Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η Παρί στην… επίθεση!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την (πολύ πιθανή) συνύπαρξη των Ζλάταν Ιμπραΐμοβις και Εντίνσον Καβάνι. «Είμαι ενθουσιασμένος με την μεταγραφή του Εντίνσον Καβάνι, που θα είναι παίκτης της Παρί για τα επόμενα 5 χρόνια. Το αγωνιστικό μας πρότζεκτ αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Οι στόχοι μας είναι να κατακτήσουμε την Ligue 1 και να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται φέτος στο Champions League.
Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι να το κατακτήσουμε και αυτό μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Η μεταγραφή του Καβάνι αποδεικνύει ότι το πρότζεκτ μας είναι εφικτό και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε, ώστε να κάνουμε την Παρί την μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη». Το καλωσόρισμα του προέδρου των Παριζιάνων, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, στον Καβάνι τα λέει πάνω-κάτω όλα. Οι απαιτήσεις υψηλές, όπως και οι στόχοι.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε κατανοητό ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους και ο Ουρουγουανός θα καταλήξει στο Παρίσι, τα ερωτήματα δεν ήταν μέχρι που μπορεί να φτάσει η νέα Παρί, αλλά τι θα συμβεί με τον Ιμπραΐμοβιτς. Θα φύγει; Θα μπορέσει ο Μπλαν να τους χωρέσει και τους δύο; Τι τον θέλει η Παρί τον Καβάνι, αν δεν έχει σκοπό να πουλήσει τον Ζλάταν;
«Θα είναι φανταστική! Ο Ίμπρα είναι πρωταθλητής, ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης και να παίζω δίπλα του θα είναι απόλαυση. Είναι νικητής. Έχει συνηθίσει να κατακτά τίτλους. Ελπίζω να συνθέσω ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο μαζί του», απάντησε το νέο απόκτημα της Παρί, όταν ρωτήθηκε για την μελλοντική – πιθανή – συνεργασία του με τον Σουηδό.
Η ανάγκη της Παρί για ακόμη έναν επιθετικό κλάσης, προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο που θέλει, φαίνεται και από το ότι πίσω από τα 30 γκολ του στην Λιγκ 1 βρέθηκε ο Λαβέτσι με μόλις 8. Ο Σουηδός σίγουρα χρειάζεται κάποιον να βοηθήσει στο σκοράρισμα και δεδομένα οι Παριζιάνοι τον βρήκαν. Πλέον, δεν πρόκειται να επικρατεί πανικός όταν λείπει ο Ίμπρα.
«Τον θαυμάζω, όπως και πολλοί άλλοι. Το στυλ του ταιριάζει με εκείνο του Ιμπραΐμοβιτς και πιστεύω ότι ο ένας θα συμπληρώσει τον άλλο», σχολίασε ο Λοράν Μπλαν. Το πρώτο ισχύει, όμως για το δεύτερο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Ο Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε 35 γκολ σε 46 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις με την Παρί, ενώ ο Καβάνι 38 σε 43 με τη Νάπολι την περασμένη σεζόν.  Μία ματιά στο γράφημα με το πώς πέτυχαν τα 30 ο πρώτος στην Λιγκ 1 και τα 29 ο δεύτερος στη Σέριε Α κάνει ξεκάθαρη την πρώτη άποψη του Μπλαν.
Στο γράφημα οι θέσεις από τις οποίες σκόραρε ο Ιμπραΐμοβιτς (πηγή Squawka)

Στο γράφημα οι θέσεις από τις οποίες σκόραρε ο Καβάνι (πηγή Squawka)

Το δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του νέου τεχνικού της Παρί, όμως, επιδέχεται συζήτησης. Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό και η πρώτη εικασία όλων είναι ότι ο Σουηδός σε πιο ελεύθερο ρόλο στην επίθεση μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα, έχοντας δίπλα του τον killer Καβάνι. Άλλωστε, οι αριθμοί λένε πολλά.
Αμφότεροι ήταν εκείνοι που έψαχναν οι συμπαίκτες τους στην επίθεση και αμφότεροι έπαιρναν τις αντίπαλες άμυνες πάνω τους. Όμως, ο Ζλάταν πέρυσι δημιούργησε 60 καθαρές ευκαιρίες σε αντίθεση με τις 31 του Καβάνι, ενώ οι πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι ήταν αντίστοιχα 1,8 έναντι 0,9. Ο Σουηδός, μάλιστα, πάσαρε κατά μέσο όρο 40,8 φορές ανά παιχνίδι, ενώ ο Ουρουγουανός 20,5, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πρώτος συμμετέχει πολύ περισσότερο στο παιχνίδι και στην ανάπτυξη.
Στο γράφημα οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ιμπραΐμοβιτς στην Ligue 1 (πηγή Squawka)

Στο γράφημα οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Καβάνι στην Serie A (πηγή Squawka)

Ο  Ίμπρα δε θα έχει πρόβλημα να δεχθεί έναν πιο ελεύθερο ρόλο με τον Καβάνι να είναι το «καθαρόαιμο» 9. Άλλωστε, ο Σουηδός ούτως ή άλλως κινείται σχεδόν… αποκλειστικά στον άξονα, ενώ ο πρώην επιθετικός της Νάπολι τραβιέται αρκετές φορές στα πλάγια.
Στο γράφημα οι χώροι που κινήθηκε ο Ιμπραΐμοβιτς στη νίκη της Παρί 2-0 επί της Μαρσέιγ (πηγή Squawka)

Στο γράφημα οι χώροι που κινήθηκε ο Καβάνι στη νίκη της Νάπολι 3-1 επί της Ίντερ (πηγή Squawka)

Ερωτηματικό ο... Μπλαν
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως προκύψει από τον ίδιο τον Μπλαν… Αν προπονητής ήταν ο Αντσελότι δε θα υπήρχε καμία αμφιβολία ότι Καβάνι και Ιμπραΐμοβιτς θα ήταν το πιο φονικό δίδυμο στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ιταλός μετά από «πειράματα» και πολύ ψάξιμο κατέληξε στο 4-2-2-2 με το οποίο η Παρί κατέκτησε τον τίτλο. Στα άκρα ήταν οι Παστόρε (αριστερά) και Μόουρα (κυρίως) ή Μενέζ στα δεξιά, ενώ στην κορυφή οι Λαβέτσι-Ιμπραΐμοβιτς.
Ο Γάλλος σε όλη του τη σύντομη καριέρα ως προπονητής έχει ένα και μοναδικό αγαπημένο σύστημα, το 4-2-3-1. Τώρα που έχει στη διάθεσή του και τους δύο, φυσικά και θα πρέπει να αλλάξει έθιμα και συνήθειες. Κυρίως, επειδή το παραπάνω σύστημα χρειάζεται επιτελικό μέσο και αυτός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ο Σουηδός. Με δύο φορ περιοχής (ειδικά με τους συγκεκριμένους), έχεις μόνο μία επιλογή… Μπορεί στις εθνικές τους Καβάνι και Ιμπραΐμοβιτς να κινούνται τελείως διαφορετικά (πολλές φορές στα άκρα ο πρώτος, πίσω από τον επιθετικό ο δεύτερος), όμως άλλο σύλλογος και άλλο εθνική. Οποιαδήποτε σύγκριση είναι άστοχη.
Επίσης, η θέση του Λαβέτσι αποτελεί ένα ακόμη καυτό θέμα. Πέρυσι, ξεκίνησε από τα αριστερά, για να βρεθεί δίπλα στον Ζλάταν. Αν είναι να παίξει φέτος, οι Παριζιάνοι θα πρέπει να κατέβουν με κάτι σαν 4-2-4. Μάλλον απίθανο… Ο Μπλαν θα πρέπει να μάθει να δουλεύει υπό άλλες συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα είναι επιτυχημένο, έστω και με τους παιχταράδες που έχει στη διάθεσή του.
Ένα άλλο ζήτημα, που φαίνεται να απασχολεί πολλούς, είναι τα πολλά μαζεμένα στο Parc des Princes «εγώ». Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει στοιχίσει στους Παριζιάνους, όμως ήταν κυρίως έργο Αντσελότι και Λεονάρντο. Τώρα που και οι δύο αποτελούν παρελθόν είναι αβέβαιο αν οι αντικαταστάτες τους, οι δύο Μπλαν (ο τεχνικός Λοράν και ο Ζαν Κλοντ, που αναλαμβάνει τον ρόλο του Βραζιλιάνου) θα μπορέσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες.
«Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει πρώτα με την αρμονία», σχολίασε ο Ζαν Φερναντέζ. Οι Σουηδοί πριν λίγες ημέρες έγραφαν ότι ο Ιμπραΐμοβιτς θέλει να φύγει, οι Ισπανοί ότι ο Αντσελότι τον έχει ζητήσει στην Ρεάλ και οι Ιταλοί – ελέω Ραϊόλα – ότι υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί στην Μαδρίτη. Και όλα αυτά την στιγμή που ο Ιταλός μάνατζερ – που τον πήγε στο Παρίσι – διαψεύδει τις τάσεις φυγής του πελάτη του.
Προχθές (18/07) ο Σουηδός επέστρεψε στις προπονήσεις και έφτασε στο προπονητικό κέντρο μία ώρα πριν τους υπόλοιπους… Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι υπέρ της παραμονής του. Μένει να δούμε αν η συνεργασία του με τον Καβάνι εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων θα είναι αρμονική.
«Ο Καβάνι είναι έτοιμος να θυσιαστεί κα να κάνει την βρώμικη δουλειά στην επίθεση. Δεν έχει καμία διάθεση να είναι το Νο1 στην Παρί και αφήνει ευχαρίστως αυτόν τον ρόλο στον Ίμπρα», σχολίασε ο Ομάρ Ντε Φονσέκα, που είχε περάσει από τους Παριζιάνους τη σεζόν 1985-86.
«Μία ομάδα με τόσα αστέρια, συνήθως δεν είναι… ομάδα. Όμως πρέπει να παραδεχθώ ότι η Παρί με την επίθεσή της σε κάνει να θέλεις να δεις όλα τα παιχνίδια της», δήλωσε ο Ζαν Πιερ Παπέν και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...
ΥΓ: Μέσα σε λίγες ώρες η Παρί ξόδεψε 114,5 εκατ. ευρώ για τους Καβάνι, Ντιν και Μαρκίνιος. Το μήνυμα είναι σαφέστατο…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: