Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Της πάνε ή όχι τα πέναλτι;

Την δέκατη φορά που η εθνική Ιταλίας κλήθηκε να παίξει πέναλτι, τα κατάφερε κόντρα στην Ουρουγουάη για το Confederations Cup. Τι έκανε όμως τις προηγούμενες εννιά;

Της πάνε ή όχι τα πέναλτι;
Όταν είσαι η εθνική Ιταλίας και δίνεις το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, θα έρθουν στιγμές που θα κληθείς να «παίξεις» μια νίκη στα πέναλτι.

Και για του λόγου το αληθές η «σκουάντρα ατζούρα» έχει βρεθεί σε αυτή την θέση δέκα φορές μέχρι και σήμερα. Και τονίζουμε το «και σήμερα», γιατί όντως η δέκατη φορά ήρθε την Κυριακή στον μικρό τελικό του Confederations Cup, όπου ο Μπουφόν με τρεις αποκρούσεις ουσιαστικά χάρισε το… βάθρο στην εθνική του.

Βέβαια, στα πρώτα χρόνια που οι Ιταλοί… συνάντησαν την συγκεκριμένη διαδικασία, δεν πρέπει να ήταν και ιδιαίτερα χαρούμενοι. Γιατί μετρούσαν τέσσερις σερί ήττες και ειδικά η μία ήταν πολύ οδυνηρή. Για πρώτη φορά συνέβη το 1980, όταν ηττήθηκαν στον μικρό τελικό του Euro από την (τότε ενωμένη) Τσεχοσλοβακία μετά από 18 εκτελέσεις πέναλτι! Δέκα χρόνια αργότερα, η Ιταλία δεν καταφέρνει να προκριθεί στον τελικό του Μουντιάλ, αφού στους «4» χάνει με 4-3 στην εν λόγω διαδικασία από την Αργεντινή. Και το «πλήγμα» έγινε ακόμη πιο… σκληρό, το 1994, όταν στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βραζιλία παίρνει το τρόπαιο με 3-2 στα πέναλτι. Το αρνητικό σερί συνεχίστηκε μετά από τέσσερα χρόνια, αφού οι Ιταλοί βρίσκουν στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης την Γαλλία και γνωρίζουν την ήττα με 4-3.

Και κάπου εκεί, ξεκίνησαν… καλύτερες μέρες για τους γείτονές μας, όταν έφταναν σε καταστάσεις από την… άσπρη βούλα! Στο Euro του 2000, ξεπερνούν το εμπόδιο της Ολλανδίας με 3-1 στην «ρώσικη ρουλέτα» και φτάνουν στον μεγάλο τελικό! Και το 2006 πήραν το «αίμα τους πίσω», όταν κατέκτησαν το Μουντιάλ κόντρα στους Γάλλους, με το υπέρ τους 5-3 στα πέναλτι. Δύο χρόνια αργότερα, στους «8» του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η τότε παγκόσμιοι πρωταθλητές συναντούν την Ισπανία, όπου αν και κατάφεραν να μην χάσουν στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, εν τέλει «παραδόθηκαν» στα πέναλτι με 4-2. Πιο πρόσφατες «περιπέτειές» τους οι δύο φετινές στο Confederations Cup. Όπου, ναι μεν δεν κατάφεραν να προκριθούν στο τελικό, μετά την ήττα τους 7-6 κόντρα στην Ισπανία, ωστόσο ανέβηκαν στο… βάθρο μετά το υπέρ τους 3-2 στον μικρό τελικό κόντρα στην Ουρουγουάη.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: