Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Κόστα Ρίκα: Τα κλειδιά της επιτυχίας!!

Ο Μάικλ Κοξ γράφει για τα κλειδιά της επιτυχίας της Κόστα Ρίκα μέχρι τώρα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Η τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου αποδείχθηκε τόσο δραματική, που ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις που πρέπει να εστιάσεις.
Είχαμε το γκολ του Γκοδίν στην αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Ιταλία, την κόκκινη του Μαρκίζιο, που συζητήθηκε και φυσικά την δαγκωνιά του Σουάρες στον Κιελίνι. Μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις δηλώσεις του Ντε Ρόσι μετά το ματς, που είχαν ως αποδέκτη τον Μπαλοτέλι, την παραίτηση του Πραντέλι και την έξοδο της Αγγλίας από το Μουντιάλ χωρίς νίκη μετά το 0-0 με την Κόστα Ρίκα.
Όλα τα παραπάνω επισκίασαν το σημαντικότερο γεγονός. Την καλύτερη ποδοσφαιρική ιστορία. Ότι η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε στους «16», έχοντας κερδίσει Ουρουγουάη και Ιταλία, πριν πάρει τον βαθμό, που γνώριζε ότι είναι αρκετός για την πρώτη θέση, από την Αγγλία. Με την κλήρωση δεν είχαν καμία ευκαιρία να περάσουν και τελικά το κατάφεραν, κατακτώντας πανάξια την κορυφή.
Το κλειδί της επιτυχίας για την Κόστα Ρίκα είναι η ευέλικτη τακτική της. Στη νίκη με 3-1 επί της Ουρουγουάης ξεκίνησαν αμυνόμενοι βαθιά, κάτι που ανάγκασε τους παίκτες του Ταμπάρες να παίξουν με μακρινές μπαλιές, ψάχνοντας τον Καβάνι. Οι Κοσταρικανοί δέχθηκαν το γκολ από πέναλτι, όμως στο ανοιχτό παιχνίδι αμύνθηκαν εξαιρετικά.
Στο παιχνίδι με την Ιταλία, όμως, άλλαξαν τακτική, πιέζοντας ψηλά στο ξεκίνημα. Αυτό οδήγησε σε κούρασε προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τον Μπαλοτέλι να είναι επικίνδυνος και να χάνει μεγάλη ευκαιρία για τους Ιταλούς. Οι Κοσταρικανοί είδαν τις αδυναμίες τους και στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας το προβάδισμα, αμύνθηκαν πιο κοντά στην εστία του Νάβας. Η άμυνα ήταν συμπαγής και όπως και η Ουρουγουάη, η Ιταλία έπεσε θύμα της «παγίδας» του οφσάιντ της Κόστα Ρίκα.

Επέμειναν με την βαθιά άμυνα και στο παιχνίδι με την Αγγλία, στο οποίο τους έφτανε και η ισοπαλία, όμως δεν υπάρχει κάτι που να καταδεικνύει ότι είναι αμυντικογενής ομάδα. Μπορούν να αμυνθούν, όμως μπορούν και να επιτεθούν εξίσου καλά.
Το κλειδί στο επιθετικό κομμάτι είναι τα πλάγια μπακ, που είναι ικανοί να γίνουν είτε έξτρα αμυντικοί είτε έξτρα επιθετικοί. Αμφότεροι, μάλιστα, έχουν συνεισφέρει σημαντικά με τις σέντρες τους. Στα δεξιά είναι ο Κρίστιαν Γκαμπόα, που τον είδαμε να κάνει το ένα σπριντ μετά το άλλο στο ματς με την Ουρουγουάη, δίνοντας και την ασίστ στον Κάμπελ, που έκανε το 1-1. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Γκαμπόα έμοιαζε μόνιμη απειλή από τα μπακ.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Ζούνιορ Ντίας. Στα προκριματικά ο τεχνικός της Κόστα Ρίκα, Λουίς Πίντο, προτιμούσε τον Μπράιαν Οβιέδο, όμως ο τραυματισμός του τον άφησε εκτός Μουντιάλ και τα πλάνα άλλαξαν.
Παρόλα αυτά, ο Ντίας έχει καταφέρει να γεμίσει και με το παραπάνω το κενό. Γιος του Ενρίκε Ντίας, που ήταν επίσης διεθνής τη δεκαετία του ’80 και έπαιζε επίσης αριστερά, είναι σταθερός. Είναι πιο άνετος με την μπάλα στα πόδια. Μπορεί το κοντρόλ του να μην είναι το καλύτερο, όμως οι σίγουρες πάσες του βοηθούν στην ανάπτυξη. Εκείνο που κάνει τη διαφορά στον Ντίας είναι οι αστείρευτες δυνάμεις του και οι εξαιρετικές του σέντρες. Η ασίστ του στον Ρουίς στο ματς με την Ιταλία ήταν από τις καλύτερες σέντρες μέχρι τώρα στο τουρνουά.

Σε αυτό το Μουντιάλ έχουμε δει και άλλες ομάδες να χρησιμοποιούν άκρως επιτυχημένα το 5-3-2 και σε όλες τις περιπτώσεις ο αντίπαλος έμοιαζε να μην μπορεί να σταματήσει τα ακραία μπακ. Είναι ένα πρόβλημα, που κανένας αντίπαλος της Κόστα Ρίκα δεν κατάφερε μέχρι τώρα να λύσει. Οι Κοσταρικανοί είναι αήττητοι, έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ από και το πιο σημαντικό είναι ότι κανένας δεν έχει καταφέρει να τους… στήσει στη γωνία. Με την Ελλάδα να είναι ο επόμενος αντίπαλος στους «16», υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Κόστα Ρίκα να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: