Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η ιστορία της Εθνικής σε κόμικ!

Παρουσία κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού μπάσκετ παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας το κόμικ «Final Countdown» που «ζωντανεύει» την σύγχρονη ιστορία της Εθνικής ομάδας.

Η ιστορία της Εθνικής σε κόμικ
Ένα πρωτότυπο κόμικ που ζωντανεύει την σύγχρονη ιστορία του Εθνικής ομάδας μπάσκετ, το «Final Countdown» παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας (25/8) κάποιοι απ’ τους πρωταγωνιστές της.

Με 160 σελίδες γεμάτες από τα περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία της Εθνικής, το κόμικ που κυκλοφόρησε απ’ την MVPublications μας ταξιδεύει από το 1987 έως το 2013, με τον Χρήστο Ζωίδη να επιμελείται τα σκίτσα και τον Σπύρο Καβαλιεράτο τα κείμενα.

inner

Το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, αλλά και κάποιοι απ’ όσους συντέλεσαν στο να φτάσει η Ελλάδα ψηλά.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο με την Εθνική στα Ευρωμπάσκετ του 1987 και του 1989, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο οποίος ήταν αρχηγός της «γαλανόλευκης» στο θρίαμβο του Βελιγραδίου το 2005 και ανέβηκε μαζί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006. Εκεί ήταν και ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος ήταν στο πλευρό του και στην Εθνική, αλλά και οι Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης που έχουν συνδεθεί με την πιο πρόσφατη ιστορία της Εθνικής.

inner

Ο Βασίλης Σκουντής ήταν εκείνος που προλόγισε την εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Κάραβελ λέγοντας πως «θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση που πασπαλίζεται από ισχυρές δόσεις νοσταλγίας, συνάμα όμως είναι μία προσπάθεια πολύ μοντέρνα! Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την απότιση φόρου τιμής και για την εκπλήρωση ενός ιστορικού χρέους προς όλους εκείνους οι οποίοι έβαλαν πολύ έντονες πορτοκαλί πινελιές στη ζωή μας και την έκαναν ομορφότερη, πολύ γοητευτική, πολύ συναρπαστική. Και πολύ φαντασμαγορική.

Έχω την τιμή να παρουσιάσω ένα βιβλίο που είναι η… ζωή μας όλη τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό το βιβλίο βαφτίζεται σήμερα στην κολυμπήθρα της δημοσιότητας και νομίζω ότι αποτελεί έναν συγκερασμό των πάντων. Είναι το δοξασμένο παρελθόν μας το οποίο τιμάμε. Αυτό το κόμικ ξέρω ότι φτιάχτηκε με μεράκι. Δεν είναι μία μυθοπλασία είναι η ζωντανή ιστορία μας, στην κυριολεξία. Τα 30 χρόνια που πέρασαν από τότε είναι τα δικά ας καλύτερα χρόνια… είναι ένα φιλμ που παίζουν οι δικοί μας ήρωες του ελληνικού μπάσκετ. Είναι το βιβλίο της επίσημης αγαπημένης
».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν αυτός που πήρε στη συνέχεια το λόγο τονίζοντας: «Η ομιλία του Βασίλη Σκουντή κάλυψε το σύνολο. Καλύπτει μία περίοδο, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει την πιστολιά εκκίνησης γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Δηλαδή το επίτευγμα των παιδιών έδωσε το εύνασμα να ξεκινήσει ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολό του μία πολύ μεγάλη πορεία κι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ».

inner

Όσον αφορά στο θέμα της wild card ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέφερε: «Ο χορηγός δίνει τα χρήματα για να είναι παρούσα η εθνική ομάδα στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και δεν κόψαμε χρήματα ούτε από τον ελληνικό αθλητισμό ούτε από επιχορηγήσεις, δεν στερήσαμε χρήματα από τον ελληνικό λαό. Είμαι ικανοποιημένος και περήφανος που η εθνική μας θα είναι παρούσα στον μεγαλύτερο θεσμό της τετραετίας».

Ο Παναγιώτης Φασούλας είπε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ, στην παρουσία αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού βιβλίου. Μέσα από τις σελίδες του ξαναέζησα στιγμές που ακόμα και μέσα από βίντεο δεν συγκινήθηκα τόσο, όλα αυτά τα χρόνια που αγωνιζόμουν στην ομάδα. Αυτό που ξέρω είναι ότι το μπάσκετ τα τελευταία 27 χρόνια δίνει πρωτοπορία στην Ελλάδα, είναι αυτό που λειτουργεί σωστά δείχνοντας το σοβαρό πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω. Εύχομαι στην Εθνική τα καλύτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θεωρώ ότι ορθώς πήραμε την κάρτα για να παίξουμε. Την δικαιούμασταν με βάση την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μας την έδιναν, αν ήμασταν η Ακτή Ελεφαντοστού. Μας την έδωσαν, επειδή είμαστε η Ελλάδα».

inner

Ο Μιχάλης Κακιούζης ανέφερε: «Πραγματικά είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και στον Παναγιώτη Φασούλα που ήταν για μένα έμπνευση και με έκανε να κοιμάμαι αγκαλιά με μία μπάλα. Αυτό το κόμικ είναι μία τρομερή δουλειά και σε μία δύσκολη εποχή που διανύουμε οι επιτυχίες που μπορεί να φέρει ο ελληνικός αθλητισμός είναι μία όαση για τους Έλληνες. Στο κόμικ υπάρχουν φοβερές ατάκες. Θυμηθήκαμε άλλες εποχές. Η ομάδα ελπίζω να φτάσει ψηλά στο Mundobasket, ξέρω δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά τα παιδιά δείχνουν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Συμφωνώ πως η ομάδα έπρεπε να παίξει στη διοργάνωση με οποιοδήποτε κόστος».

inner

Ο Κώστας Τσαρτσαρής σχολίασε: «Ελπίζω τα νέα παιδιά κι αυτά που έρχονται να γράψουν τις επόμενες σελίδες αυτού του βιβλίου και ευχαριστώ που βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτές».

Ο Γιάννης Μπουρούσης τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι σε αυτό το πάνελ και σε αυτό το βιβλίο. Τότε ήμουν μικρός και τώρα δίπλα στον Παναγιώτη Φασούλα. Ελπίζω να γράψουμε κι άλλες σελίδες».

inner

Ο Νίκος Ζήσης δήλωσε: «Αυτό το βιβλίο αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τότε ήμουν τεσσάρων χρονών και θυμάμαι που βγήκαμε να πανηγυρίσουμε. Μέσα από αυτές τις σελίδες γυρίσαμε πίσω και θυμηθήκαμε γεγονότα, γυρνάς πίσω και σκέφτεσαι τι έχεις πετύχει. Αυτή η ομάδα έπρεπε να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να πάρει τη wild card. Κάναμε σωστά και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

inner

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος από την πλευρά του πρόσθεσε: «Την ιστορία δεν την έγραψα… την αντέγραψα. θέλω να πω ότι εύχομαι να έχει συνέχεια, το επόμενο καλοκαίρι να βγάλουμε τη συνέχεια, αν και θεωρώ ότι θα υπάρχει. Ευχαριστούμε πολύ τον εκδοτικό οίκο που έκανε πραγματικότητα αυτήν την προσπάθεια.

Ήταν ένα όνειρό μου να πραγματοποιήσω αυτό το βιβλίο, είναι η δεύτερή μου απόπειρα. Θεωρώ ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Εμπνεύστηκα αυτή την ιδέα από μία προσπάθεια που είχε γίνει στην Ισπανία, θεωρώ ότι κάναμε κάτι καλύτερο και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια
».

Τέλος, ο Χρήστος Ζωίδης σημείωσε: «Με ρώτησαν πολλοί γιατί κόμικ; Γιατί είναι ένα… φθηνό σινεμά κι αφού είναι δύσκολο να γίνει μία ταινία κάναμε ένα βιβλίο που θα πιάσει κάθε ηλικία και είναι εύκολο να το μοιραστούμε με τα παιδιά μας».

inner

Δεν υπάρχουν σχόλια: