Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το απίστευτο, που έγινε με τον Ράις στον Πανιώνιο!

Στο μπάσκετ όλα μπορούν να γίνουν. ‘Η σχεδόν όλα. Μία ακόμη επιβεβαίωση ήρθε χθες το βράδυ με τον θρίαμβο της Μακάμπι. Γράφει ο Τόλης Κοτζιάς.

Το απίστευτο, που έγινε με τον Ράις στον Πανιώνιο
Η έκπληξη δεν συνίσταται τόσο όσον αφορά σε αυτόν καθ” αυτόν τον τελικό, όσο με το ότι:

α) στην αρχή της χρονιάς ούτε ο Μιζράχι πίστευε ότι η ομάδα του θα μπορούσε να κατακτήσει την Ευρωλίγκα.

β) η συντριπτική πλειοψηφία πριν αρχίσει το φάιναλ-φορ είχε άκρη-άκρη την Μακάμπι, όσον αφορά στις πιθανότητες για κατάκτηση του τροπαίου.

inner
Τα προγνωστικά, όμως, είναι για να ανατρέπονται, κάτι, που είχε γίνει και τα δύο προηγούμενα χρόνια με τον Ολυμπιακό. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερη έκπληξη από τον θρίαμβο της Μακάμπι, είναι ότι αυτός προέκυψε εν πολλοίς από την ανεπανάληπτη παρουσία του Ταϊρίς Ράις. Ενός παίκτη, που κινείτο στη μετριότητα (ή μάλλον για να μην τον αδικήσουμε, κάτι καλύτερο από την μετριότητα) από τότε, που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, ενός παίκτη, που δεν του το είχαν οι πολλοί για να είναι ηγέτης. Και όμως. Ο βραχύσωμος Αμερικάνος, που ξεκίνησε τα ευρωπαϊκά του βήματα από τον Πανιώνιο, έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για αυτόν. Το στυλ της Μακάμπι του πάει άριστα, φρόντισε ο αριστερόχειρας πλέι-μέικερ να κάνει τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του στο Μιλάνο. Είναι να σε θέλουν οι συγκυρίες κάποιες φορές, αλλά βεβαίως το ότι αναδείχθηκε πολυτιμότερος του φάιναλ-φορ, οδηγώντας την Μακάμπι στη κορυφή, μόνο συγκυρία δεν είναι: ικανότητα το λες, θράσσος αγωνιστικό, άξιος προπονητής να σε καθοδηγεί.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα τον ζήσαμε για τα καλά τον Ράις έναν χρόνο στον Πανιώνιο. Μάλλον τον ζούσαμε μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, όταν ολοκληρώθηκαν οι οικονομικές του σχέσεις με τους Νεοσμυρνιώτες. Οι τελευταίοι του χρωστούσαν χρήματα από το 2009-2010, ο Αμερικάνος πήγε στην FIBA και δικαιώθηκε, και μόλις πριν από κάποιους μήνες λύθηκε το θέμα.
Το πιο εκπληκτικό, όμως, έχει να κάνει με την απόκτησή του από τους Νεοσμυρνιώτες. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς, που ήταν τότε προπονητής τους, έψαχνε Αμερικάνο leader και στην τελική ευθεία είχε δύο επιλογές: ο ένας ήταν ο -προερχόμενος από το Μπόστον Κόλετζ-, Ταϊρίς Ράις. Ο άλλος; Ο περίφημος Τζέρεμι Πάργκο (ναι, της ΤΣΣΚΑ), που μόλις είχε βγει από τον Γκονζάγκα. Ο Μάρκοβιτς το σκέφτηκε αρκετά και έδωσε τα κλειδιά στον Ράις. Δεν ατύχησε, αφού ο πιτσιρικάς τα είχε πάει καλά τότε, αν αναλογιστούμε ότι επρόκειτο για ρούκι. Η συνέχεια βρήκε τον Αμερικάνο στους Ντράγκονς της Γερμανίας, στην Λιέτουβος Ρίτας και πέρυσι στην Μπάγερν. Δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό, αλλά το καλοκαίρι ο Μπλατ τον κάλεσε κοντά του. Τα αποτελέσματα τα είδατε. Και πλέον ο Ράις δεν έχει και ανάγκη τα χρήματα, που του χρωστούσε ο Πανιώνιος. Το φάιναλ-φορ, πέρα από την κούπα, του στρώνει μπροστά του ένα καράβι δολάρια, που δεν θα μπορεί να μετρήσει. Εννοείται ότι τα αξίζει και με το παραπάνω.

Πηγή:superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: