Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Φάκελος Κατσικάρη στην Εθνική!!

To gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα της επόμενης μέρας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όσον αφορά στην παραμονή του 47χρονου προπονητή στο πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ποια στοιχεία συνηγορούν προς την θετική εξέλιξη και τι μπορεί να προκαλέσει το “διαζύγιο”!
Δεν έχουν περάσει καλά-καλά 96 ώρες από τον “άδοξο” αποκλεισμό της Ελλάδας από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ήδη (και αυτό είναι το πιο σημαντικό), όλες ενδείξεις για τις προθέσεις της ελληνική ομοσπονδίας, των παικτών, αλλά και του ίδιου του Φώτη Κατσικάρη, είναι ξεκάθαρες και συνηγορούν, στην διαπίστωση το “καράβι” της Εθνικής ομάδας, θα πορευτεί με τον ίδιο “καπετάνιο” και στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Πάμε να δούμε αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους, οι τωρινοί (δώστε βάση στον χρονικό προσδιορισμό) οιωνοί, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
·    Η δήλωση του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος, δύο εικοσιτετράωρα μετά την αποτυχία της “επίσημης αγαπημένης” να προκριθεί στα προημιτελικά του τουρνουά (που ήταν και ο ουσιαστικός στόχος), έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο για την προσπάθεια τους και να χαρακτηρίσει την αγωνιστική παρουσία της Εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Ισπανίας, ως νέα αφετηρία της επανόδου του ελληνικού μπάσκετ στις διεθνείς επιτυχίες. Θυμίζουμε ότι ο “ισχυρός άνδρας” του αθλήματος στη χώρα μας, δεν συνηθίζει να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μετά το τέλος μία αποτυχημένης (βάσει αποτελέσματος και μόνο) πορείας... Πόσο μάλλον να συνδέει τη στενοχώρια που του προκάλεσε η οδυνηρή ήττα από τη Σερβία, με αισιόδοξα μελλοντικά μηνύματα! Το “αφεντικό” της ομοσπονδίας, μάλιστα, προγραμματίζει να συναντηθεί με τον coach Κατσικάρη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να γίνει μία απολογιστική συζήτηση έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις της συνέχισης της συνεργασίας (το συμβόλαιό του έχει προοπτική ανανέωσης και από τις δύο πλευρές). Υπάρχει πιο τρανή επιβεβαίωση ότι η ελληνική ομοσπονδία έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή; Ειδικότερα, όταν πέρυσι, τέτοια εποχή, ο Αντρέα Τρινκιέρι ζητούσε ακρόαση αλλά “έτρωγε πόρτα”!
·    Η μεγάλη και ήδη εκπεφρασμένη (πριν καν τελειώσει το Μουντομπάσκετ) επιθυμία των Ελλήνων διεθνών να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον 47χρονο Νικαιώτη τεχνικό, του οποίου την φιλοσοφία και τις ιδέες υιοθέτησαν και ασπάστηκαν πλήρως. Επιπροσθέτως, οι παίκτες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την μπασκετική και ανθρώπινη προσέγγιση του coach και των συνεργατών του και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μετά τη μοναδική και μοιραία ήττα από τους “πλάβι”, τα περισσότερα παιδιά, σε off αλλά και on the record συζητήσεις, δήλωναν “σκασμένα” που απογοήτευσαν τους προπονητές τους. Όλοι τους απολάμβαναν στο έπακρο την εφετινή εμπειρία κι ενώ άλλες χρονιές, ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στις ομάδες τους, μετά την ήττα από τους Σέρβους, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το όμορφο αυτό ταξίδι, τελείωσε! Ο Νικ Καλάθης, μάλιστα το προχώρησε ακόμη περισσότερο, ζητώντας να μάθει άμεσα ότι ο Φώτης Κατσικάρης, θα παραμείνει και του χρόνου στο πόστο του.
·    Η επιθυμία του ιδίου του 47χρονου τεχνικού να συνεχίσει να δουλεύει με αυτά τα παιδιά και να μην διακόψει μία συνεργασία - που αποτελούσε “παιδικό όνειρο” και με την οποία “δέθηκε” έντονα - εξαιτίας μίας και μοναδικής ήττας. Είναι λογικό να αισθάνεται ότι το έργο του έχει μείνει ανολοκλήρωτο, με μόνο ένα καλοκαίρι δουλειάς και μόνο ένα χαμένο παιχνίδι! Όσοι γνωρίζουν καλά τον Φώτη Κατσικάρη, είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι όσο δύσκολα πήρε την απόφαση να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΟΚ, εξίσου εύκολα κι ευχάριστα “μπήκε στο πετσί του ρόλου”, λειτουργώντας σε αρκετές στιγμές περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με επαγγελματισμό. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός λάτρεψε την αφοσίωση, το μπασκετικό IQ και την αποδοχή που έδειξαν οι παίκτες προς το πρόσωπό του, στοιχεία που αποδείχτηκαν καθοριστικά για το πολύ όμορφο μπάσκετ που έπαιξαν στα 5 από τα 6 παιχνίδια τους.
·    Η ικανοποίηση της πλειοψηφίας μίας πολύ απαιτητικής (στην Ελλάδα είμαστε) φίλαθλης κοινής γνώμης, που παρά την αποτυχία της Εθνικής ομάδας να επιστρέψει για τα καλά στον χάρτη του παγκοσμίου μπάσκετ, “αγόρασε” το προϊόν που της παρουσίασαν οι Έλληνες διεθνείς. Ο συνδυασμός γρήγορου και σκεπτόμενου μπάσκετ, ο αλτρουισμός, ο καταμερισμός των ρόλων, το πάθος και η επιθυμία για διάκριση των παικτών, είχαν ως κοινή συνισταμένη, ένα πολύ όμορφο θέαμα, που (παρά) ενθουσίασε τους Έλληνες φιλάθλους. Παρά το τελικό αποτέλεσμα, που για 5ο συνεχόμενο καλοκαίρι, έμεινε μακριά από την παράδοση που δημιούργησε και την κληρονομιά που άφησε, η εξαετία 2004-09, ο κόσμος χάρηκε μετά από καιρό, βλέποντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να παίζει ελκυστικό μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στην “χημεία” Κατσικάρη-παικτών.
Οι επιπτώσεις της... “μπασκετικής νοσταλγίας”!
Παρ' ότι όλοι παράγοντες που αναλύσαμε πιο πάνω, συγκλίνουν στην παραμονή του 47χρονου προπονητή στον πάγκο της Εθνικής ομάδας και για το Ευρωμπάσκετ του 2015, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι έως τότε μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 10-12 μηνών (από την έναρξη της προετοιμασίας). Ο Φώτης Κατσικάρης, που προερχόταν από μία χρονιά αγωνιστικής απραξίας, επέστρεψε στα αγωνιστικά δρώμενα και πριν καλά-καλά προλάβει να “ρουφήξει” το “σαράκι” του πάγκου, μένει και πάλι εκτός! Η “μπασκετική νοσταλγία” από την οποία “προσεβλήθη” ξαφνικά την περασμένη Κυριακή (07/09), μετά την ήττα από τη Σερβία, μέρα με την μέρα γίνεται εντονότερη, γεγονός που καθιστά σχεδόν δεδομένη την επιθυμία του να επανενεργοποιηθεί προπονητικά, στην πρώτη καλή ευκαιρία που θα τους δοθεί μεσούσης της περιόδου. Το παραπάνω σενάριο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη συνεργασία του με την Εθνική ομάδα, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει, αν μία εκ των προτάσεων που πιθανά να του γίνουν, προέλθει από τη Ρεάλ Μαδρίτης ή τη Μπαρτσελόνα. Άλλωστε, η απόφασή του να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, είναι αρκετά πιθανό να αποθάρρυνε αρκετούς μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που ενδιαφέρθηκαν για εκείνον αυτό το καλοκαίρι,  ενώ ο ίδιος αρνήθηκε δελεαστικές – οικονομικά – προτάσεις από Ρωσία και Τουρκία. Δύσκολα θα το ξανακάνει, εκτός κι αν τεθεί θέμα full-time συνεργασίας με την ΕΟΚ, με αυξημένες αποδοχές και διευρυμένες αρμοδιότητες...    

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: