Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

«Έχουν άγνοια στον ΠΑΟΚ»


Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο Μιχάλης Μπέλης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος αποτελεί μέρος της ζωνταντής ιστορίας του ΠΑΟΚ. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον Λες Σάνον, τον Γκιούλα Λόραντ, το πώς χτίστηκε το όνομα του ΠΑΟΚ, αλλά και τον ποδοσφαιριστή και προπονητή, Άγγελο Αναστασιάδη.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μιχάλης Μπέλλης:
Για την δράση των βετεράνων του ΠΑΟΚ:
“Σε όλα τα καλέσματα οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ είναι διαθέσιμοι ειδικά όταν αφορά παιδιά που έχουν ανάγκη. Έχουμε δραστηριότητα κάθε βδομάδα και παίζουμε πιο πολλά παιχνίδια και από την… πρώτη ομάδα. Έχουμε πολλά παιδιά, τέσσερις γενιές βετεράνων και μπορούμε να  έχουμε πάντα μια 15αδα σε κάθε ματς. Δεν κάνουμε προπόνηση αλλά νικάμε. Έχουμε προπονητήριο στο Νέο Ρύσιο τα δικά μου προπονητήρια αλλά δεν έρχεται κανένας βετεράνος ια προπόνηση, έχοιυν υποχρεώσεις”.
Για το φιλανθρωπικό τουρνουά που θα συμμετέχουν οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ:
“Αφορά την ενίσχυση ενός παιδιού που έχει ανάγκη μετά από τροχαίο, του κόψανε το πόδι και έχει μεγάλη ανάγκη. Θα γίνει στην Καβάλα ένα τουρνουά. Θα είναι ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη και η Καβάλα. Έχουμε προτάσεις από Τορόντο, Σίδνει, συνδέσμους φιλάθλων εξωτερικού, που μας έχουν καλέσει. Βέβαια, δεν μπορούμε να βρούμε χρόνο γιατί όλοι έχουν υποχρεώσεις με τις δουλειές τουε. Στο Σίδνεϊ τώρα είναι χειμώνας. Θα βρούμε παιδιά για να συμπληρώσουμε μια 16αδα και θα κάνουμε παιχνίδια σε διάφορες χώρες. Εκτός από την ουσιαστική προσφορά σε ανθρώπους μεανάγκες οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ συσπειρώνουμε την ομάδα στον κόσμου που ζει στην Ελλάδα και έξω”.
Για την προσφορά του στο να χτιστεί το όνομα του ΠΑΟΚ:
“Το 1970 τον Σεπτέμβριο ήρθα μεταγραφή και ο αείμνηστος Παντελάκης μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναπαίξω στα 31 μου χρόνια γιατί τότε είχα προστριβές με τους διοικητικούς παράγοντες του Παναθηναϊκού που ήταν στρατηγοί και με ανάγκασαν να πάω στην Αυστραλία. Όταν γύρισα ο αείμνηστος Παντελάκης με τίμησε να υπογράψω δελτίο και να συμπληρώσω την 15ετια μου ποδοσφαιρικά. Στην συνέχεια με τίμησε πάλι όχι μόνο ο κ. Παντελάκης αλλά και ο κ. Σεργιανίδης και οι άλλοι μετέπειτα παράγοντες του ΠΑΟΚ να με εμπιστευτούν ως βοηθό προπονητή. Γενικά βοήθησα πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ να οργανωθεί και να γίνει αυτό που είναι σήμερα.
Το 1972 πήραμε το πρώτο κύπελλο όταν ήμουν εγώ ποδοσφαιριστής και το 1973 ήμουν βοηθός του Σάνον, χάσαμε το πρωτάθλημα, πήραμε το κύπελλο το 1974 και μας αδίκησαν φυσικά. Έπρεπε να πάρουμε 3-4 πρωταθλήματα και πήραμε ένα. Στην συνέχεια ήμουν βοηθός του Λόραντ, δυστυχώς με μια άκυρη απόφαση του Παντελάκη μας έδιωξαν μετά το πρωτάθλαημα του 1976 και πήγαμε στην Γερμανία. Ήταν πρωτοφανές προπονητής της πρωταθλήτριας να φεύγει και πήγα πρώτα στην Φρανκφούρτη και στην συνέχεια στην Μπάγερν και μετά στην Σάλκε. Μιλάμε για εποχή Μπέκεμπαουερ, Μίλερ και Χένες. Ο Λόραντ μου έδειξε μια εμπιστοσύνη παρά τους καβγάδες που είχαμε. Ήταν και καθηγητής φιλοσοφίας. Δεν ήταν μόνο μεγάλος ποδοσφαιριστής”.
Για την προσωπικότητα του Λόραντ:
” Εγώ ήμουν προπονητής στην Ρόδο και ο Λόραντ δεν ερχόταν με τίποτα αν δεν αποφάσιζα να συνεργαστούμε γιατί ήδη η γυναίκα του με έχει ειδοποιήσει πως έχει δύο αρτηρίες κλειστές και δεν πρέπει να κάνει τον προπονητή. Τους φιλοξένησα στην Ρόδο για 10 μέρες. Μετά στην Αθήνα του κάναμε εξετάσεις με δύο μεγάλους γιατρούς, με την συμβουλή του κουμπάρου μου και του απαγόρευσαν να καθίσει στον πάγκο.
Ήταν το  παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και εγώ είχα συμφωνήσει με τον κ. Παντελάκη να έρθω στην ομάδα ως προπονητής και ο Λόραντ να μην είναι στο πάγκο μετά από εντολή γιατρών. Στο τελευταίο παιχνίδι έγινε αυτό που έγινε. Ο Λόραντ έφυγε από την ζωή, είχε προγραμματίσει τον ΠΑΟΚ για να συναγωνιστεί τις ομάδες της Ευρώπης. Έψαχνε αθλητικά κέντρα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Χαλκιδική, στο Νέο Ρύσιο. Στο Νέο Ρύσιο στο παρά πέντε δεν πήραμε τα χωράφια. Θεωρούσε αδιανόητο μια ομάδα οντότητας του ΠΑΟΚ να μην έχει αθλητικό κέντρο, δικό του ξενοδοχείο και δικό του πούλμαν.
Ήθελε μια ομάδα εφάμιλλη των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Ήταν και μεγάλος φιλέλληνας. Όπου πηγαίναμε και όσα χρόνια έκανε στην Γερμανία ήμουν προσκεκλημένος σε όλες τις προετοιμασίες και μιλούσε συνέχεια για την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Με είχαν βάλει ως μεσάζοντα οι Ολυμπιακοί να του πω να πάει στον Πειραιά. Είχαμε φάει ξύλο όταν είχαμε βάλει τα τέσσερα γκολ στο Καραϊσκάκη και όταν του είπα για τον Ολυμπιακό μου είπε “σε αυτούς τους… κανίβαλους δεν πάω με τίποτα”. Ήρθε μετά στον ΠΑΟΚ. Όλοι που ήρθαν μετέπειτα προπονητές στον ΠΑΟΚ είχαν κάνει βοηθοί του. Ο Τσερνάι ήταν και αυτός ένας φυγάς Ούγγρος και τον πήρε λόγΩ ανεργίας όταν ήταν στην Σάλκε ως βοηθό. Όταν παίξαμε με την Μπαρτσελόνα προπονητής της ήταν ο Βάισβαιλερ και τον φώναζε “δάσκαλε μου”.
Για τον Άγγελο Αναστασιάδη:
” Ο Άγγελος ήταν ένας πολυτάλαντος νέος από τους εφήβους του ΠΑΟΚ. Ήταν από τους νέους που προωθήσαμε. Είχα την ευθύνη εγώ να δημιουργήσω ομάδα από τους μικρούς μέχρι τους μεγαλύτερους. Από εκεί βγήκαν ταλέντα και μεταξύ αυτών ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης και ο Παράσχος. Αυτοί πλαισίωσαν την μεγάλη ομάδα των Κούδα, Σαράφη, Παρίδη, Ασλανίδη και όλων των παιδιών. Είχαμε ετοιμοπόλεμους νέους γιατί οι υποχρεώσεις ήταν πάρα πολλές σε Ευρώπη, πρωτάθλημα και κύπελλο και έπρεπε να ξεκουράζουμε παίκτες”.
Για το αν θυμίζει ο Αναστασιάδης κάποιον σημερινό ποδοσφαιριστή:
” Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος τέτοιος ποδοσφαιριστής σήμερα. Ο Άγγελος έπαιζε πέντε θέσεις με άνεση. Από επιθετικό χαφ, μέχρι αμυντικό χαφ, σέντερ μπακ, λίμπερο και στόπερ. Αν μια ομάδα δεν έχει τέσσερις, πέντε ποδοσφαιριστές, πολυσύνθετους δεν έχει τύχη. Ακούω διάφορους ποδοσφαιριστές να διαμαρτύρονται για τις θέσεις.
Είναι αστείο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού να λέει πως παίζει μία ή δύο μόνο θέσεις. Στον χαρακτήρα ήταν λίγο αντάρτης με την καλή έννοια. Έπαιρνε κάποιες αρνητικές πρωτοβουλίες, είχαν κάποιο πρόβλημα μαζί του και ο Σάνον και ο Λόραντ γιατί επέμενε στην δική του άποψη για την θέση του. Ειδικά με τον Λόραντ υπήρχε θέμα. Στον Άγγελο άρεσε να κρατάει την μπάλα, ενώ ο Λόραντ ήθελε να την δίνει με την μία επαφή. Βέβαια, ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής στηριζόταν η ομάδα σε αυτόν και όταν μιλούσαμε για χαφ όλοι μιλούσαμε για τον Άγγελο, τον Τερζανίδη και τον Σαράφη”.
Για την επιστροφή του Αναστασιάδη στον ΠΑΟΚ:
” Για αυτή την εποχή είναι ο καταλληλότερος. Γνωρίζει την νοοτροπία, ξέρει την θέση και την πίεση από τον κόσμο. Ξέρει τα ‘θέλω’ του φίλαθλου κόσμου, είναι γνώστηςτης  ελληνικής νοοτροπίας, θα προωθήσει πολλά νέα παιδιά και θα πάψει αυτή η αιμορραγία με τους ξένους.  Είναι λίγο οξύμωρο να μην αποτελείται η ομάδα από  Έλληνες, κυρίως. Να πάρει βέβαια και κάποιους ξένους υψηλού επιπέδου ο ΠΑΟΚ”.
Για το τι λείπει τα τελευταία χρόνια από τον ΠΑΟΚ:
“Πιστεύω υπάρχει μια άγνοια προγραμματισμού μιας ομάδας. Οι σημερινοί παράγοντες μπορεί να έπαιξαν καλή μπάλα, αλλά δεν έχουν οργανωτική φιλοσοφία και γνώση για την δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας. Αυτά για να τα έχεις πρέπει να έχεις ζήσει κοντά σε μεγάλους προπονητές, με δυνατότητες που έχουν τον σεβασμό και την αποδοχή όχι μόνο από την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κοινότητα.
Επίσης, χρειάζεται ένας προγραμματισμός που θα βασίζεται σε Ελληνόπουλα με μία γκάμα ειδικών και έναν γενικό μάνατζερ ο οποίος θα γνωρίζει και θα αναθέσει σε μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν ποδόσφαιρο ώστε να κάνουν επιλογές παικτών από την Βόρεια και όλη την Ελλάδα. Ο Παντελάκης ήταν μυημένος και έγινε πρόεδρος από έφορος του μπάσκετ. Φέρνουν οι μάνατζερ ποδοσφαιριστές και εσύ θέλεις να πρωταγωνιστείς στην Ευρώπη; Είναι αδιανόητο να έρχεται ποδοσφαιριστής δανεικός από την Τουρκία στον ΠΑΟΚ. Έχοντας κάνει τον κορμό θα πρέπει να παίρνεις έναν ποδοσφαιριστή που παίζει στην Μπάγερν ή στην Λίβερπουλ”.
Για το αν πηγαίνει στο γήπεδο:
“Βέβαια πάω γήπεδο αλλά πολλές φορές απογοητεύομαι και φεύγω. Θέλω και έχω συνηθίσει σε γρήγορο  ποδόσφαιρο που θα εναλλάσσονται οι θέσεις. Αυτό το στάσιμο ποδόσφαιρο με κουράζει”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: