Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Χειροκρότημα και Μέντες οι μεγάλες ''νίκες''!!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα «πράσινα» κέρδη παρά την ήττα στο ντέρμπι. Τα φάουλ του Μάνταλου, η επόμενη μέρα και η... αστυνομοκρατία!  
Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και ειδικά στα ντέρμπι. Στα μεγάλα παιχνίδια που κρίνονται από ένα άγγιγμα, από μία στιγμή, από μία λάθος ή σωστή σκέψη-αντίδραση. Ο Παναθηναϊκός είχε τις ευκαιρίες, το πλάνο, την ψυχή, την διάθεση. Ο Ολυμπιακός είχε τον Μήτρογλου. Αυτή ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, τις οποίες μπορεί να χωρίζουν 14 πόντοι στον βαθμολογικό πίνακα αλλά η αγωνιστική τους διαφορά προφανώς και δεν είναι τόσο μεγάλη. Απλά όταν το μπάτζετ του ενός είναι 5 και του άλλου 25 είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν περισσότερες και πιο ποιοτικές λύσεις, όπου σε έναν «μαραθώνιο» όπως είναι το πρωτάθλημα, θα δίνουν όταν χρειάζεται το κάτι παραπάνω.
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, όπως και στη Τούμπα, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά έχασε το αποτέλεσμα. Αυτό που θα άξιζε αν υπήρχε δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Πρώτα απ' όλα, όμως, κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου του. Μεγάλη υπόθεση και μάλιστα σε μία εποχή όπου «χτίζεται» κάτι εντελώς καινούριο στη πιο δύσκολη περίοδο του συλλόγου.
Παρά την ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο, ολόκληρο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να δείξει πως μερικές φορές η προσπάθεια είναι αρκετή. Οι φίλαθλοι των «πρασίνων» εκτίμησαν την κατάθεση ψυχής του Τριανταφυλλόπουλου, το μεγάλο ματς του 19χρονου Ρισβάνη, τις «μάχες» των Μπεργκ-Φιγκερόα, το πλάνο του Αναστασίου που του «βγήκε» απόλυτα μέσα και την γενικότερα εικόνα μίας ομάδας που στάθηκε στο ύψος της βαριάς φανέλας.
Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και μετά το ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Τώρα άπαντες πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι για αυτό και ο Αναστασίου από την πρώτη στιγμή ζήτησε από τους παίκτες του να αφήσουν πίσω τους αυτό το παιχνίδι και να μην τους πάρει από κάτω. Εξάλλου απέδειξαν σε ακόμη ένα crash test ότι δυνατότητες υπάρχουν.
Φανταστικός Μέντες
Καθαρά αγωνιστικά, ο Γιάννης Αναστασίου έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την ηγετική εμφάνιση του Μέντες. Ο Ολλανδός ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα(εμφανίσεις του 6 και του 7) αλλά κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν εξαιρετικός. Ίσως ο κορυφαίος του γηπέδου σε συνολική απόδοση. Ο παίκτης με τις περισσότερες σωστές πάσες(16), με δύο κλεψίματα και μόλις δύο λάθη. Παντού στη μεσαία γραμμή.
Από τα δικά του πόδια(εξαιρετική μπαλιά στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας) δημιουργείται η μεγαλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού αλλά ο Φιγκερόα δεν τελειώνει σωστά την φάση απέναντι στον Ρομπέρτο. Αρχίζει να θυμίζει το... θηρίο της Άλκμααρ και να δικαιολογεί την εμπιστοσύνη που του έδειχνε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αναστασίου.
Ένα ενδιαφέρον στατιστικό
25-10 τα φάουλ. Όχι υπέρ της ομάδας που είχε την κατοχή της μπάλας, δηλαδή του Παναθηναϊκού αλλά υπέρ του Ολυμπιακού. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στατιστικό για τον τρόπο που σφύριξε στο παιχνίδι ο Μάνταλος, ο οποίος δεν έκανε το μεγάλο λάθος αλλά τα... σπόρια τα έδινε με ευκολία στους φιλοξενούμενους. Επίσης, μέχρι το ημίωρο είχε δείξει κίτρινη κάρτα στους 3 από τους 4 ποδοσφαιριστές του «πράσινου» άξονα. Ζέκα στο 22', Πράνιτς δύο λεπτά αργότερα και Λαγός στο 30'.
Ενέργειες πέρα από κάθε λογική
Ας προσπεράσουμε το γεγονός των 6.000 αστυνομικών μέσα, γύρω, μακριά από την Λεωφόρο για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Επαναλαμβάνουμε, 6.000! Το ζήτημα είναι πως παρά τον τεράστιο αριθμό και τα... μελετημένα μέτρα προέκυψαν αρκετά προβλήματα κατά την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο ακόμη και των δημοσιογράφων!
Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στον κόσμο έξω από την 14 να μπει κάποια στιγμή στο γήπεδο ενώ είχε ΚΑΝΟΝΙΚΑ εισιτήριο, με αποτέλεσμα την ένταση και τον τραυματισμό ενός εκ των οπαδών.  Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν σε απλό πολίτη να επιστρέψει στον «Άγιο Σάββα» και ενώ είχε πεταχτεί απλά να πάρει τσιγάρα επειδή, λέει, μπήκε σε ζώνη όπου δεν επιτρεπόταν. Αστυνομικές δυνάμεις έβλεπαν τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων και επειδή δεν τους άρεσαν που ήταν... χάρτινες ζητούσαν εξηγήσεις και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν την δουλειά τους. Κόσμος παρέμεινε κλειδωμένος στη μπουτίκ για τριάντα λεπτά μέχρι την άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού.
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά που καταγράφηκαν από νωρίς στη Λεωφόρο και ξεπερνούν κάθε λογική μέτρων και προστασίας μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: