Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Έτσι θα φύγουν οι σκιές!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για όσα πρέπει να δρομολογηθούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου να πάει μπροστά το άθλημα στη χώρα μας.
Νομίζω πως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να δρομολογηθούν για να δούμε κανονικό ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα. Και σε αυτό δεν πρέπει να έχει αντίρρηση κανένας οπαδός ομάδας αν πραγματικά αγαπάει το άθλημα.
Κακά τα ψέματα, το ποδόσφαιρό μας μόνο ελκυστικό δεν είναι. Υπάρχουν ζητήματα που το τραβάνε προς τα πίσω.
Με χαρά έμαθα τις προάλλες, πως στη Λίγκα ετοιμάζονται κάποιες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να περάσουν αν θέλουν να πείσουν οι … μεγαλοπαράγοντές μας πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει να συμβούν κάποια πράγματα για παράδειγμα συνδυαστικά. Πρώτα απ όλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν β΄ομάδες σε άλλη κατηγορία. Δεν ξέρω αν θα είναι στη Φούτομπολ Λιγκ ή τη Φούτμπολ Λιγκ 2 ή και στις δύο, αυτό είναι θέμα συζήτησης.
Μέσα από αυτές, δεν στερηθεί η δυνατότητα δανεισμού παικτών από τις μεγάλες ομάδες οι οποίες θα μπορούν να δανείσουν έναν το πολύ δύο παίκτες σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας.
Επίσης, θα απαγορεύεται να αγοράζουν παίκτες και να τους αφήνουν στις ομάδες που έλαβαν χρήματα για την αγορά.
Οποιαδήποτε ομάδα αποδειχτεί πως έδωσε λεφτά για παίκτη που άφησε στην ομάδα που τον αγόρασε  - κλασική περίπτωση έμμεσης δωροδοκίας – θα πέφτει κατηγορία.
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να αγωνίζονται παίκτες ως δανεικοί, αφού η μετάβαση από τις ομάδες νέων στη πρώτη ομάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα παιδιά όταν ανήκουν σε μεγάλες ομάδες. Με τη δημιουργία β΄ομάδων, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας αυτών των παιδιών σε επαγγελματικό αντρικό πρωτάθλημα, άρα και μίας καλύτερης μετάβασης από το …εφηβικό στο αντρικό ποδόσφαιρο.
Υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως πχ ένα πρωτάθλημα που παίζει ο Ολυμπιακός β΄, ο ΠΑΟΚ β΄, ο Παναθηναϊκός β΄, αποκτά αυτομάτως πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κάτι που έχει ανάγκη η Φούτμπολ Λιγκ τη δεδομένη χρονική στιγμή σε επίπεδο εσόδων. Είναι άλλη η κουβέντα που γίνεται πχ για τα τηλεοπτικά με αυτές τις ομάδες και άλλη χωρίς αυτές.
Αν το δούμε καθαρά ποδοσφαιρικά, οι ίδιες οι ομάδες έχουν πραγματική ανάγκη αυτά τα παρακλάδια τους αφού θα εφαρμόζουν ένα κοινό αγωνιστικό πλάνο με τη μεγάλη ομάδα και θα μπορούν να τραβάνε παίκτες  που θα έχουν ορθή τακτική συμπεριφορά. Συμβαίνει παντού γιατί όχι και εδώ.
Εννοείται πως σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δεν είναι ικανές όλες οι ομάδες της Λίγκας να διατηρήσουν τέτοιες ομάδες. Δεν θα είναι υποχρεωτικό μέτρο σε πρώτη φάση και ουσιαστικά όσες μπορούν θα οδηγηθούν σε αυτό λόγω ανάγκης και αδυναμίας τους να δανείσουν παίκτες δεξιά κι αριστερά. Και όταν συνειδητοποιήσουν πως θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα υπομαγαζί που φέρνει έσοδα στο ήδη υπάρχον μαγαζί τους, θα τους αρέσει κιόλας.
Το σημαντικότερο βέβαια σε αυτή την ιστορία, είναι οι κουβέντες που θα μας αφήσουν μία και καλή. Κουβέντες περί παραρτημάτων, κουβέντες γεμάτες σκιές, κουβέντες που γίνονται σε κάθε ποδοσφαιρική κοινωνία ξεχωριστά και γεμίζουν τις ομάδες  με ενοχές. Με τύψεις.
Πρόσφατα είδαμε την αντίδραση των οπαδών στα Γιάννενα, μία πόλη που παραδοσιακά στηρίζει το…  παιδί της. Θα υπάρξουν κι άλλες, θέμα χρόνου είναι. Στον Άρη για παράδειγμα, αυτές οι 80 χιλιάδες ευρώ που φέρονται να έχουν πάρει από τον Ολυμπιακό, έχουν στερήσει την οποιαδήποτε επιχειρηματολογία του κοινού του. Τι να βγει να πει ο Αριανός πλέον;
Όλοι όσοι διαβάζετε το κείμενο, αντιλαμβάνεστε την ανάγκη που υπάρχει για να στηθεί το ποδόσφαιρο στη παραπάνω λογική. Όμως η ΕΠΟ του Σαρρή είναι ικανή για κάτι τέτοιο; Και αν δεν είναι, που δεν είναι, τι στο διάολο κάνουν αυτοί εκεί μέσα;
Μπαίνει το 14΄και ακόμη δε ξέρουμε πόσοι πέφτουν και πόσοι ανεβαίνουν. Μία μαύρη κωμωδία που μέχρι το τέλος της δεν ξέρεις να πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις.
Πάμε και στα δικά μας. Έγινε κρούση του ΠΑΟΚ για τον Φόσεν της Γκενκ. Εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, ενδεικτική όμως του πως σκέφτεται ο ΠΑΟΚ. Με πάνω από 25 γκολ σε κάθε σεζόν, στα 24 του χρόνια. Πώς να έρθει στην Ελλάδα; Μόνο αν τον πληρώσεις αδρά τον ίδιο και την Γκενκ.
Η ουσία είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις μία επαφή και περιμένεις. Αν δεν υπάρξει ομάδα να δώσει τρία εκατ. ευρώ – μπορεί και τέσσερα – για να τον πάρει, πρέπει να αποφασίσεις εσύ να τα δώσεις και να είσαι έτοιμος να τα ρεφάρεις μέσα σε μια διετία.
Το νούμερο δεν είναι εξωπραγματικό, όμως πάντα θα μας συνοδεύει το κακό όνομα και επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου σε τέτοιες κινήσεις.
Και ο συγκεκριμένος παίκτης – όπως και ο ατζέντης του – είναι λογικό να σε έχουν ως 4η ή 5η επιλογή. Όταν όμως κάνεις μία κρούση, χαμένος δεν βγαίνεις. Δηλώνεις την παρουσία σου και περιμένεις.
Εβδομάδα ανακοινώσεων είναι αυτή για τον ΠΑΟΚ. Αλλάζει ο χρόνος και μπαίνουν τζίφρες. Του Μάρτενς σίγουρα απλά δε ξέρουμε πότε θα έρθει. Ο Μαντούρο με τον Ενόχ είναι οι άλλες δύο περιπτώσεις. Εγώ θα τους ήθελα και τους δύο αφού ο Ολλανδός παίζει  και στόπερ, όμως κακά τα ψέματα είναι περιπτώσεις κάπως ακριβές αφού ο Ενόχ μόνο για το ενοίκιο των έξι μηνών θα κοστίσει 450 χιλιάδες – μισθός και Άγιαξ – χωρίς τους φόρους, το καλοκαίρι αγορά είναι άλλο ένα εκατ. ευρώ, ενώ ο Μαντούρο από μόνος του έχει συμβόλαιο του ενός εκατ. ευρώ.
Το θέμα είναι πως όσο ο ΠΑΟΚ καθυστερεί να αποφασίσει, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί κάποιος από τους παίκτες, στη προκειμένη περίπτωση ο Ενόχ του οποίο ο μάνατζερ διαλαλεί πως μιλάει με την Άιντραχτ. Βέβαια τα πάντα εξαρτώνται από τον Άγιαξ αφού εκεί ανήκει, όμως δεν είναι τίποτα για τους Γερμανούς να πληρώσουν τους Ολλανδούς. Για αυτό και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα.
Ο Φόσεν δεν είναι ο μοναδικός φορ που έχουμε στις λίστες, υπάρχουν και αυτοί που είναι πιο προσιτοί αλλά δεν έχουν αυτή την δυνατότητα μεταπώλησης. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση Νέτσιντ πάντως, ο ΠΑΟΚ θα πάρει σίγουρα και φορ περιοχής και μάλιστα πρώτης γραμμής.
Αυτά και με τα δικά μας, καλή Πρωτοχρονιά να έχετε όλοι και προσοχή στο συνδυασμό αλκοόλ – οδηγήματος. Και τα ταξί άνθρωποι τα οδηγούν, χρησιμοποιείστε τα…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: