Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η Βραζιλία έδειξε τον δρόμο... !!

..κόντρα στην Ισπανία και ο Ball Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για Νεϊμάρ, Φρεντ, Αρμπελόα. Σε μία διοργάνωση η οποία γέμισε τις άδειες ποδοσφαιρικές μας ημέρες, είχαμε την τύχη να δούμε έναν τελικό-ματσάρα. Σίγουρα ήταν πολλοί αυτοί που περίμεναν μήνες, ίσως και χρόνια να δουν τη συγκεκριμένη μάχη. Μία legend ομάδa με υπερπαίκτες που τα έχουν σαρώσει όλα και σύστημα που μπορεί να σμπαραλιάσει οποιονδήποτε αντίπαλο, κόντρα σε ένα νεανικό σύνολο που χτίζεται τώρα και σε έναν χρόνο θα προσπαθήσει να χωρέσει 6 αστέρια στη βαριά αυτή φανέλα.
Παρότι ήταν οι διοργανωτές, οι Βραζιλιάνοι είχαν πολύ δύσκολο πρότζεκτ, αφού η Ισπανία είχε να χάσει από το 2010 και την ήττα (0-1) από την Ελβετία στο Mundial της Νοτίου Αφρικής (29 αγώνες). Η Σελεσάο μπήκε στο ματς για να παίξει φουλ επίθεση και αυτό έκανε. Ειδικά αφού σκόραρε μόλις στο 2' τα πόδια των παικτών του Σκολάρι πήραν φωτιά. Η πίεση που δέχθηκαν σε όλο το γήπεδο οι Ισπανοί ήταν εξαντλητική και με τους Νεϊμάρ και Χουλκ να παίζουν στα πλάγια, δημιούργησαν τρελά προβλήματα στην άμυνα της La Roja.
Η τακτική των Βραζιλιάνων εκτελέστηκε άψογα στο πρώτο μέρος και σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Αρμπελόα το έργο τους έγινε πολύ εύκολο στην επανάληψη. Ο Ισπανός αμυντικός έγινε ανέκδοτο στο twitter, με Ιταλούς δημοσιογράφους να γράφουν ότι «είναι ο Ισπανός Αντονίνι» και τους Ισπανούς να δημιουργούν trend σε στιλ «κάνε retweet αν πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από τον Αρμπελόα».
Η γκολάρα του Νεϊμάρ έβαλε ταφόπλακα στα όποια όνειρα των Ισπανών για την κούπα. Ο Βραζιλιάνος σταρ με αριστερό που κάθε δεξιοπόδαρος ονειρεύεται να πιάσει, τίναξε τα δίχτυα του Κασίγιας αφήνοντας ένα καλό δείγμα-απάντηση για το αν θα μπορέσει να τα πάει καλά στην νέα σελίδα της καριέρας του στην Ευρώπη.
Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά, χρειάστηκε να βάλει το πόδι του ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια. Με το σκορ στο 1-0, ο Νταβίντ Λουίζ διάβασε την κίνηση του Πέδρο στο 40' και λίγο πριν τη γραμμή έσωσε με μαγικό τάκλιν προκαλώντας ντελίριο στο «Μαρακανά». Αν ο Μουρίνιο πουλήσει αυτόν τον παίκτη θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα fail της καριέρας του.
Τη θλιβερή κατάσταση στο δεξί άκρο της άμυνας δεν γινόταν να μην παρατηρήσει ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ο οποίος έκανε τη χάρη σχεδόν σε όλους και στο ημίχρονο έβαλε τον Αθπιλικουέτα στη θέση του Αρμπελόα. Τι το ήθελε; Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Φρεντ σκόραρε για δεύτερη φορά, ξανά από την δεξιά πλευρά, κλειδώνοντας το ματς. Η συνέχεια δεν είχε να πει πολλά ακόμα και με το χαμένο πέναλτι του Ράμος αλλά και την αποβολή του Πικέ, αφού η ιστορία είχε ήδη γραφτεί.
Σαν επίλογο από αυτό το «παραμύθι» της Βραζιλίας στο Confederation Cup κρατάμε κάποια πράγματα που έκαναν «μπαμ». Πρώτο και καλύτερο είναι η συνολική παρουσία και η «ουσία» του Νεϊμάρ. Ο 21χρονος σε ένα πρώτο, έστω δοκιμαστικό (για τους αυστηρούς) τεστ, έδειξε ότι έχει «μπάλες». Μόνο σε ένα ματς δεν σκόραρε και παρουσιάστηκε τουλάχιστον έτοιμος για τη νέα σελίδα στην καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Οι περισσότεροι έχουμε πλέον την περιέργεια να δούμε αν εκτός από την Γρανάδα και την Αλμερία θα μπορεί να κάνει τα ίδια και στις πιο σοβαρές άμυνες που θα αντιμετωπίσει. Το γεγονός πάντως ότι «κάρφωσε» Μπουφόν και Κασίγιας, μόνο συν στο μικρό βιογραφικό του μπορεί να είναι.
Μαζί με τον Νεϊμάρ, εξαιρετικά σημαντικός στον δρόμο προς τον τίτλο ήταν ο Φρεντ. Ενας παίκτης που αν κάποιος από μας πει ότι τον πίστευε από πριν, θα είναι ψεύτης. Ο πρώτος σκόρερ στη λίγκα της Βραζιλίας και πρωταθλητής με την Φλουμινένσε, σίγουρα έκλεισε πολλά στόματα με τις εμφανίσεις του, πρώτο απ' όλα, το δικό μου. Εχοντας Νεϊμάρ, Χουλκ και Οσκαρ στην μεσοεπιθετική τριπλέτα, ο πρώην φορ της Λιόν φαινόταν ότι πήρε φανέλα βασικού επειδή απλά έπρεπε κάποιος να την πάρει. Τελικά κάθε άλλο παρά έτσι ήταν, με τον 29χρονο να κάνει πολύ δουλειά στο γήπεδο, να είναι μέσα στις φάσεις να έχει τρομακτικά τελειώματα και να πετυχαίνει από δύο γκολ σε Ιταλία και Ισπανία.
Οσον αφορά τον Αρμπελόα, το θετικό είναι ότι έδωσε στην Ρεάλ Μαδρίτης ένα δωρεάν μάθημα. Οι άνθρωποι των Μερένγκες είδαν τον Νεϊμάρ να αντιμετωπίζει σαν «κώνο» τον Ισπανό μπακ και αν δεν θέλουν να δουν μία από τα ίδια στα clasico, πρέπει είτε να ελπίζουν στον Καρβαχάλ, είτε ο Αντσελότι να μαγειρέψει την άμυνα χρησιμοποιώντας εκεί τον Σέρχιο Ράμος.
Παρά την ήττα στον τελικό, η Ισπανία μάλλον παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση του ερχόμενου Mundial. Ολες οι μικρές φουρνιές των Ισπανών βρίσκονται σε εκρηκτική κατάσταση, ενώ οι Ιβηρες διαπίστωσαν ότι έχουν και μία τρωτή πλευρά, την οποία έχουν περιθώριο ενός έτους για να διορθώσουν. Από την άλλη, η Βραζιλία τα πήγε πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες στο τουρνουά, όμως δεδομένου ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα έχουν ανταγωνιστικό αγώνα στο πρόγραμμα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: