Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ομοιογένεια, το κλειδί της επιτυχίας;

Κάθε χρόνο στον Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, εμφανίζονται ομάδες τόσο φορμαρισμένες, οι οποίες μας κάνουν να πιστεύουμε πως έχουν βρει την πολυακουσμένη »συνταγή της επιτυχίας». Ομάδες όπως η Άρσεναλ του 2004, με τον Βενγκέρ στον πάγκο, πήρε αήττητη το πρωτάθλημα παίζοντας συνήθως μόνο με 2 Άγγλους, τον Ashley Cole και τον Sol Cambell. Παρομοίως και ο Άρης στην Ελλάδα, έκανε καταπληκτικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010, με τον Κούπερ στον πάγκο, με αποκορύφωμα την νίκη μέσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, παίζοντας με μόλις 3 Έλληνες! Αντίστοιχα και φέτος υπάρχουν ομάδες, όπως η Ρόμα και η Γκλάντμπαχ, που διαπρέπουν στα πρωταθλήματά τους, στηριζόμενες κατα κύριο λόγο σε ξένους ποδοσφαιριστές.
Από την άλλη, όμως υπάρχουν και τα παραδείγματα της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν, οι οποίες πρωταγωνιστούν- κερδίζουν τα εγχώρια πρωταθλήματά τους τα τελευταία χρόνια αλλά και το Champions League, οι οποίες βασίζονται κατα κύριο λόγο σε γηγενείς ποδοσφαιριστές, εισπράττοντας έτσι τις πρώτες σοδειές ντόπιων ταλέντων. Ποιό από τα 2 πρότυπα που εμφανίζονται παραπάνω όμως είναι το ιδανικό; Η ομοιογένεια ή η διαφορετικότητα κάνει την διαφορά τελικά;
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα ομάδων θα μπορούσαν να είναι απάντηση στα ερωτήματα. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από τα κλασικά του ποδοσφαίρου, του οποίου η απάντηση διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά, ότι δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση, αφού έτσι δίνετε χώρος για συγκρίσεις, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων πάνω στο θέμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση.
Φυσικά πρόκειται για επιστήμονες, οι οποίοι άλλωστε αρέσκονται στη μια και μοναδική λύση σε κάθε πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή την απάντηση μας την δίνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου St.Gallen της Ελβετίας. Σε μια έρευνα που πραγματοποίησαν για μια τριετία σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα. Διαπίστωσαν πως όταν μια ομάδα έχει στην βασική της σύνθεση ποδοσφαιριστές με διαφορετική εθνική προέλευση και οι οποίοι έχουν συμμετάσχει και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει νίκες, τερματίζοντας σε καλύτερες θέσεις. Μάλιστα όσο καλύτερα είναι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχουν συμμετάσχει οι παίκτες, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να τερματίσει ακόμα ψηλότερα!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Γκλάντμπαχ του 2011-12, η οποία έχοντας στην βασική της σύνθεση συνήθως μόλις 5 Γερμανούς, κατάφερε να τερματίσει 4η στο πρωτάθλημα, ενώ φέτος, η Ρόμα ήταν μέχρι και πριν 2 αγωνιστικές αήττητη, χρησιμοποιώντας μόνο 3 Ιταλούς.
fergiΟ ρόλος του προπονητή
Και μόνο η ύπαρξη διαφορετικών ατόμων, είναι δύσκολο να αποδειχθεί παραγωγική, αφού είναι πολύ δύσκολο να ταιριάξουν σε μια ομάδα με κοινό στόχο που απαιτεί ομαδική δουλειά. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε και με ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, με διαφορετική φιλοσοφία, πιστεύω και συνήθειες.
Και εδώ θεωρείται καθοριστική η παρέμβαση του προπονητή. Στην ίδια έρευνα, μελετώντας τον ρόλο του προπονητή για την επιτυχία μιας ομάδας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προπονητές που βρίσκονται περισσότερο χρόνο στο σύλλογο έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα στο να μεταφέρουν θετικά το πλεονέκτημα της διαφορετικότητας από τους ποδοσφαιριστές τους στο παιχνίδι της ομάδας.
»Η χρονική συνέχεια στον πάγκο μιας ομάδας μπορεί να διασφαλίσει θετικότερο αποτέλεσμα σε ένα διεθνικό περιβάλλον» τονίζουν.
Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας ωστόσο, η δημιουργία μιας ομάδας με πολλούς διαφορετικής εθνικότητας ποδοσφαιριστές απαιτεί βάθος χρόνου και δεν εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα. Το παν είναι η ομοιομορφία και η ομοιογένεια στο παιχνίδι που, όπως και στις ομάδες που στηρίζονται στις ακαδημίες για την εξαγωγή ποδοσφαιριστών, απαιτεί χρόνο. Παρόλα αυτά, ομάδες όπως η Γκλάντμπαχ και η Ρόμα πέτυχαν από την πρώτη τους χρονιά. Και αυτό γιατί, όπως καταγράφεται και στην έρευνα, υπάρχει η τάση των νέων προπονητών να φρεσκάρουν την ομάδα, χρησιμοποιώντας νέους ποδοσφαιριστές που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, νιώθοντας έτσι περισσότερο σίγουροι για την θέση τους. Γεγονός που δεν θέλει και επιστημονική έρευνα για να το καταλάβουμε.
Σε κάθε περίπτωση, η ομοιογένεια ή η διαφορετικότητα σε μια ομάδα επηρρεάζει τον βαθμό της επιτυχίας της. Ωστόσο η φιλοσοφία, το πλάνο, η οργάνωση αλλά και η εφαρμογή των παραπάνω αποτελούν το έναυσμα ώστε η ομάδα να κάνει την διαφορά.
ΠΗΓΗ: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: