Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Εκεί χάθηκε το Μιλάνο!

Κατά πολλούς η πρόκριση στο Final Four χάθηκε για τον Ολυμπιακό νωρίτερα από τα play offs και τις μάχες με τη Ρεάλ. Το www.sport-fm.gr συμφωνεί και αναλύει το γιατί.

Εκεί χάθηκε το Μιλάνο
Ο Ολυμπιακός παραδίδει το στέμμα του μετά από δύο χρόνια κυριαρχίας. Ίσως να μην είχε χρειαστεί να το κάνει ποτέ, αν μετά την άριστη πορεία του στην πρώτη φάση δεν είχε πληρώσει τα στραβοπατήματα στο Top 16. Γιατί ουδείς αμφιβάλει πως με πλεονέκτημα έδρας κι έναν αντίπαλο σαφώς πιο αδύναμο από τη Ρεάλ θα βρισκόταν ήδη στο Μιλάνο. Κι εκεί, σε νοκ άουτ ημιτελικό ή τελικό επί ουδέτερου εδάφους, θα μπορούσε να ξανακερδίσει τη «βασίλισσα».

Τι έφταιξε, όμως, και ο Ολυμπιακός του 10/10 στην πρώτη φάση περιορίστηκε στο 8/14 στο Top 16 χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας και βρίσκοντας στο δρόμο του την ασταμάτητη Ρεάλ; Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει φως στις αιτίες.

-Κατάρα τραυματισμών: Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να παίξει σε κομβικά ματς στο Top 16 χωρίς βασικούς παίκτες. Ο Σπανούλης έλειψε στις τρεις σερί ήττες από Φενέρ, Αρμάνι και Μπαρτσελόνα, ο Πρίντεζης έχασε τα τέσσερα τελευταία ματς της φάσης που συνοδεύτηκαν μεν από νίκες αλλά επιβάρυναν περισσότερο τους συμπαίκτες του, ο Περπέρογλου στα τρία εξ αυτών και ουσιαστικά ήταν απών στα play offs, ενώ ο Πέτγουεϊ απουσίασε στα τρία πρώτα παιχνίδια της δεύτερης φάσης και στοίχισε αυτό στις ήττες από Αρμάνι και Μπαρτσελόνα.

-Έλλειψη πείρας στο «φρέσκο αίμα»: Από τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, μόνο ο Μπέγκιτς που τελικά τέθηκε εκτός ομάδας είχε εμπειρία Ευρωλίγκας. Οι υπόλοιποι έπεσαν στα βαθιά κι έπρεπε να κολυμπήσουν. Άλλοι τα κατάφεραν, έστω και με καθυστέρηση, άλλοι όχι. Η έλλειψη παραστάσεων αποδείχτηκε καθοριστική στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

-Κακές «αλλαγές»: Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει προσθαφαιρέσεις στη διάρκεια της σεζόν. Ο τραυματισμός του Λο αποδείχτηκε ισχυρότατο πλήγμα και ο Κόλινς δεν κάλυψε σε καμία περίπτωση το κενό του. Μπορεί να αποκτήθηκε βιαστικά για να μην περάσει η προθεσμία και να έχει δικαίωμα από την αρχή του Top 16, αλλά το λάθος δεν διορθώθηκε εν όψει του δευτέρου γύρου, όταν υπήρχε τέτοιο περιθώριο. Ο Μπέγκιτς φάνηκε εξ αρχής εκτός κλίματος, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου για να διορθωθεί το λάθος με έναν παίκτη που ο Ολυμπιακός είχε αφήσει το καλοκαίρι να φύγει (και με ευθύνη του αθλητή), τον Σερμαντίνι. Ο Παπαπέτρου χρειάστηκε να φτάσει ο Ολυμπιακός στην ενδέκατη αγωνιστική του Top 16 και να βρεθεί η ομάδα του σε ανάγκη για να πάρει ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής και με την απόδοσή του έδειξε πως μπορούσε κάλλιστα να είχε προσφέρει πολύ νωρίτερα.

-Πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα: Η απώλεια του Λο στοίχισε πολύ στην περιφερειακή άμυνα, όπου πέραν του Μάντζαρη ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να διαθέτει άλλον εξολοθρευτή. Κι αυτό φάνηκε πολλάκις, με τους αντιπάλους «κοντούς» να πληγώνουν πολλάκις τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Λάνγκφορντ φόρτωσε το καλάθι του με 49 πόντους σε δύο ματς, ο Ναβάρο και ο Όλεσον τον πλήγωσαν στα ματς με την Μπαρτσελόνα, ο ΜακΚάλεμπ έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του με τη «Φενέρ» απέναντί του στην Πόλη, ο Ούκιτς του έκανε ζημιά στο ΟΑΚΑ, μέχρι να έρθουν οι «διάολοι» Γιουλ, Ρούντι και Ροντρίγκεθ με τη Ρεάλ στα προημιτελικά.

Ουδείς έχει συμβόλαιο με τις επιτυχίες. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας έκανε το ακατόρθωτο και μάλιστα δις, απέναντι σε ομάδες πλουσιότερες και πιο ταλαντούχες, αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρνει πάντα. Οι άνθρωποι που ηγούνται τις ομάδες διαθέτουν την εξυπνάδα για να αναλύσουν τη φετινή σεζόν και τη διάθεση να προχωρήσουν μπροστά… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: