Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης γράφει για το πράσινο restart και το πρόωρο “αιώνιο” ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο άδειο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο... Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε φέτος να ξανακάνει restart. Δεν άλλαξε μόνο προπονητή, άλλαξε και τον τρόπο που "βλέπει" το παιχνίδι (συνολικά), κάνοντας στροφή στους Έλληνες (νεαρούς) παίκτες. Ως εκ τούτου, χρειάζεται πίστωση χρόνου. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όχι μόνο το γνωρίζει, αλλά έσπευσε -όταν ανακοίνωσε το πλάνο διοίκησης του συλλόγου- να διευκρινίσει ότι επιβάλλεται όλοι να κάνουν υπομονή.
Στην πρώτη επανεκκίνηση, με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο, ήταν ο Ολυμπιακός που επισκέφτηκε (και άλωσε) νωρίς το ΟΑΚΑ. Αν γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρονοδιακόπτη, θα θυμηθούμε την πρώτη (τραυματική) εμφάνιση του Στεφάν Λάσμε με 1/7 βολές, έναν… Παναθηναϊκό που ψάχνονταν, αλλά που αν έμπαινε ένα τρίποντο του Κώστα Τσαρτσαρή, μπορούσε μέχρι και στη νίκη να φτάσει.
Τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε. Οι "πράσινοι" πήραν δύο συνεχόμενα νταμπλ, παρότι και πέρυσι ξεκίνησαν το πρωτάθλημα στο άδειο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να κατακτά και πάλι τη νίκη, σ' ένα ματς που κέρδισε ο λιγότερο κακός. Ανέτοιμες οι δύο ομάδες, "κρύο" το ΣΕΦ, καμία μέτρηση δεν μπορούσε να είναι αξιόπιστη.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά οι δυο τους θα συναντηθούν νωρίς - νωρίς για το Κύπελλο. Στις 8 Οκτωβρίου, στο άδειο ΟΑΚΑ (ένεκα της μεταφερόμενης τιμωρίας της έδρας των "πράσινων") οι δύο "αιώνιοι" θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Στη θεωρία του πράγματος, ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι ένα κλικ πιο μπροστά, αφού έχει διατηρήσει τον βασικό του κορμό, έχει τον ίδιο προπονητή (άρα δεν αλλάζει η φιλοσοφία του παιχνιδιού) και συνολικά μοιάζει να είναι ενισχυμένος σε σχέση με πέρυσι.
Το αποτέλεσμα θα το μάθουμε εκείνο το βράδυ, εμείς μαντικές ικανότητες δεν διαθέτουμε. Θα διατηρηθεί η "μίνι παράδοση" που θέλει τον Ολυμπιακό να ξεκινά πιο… νωρίς από τον Παναθηναϊκό, να παίρνει αυτός την πρώτη παρτίδα; Η διαφορά είναι πως εδώ θα κριθεί νωρίς ένας τίτλος. Ο… λιγότερο λαμπερός από τους τρεις, αλλά πάντως τίτλος.
Το ίδιο συνέβη και πέρυσι στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να εκτροχιάζει το "κόκκινο τρένο", που μέχρι εκείνο το σημείο έμοιαζε να κάνει παρέλαση, αγνοώντας τη λέξη ήττα. Το "τριφύλλι" ήταν σε οριακό σημείο κι ο αστικός μύθος θέλει τον Αργύρη Πεδουλάκη να έπαιζε τότε το… κεφάλι του. Ο Παναθηναϊκός νίκησε, έβγαλε έξω από τη συνέχεια του θεσμού τον Ολυμπιακό κι εντέλει κατέκτησε και το Κύπελλο, νικώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Άρη.
Εν κατακλείδι: Ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάσει πριν ακόμα ετοιμαστεί για τα επίσημα παιχνίδια όχι μόνο τις αντοχές του, αλλά και την ιδέα της "υπομονής". Χειρότερες συνθήκες δεν μπορούσε να έχει: Νέα ομάδα, άδειο γήπεδο, κανένα -ως τότε- επίσημο παιχνίδι στα πόδια των παικτών. Ενδεχόμενη ήττα τον βγάζει εκτός ενός εκ των τριών στόχων. Άρα, αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα (όχι κατ' ανάγκη αντιπροσωπευτικό) της πίστωσης που όλοι (συμπεριλαμβανομένου του "ισχυρού άνδρα" της ΚΑΕ) οφείλουν να δώσουν στη νέα ομάδα και συνολικά στο εγχείρημα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, ίσως και να είναι "ευτύχημα" το γεγονός ότι θα παίξουν μπροστά σε άδειες καρέκλες…
Ο Ολυμπιακός έχει αντίθετα όλους τους οιωνούς με το μέρος του. Βρίσκει τον αντίπαλο ανέτοιμο (αυτός βάσει λογικής οφείλει να είναι πιο έτοιμος), χωρίς κόσμο στην εξέδρα και πριν ακόμα ξεκινήσει η χρονιά μπορεί να εξασφαλίσει (μάλλον άκοπα) έναν τίτλο. Τον μικρότερο, αλλά τίτλο, τον οποίο δεν έχει κατακτήσει επί ημερών Μπαρτζώκα.
Αν πάλι χάσει, αυτός θα έχει τον… "μουτζούρη" και μάλιστα με όλα όσα αναφέραμε να τον μετατρέπουν σε φαβορί, τουλάχιστον μέχρι το τζάμπολ. Γιατί από εκεί και πέρα οι αναλύσεις σταματούν και ξεκινά το παιχνίδι…
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: