Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Το «φαινόμενο» Μήτρογλου!!

Ο Μιχάλης Τσόχος, βλέπει τους αριθμούς πίσω από τα γκολ και προσπαθεί να ανακαλύψει τις αιτίες εκτόξευσης της καριέρας του Μητρο-γκολ!
Εχει συμβεί κι’ άλλες φορές ένας Ελληνας επιθετικός να είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Πιθανόν έχει συμβεί κι’ άλλες φορές μετά από 10 αγωνιστικές ένας Ελληνας επιθετικός να έχει 13 γκολ.
Αλλωστε κατά την άποψη μου το λιγότερο εντυπωσιακό στα νούμερα του Κώστα Μήτρογλου, είναι ο αριθμός των γκολ που έχει πετύχει. Οι αριθμοί που σε κάνουν να μένεις με ανοικτό το στόμα είναι άλλοι κατά την άποψη μου.
 
Η ευστοχία…
Πόσες τελικές προσπάθειες χρειάστηκε ο Μήτρογλου για να βάλει 13 γκολ; Μόλις 35! Ναι όπως ακριβώς το διαβάζετε. Σε 9 ματς του ελληνικού πρωταθλήματος (με τον Πανιώνιο ήταν εκτός αποστολής) που έχει παίξει ως τώρα ο Μήτρογλου έχει 35 τελικές προσπάθειες και 13 γκολ. Πράγμα που σημαίνει ότι μία στις τρεις φορές που ο Μήτρογλου εκτελεί (και κάτι παραπάνω) η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα.
 
Το νούμερο είναι εντυπωσιακό για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί το ποσοστό ευστοχίας της τάξης του 35% που έχει είναι πολύ υψηλό. Δεύτερον γιατί ο Μήτρογλου παίζει σε μία ομάδα που κάνει πάρα πολλές φάσεις και έχει πολλές τελικές. Ο Μήτρογλου έχει πάρει 35 από τις 146 τελικές που έχει συνολικά ο Ολυμπιακός. Δηλαδή ούτε το ένα τέταρτο των προσπαθειών της ομάδας κι’ ας είναι μονίμως ο βασικός σέντερ φορ της. Αυτό δείχνει ότι δεν κάνει κατάχρηση προσπαθειών. Περιττό φυσικά να σας πω ότι είναι ο πιο εύστοχος παίκτης. Ο Σαβιόλα για παράδειγμα που είναι μαζί με τον Βάις αυτοί που ακολουθούν σε ποσοστά ευστοχίας, έχει 5 γκολ (ένα με πέναλτι) σε 23 προσπάθειες!
 
Η συχνότητα…
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι η συχνότητα με την οποία σκοράρει ο Μήτρογλου. Ο Σαβιόλα στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει περισσότερα λεπτά συμμετοχής από τον Μήτρογλου. Ο Αργεντίνος έχει παίξει συνολικά στα 10 ματς 762 λεπτά και ο Μήτρογλου 690 λεπτά. Ο αριθμός των 13 γκολ που έχει πετύχει σε 690 λεπτά σημαίνει ότι βάζει γκολ ανά 53 λεπτά συμμετοχής. Ποσοστά που έχουν παίκτες τύπου Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.
 
Ο τρόπος…
 
Ο Μήτρογλου λοιπόν έχει 13 γκολ. Πόσα από αυτά είναι με πέναλτι; Κανένα. Ένα πέναλτι έχει εκτελέσει κι’ αυτό το έχασε; Πώς σκοράρει λοιπόν ο Μήτρογλου ή ακόμη καλύτερα πώς τελειώνει τις φάσεις; Από τις 35 τελικές προσπάθειες που έχει συνολικά στο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου έχει 13 με σουτ μέσα από την περιοχή, 10 με σουτ έξω από την περιοχή και 12 τελικές με το κεφάλι! Σχεδόν απόλυτη ισορροπία στους τρόπους που τελειώνει τις φάσεις. Δείγμα ότι τα έχει όλα. Πλασέ, μακρινά σουτ, κεφαλιά…
 
Πόσοι νομίζετε ότι είναι οι σέντερ φορ παγκοσμίως που τα έχουν όλα το ίδιο καλά; Πόσοι είναι αυτοί που τελειώνουν τις φάσεις με τέτοια αναλογία και ποικιλία στον τρόπο; Ελάχιστοι. Για αυτό ακριβώς υπάρχει αυτός ο (υπερβολικός) «χορός» των σκάουτερ γύρω από τον Κώστα Μήτρογλου. Επειδή δεν είναι απλά ένας πολύ καλός σκόρερ, αλλά επειδή σκοράρει με όλους τους δυνατούς τρόπους και απ’ όλα τα σημεία του γηπέδου. Το παιδί σκοράρει και με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, όπως έκανε στο ματς με την Ξάνθη. Αυτό είναι στο σπάνιο και το εντυπωσιακό με τον Μήτρογλου.
 
Από τα 13 γκολ που έχει πετύχει στο πρωτάθλημα τα 5 είναι με το κεφάλι, τα 6 με το αριστερό, το ένα με το δεξί και ένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Γκολ με το δεξί (και τι γκολ!) έβαλε και στις Βρυξέλλες με την Αντερλεχτ.  
 
H ρήτρα...
 
Κάπως έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί η καριέρα αυτού του παιδιού έχει εκτοξευθεί, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και γιατί αρκετοί σκάουτερ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων τον βλέπουν σε κάθε ευκαιρία.Σε αυτό το τελευταίο βοηθάει και το ύψος της ρήτρας του Μήτρογλου που αν μαθαίνω σωστά είναι κάτι παραπάνω από χαμηλή...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: