχουμε τα μέσα για να χτίσουμε μία μεγάλη ομάδα, ώστε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί», ήταν μέρος των δηλώσεών του κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του. Λόγια που ειπώθηκαν όταν ρωτήθηκε για τους στόχους ενόψει της νέας σεζόν.
Σε περίπτωση που η συμφωνία είχε ανακοινωθεί άμεσα από την στιγμή που η επιθυμία του Αντσελότι έγινε γνωστή, οι οπαδοί ίσως ήταν πιο δεκτικοί σε αυτήν. Μετά, όμως, από επαφές, ονόματα και πολλές αποτυχίες, η εικόνα είναι ότι η Παρί αναγκάστηκε να αρκεστεί σε κάτι κατώτερο από εκείνο που έψαχνε. Η εμμονή για το καλοκαίρι του 2014 και τον Αρσέν Βενγκέρ είναι πιθανό να αποδειχθεί καταστροφική για τους Παριζιάνους...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: