Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Superleague Κ20: Το πρωτάθλημα της “ξεπέτας”!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρωτάθλημα υποδομής που αναγκάζει τους πιτσιρικάδες να ταξιδεύουν, να παίζουν και να επιστρέφουν αυθημερόν, από το οποίο εμείς περιμένουμε να αναδειχθούν ταλέντα.
Σήμερα θα σου μιλήσω για το πρωτάθλημα υποδομής της Superleague, και μάλιστα το “μεγαλύτερο” από αυτά, το πρωτάθλημα των ομάδων που απαρτίζονται από ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών, το “Κ20”, το οποίο θεωρητικώς αποτελεί τον προθάλαμο ανάδειξης των νέων παικτών των συλλόγων της Superleague. Συζητάμε για το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν οι “Κ20” εκδόσεις όλων των ομάδων της Superleague, το οποίο ακολουθεί το πρόγραμμα του πρωταθλήματος των “Ανδρών”.
ADVERTISEMENT
Προτού συνεχίσω θέλω να σου θυμίσω ότι αυτό το πρωτάθλημα, το οποίο διοργανώνει η Superleague, η οποία καλύπτει και τα έξοδα, γίνεται με πανομοιότυπο πρόγραμμα αγώνων με αυτό του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και χρηματοδοτείται ουσιαστικά από τον χορηγό ΟΠΑΠ. Υπάρχει συγκεκριμένο ποσό της χορηγίας, το οποίο είναι δεσμευμένο για να καλύπτει τα έξοδα διεξαγωγής αυτού του πρωταθλήματος. Και στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και αυτά για την μετακίνηση και την διαμονή των αποστολών των ομάδων.
Ακου τώρα πώς διεξάγεται αυτό το πρωτάθλημα: Το περασμένο Σαββατοκύριακο έπρεπε να ταξιδέψουν οι παίκτες της Νίκης Βόλου στην Αθήνα για να παίξουν με τον Παναθηναϊκό, οι παίκτες του Αστέρα Τρίπολης στην Κρήτη για να παίξουν με τον Πλατανιά, του Παναιτωλικού στην Κρήτη για να παίξουν με τον Εργοτέλη, της Ξάνθης στην Αθήνα για να παίξουν με τον Πανιώνιο, της Κέρκυρας στη Λιβαδειά για να παίξουν με τον Λεβαδειακό, του Πανθρακικού στη Μυτιλήνη για να παίξουν με την Καλλονή, του ΟΦΗ στη Θεσσαλονίκη για να παίξουν με τον ΠΑΟΚ, των Ιωαννίνων στη Βέροια για να παίξουν με την τοπική ομάδα. Ξέρεις πότε ταξίδεψαν αυτά τα -κάτω των 20 ετών- παιδιά; Το πρωί της ημέρας των αγώνων. Κι αν λάβεις υπόψη σου ότι αυτά τα παιχνίδια άρχισαν, στην πλειοψηφία τους, στις 11 και τις 11.30 το πρωί, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά τα παιδιά μάλλον δεν κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ, αφού έπρεπε να ταξιδεύουν από το ξημέρωμα.
Δηλαδή πρόσεξε: αυτά τα παιδιά, το μέλλον του ποδοσφαίρου, που περιμένουμε να “βγουν” και να αναδειχθούν μέσα από αυτά τα ματς και να “αναγκάσουν” τον προπονητή της πρώτης ομάδας να τα προβιβάσει και να τους δώσει την ευκαιρία άμεσα πρέπει να τον πείσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Να ξεκινάνε στις 4 ή τις 5 το πρωί από το σπίτι, να ταξιδεύουν για ώρες, να φτάνουν κατευθείαν στο γήπεδο και να μπαίνουν στο τερέν και να αποδίδουν στο μάξιμουμ. Και μετά να “υποσιτίζονται”, διότι δεν υπάρχει κανονικό γεύμα, παρά μόνο ένα σάντουιτς και μια μπανάνα, και να επιστρέφουν αυθημερόν στη βάση τους. Αυτό που σου περιγράφω η Superleague το λέει πρωτάθλημα υποδομής. Θα έπρεπε να το λέει “πρωτάθλημα καταστροφής”, διότι είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι αυτές οι συνθήκες όχι απλώς δεν χτίζουν αλλά καταστρέφουν το ταλέντο.
Γιατί το κάνει αυτό η Superleague; Καλά κατάλαβες, προκειμένου να γλιτώνει τις διανυκτερεύσεις των αποστολών ώστε να γλιτώνει έξοδα. Διεξάγει ένα πρωτάθλημα μόνο για να λέει ότι το διεξάγει και όχι για να υπηρετεί τον ουσιαστικό σκοπό της σύστασής του, δηλαδή την δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν την ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Και δεν έχω ολοκληρώσει, όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω. Αλλά στο σημείο αυτό θέλω να σου πω ότι το σημερινό καθεστώς είναι προϊόν προόδου. Η διοίκηση της Superleague κατάφερε να αναγκάσει τα μέλη της, τους επιχειρηματίες που επενδύουν στο ποδόσφαιρο, να την αφήσουν να πάρει πάνω της την ευθύνη και την οικονομική διαχείριση των μετακινήσεων. Διότι στο παρελθόν το καθεστώς ήταν χειρότερο: έστελνε ο πονηρός ο παράγοντας τους πιτσιρικάδες με την “ταλαιπωρία tours” από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, τους τάιζε φρυγανιά, και μετά εμφάνιζε στην Λίγκα τιμολόγια κανονικού ταξιδιού και έβαζε στην τσέπη τη διαφορά.
Πρέπει επίσης να σου πω ότι σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Superleague υπήρξαν επιχειρηματίες-πρόεδροι (επειδή υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι) που έθεσαν το θέμα της ταλαιπωρίας και ζήτησαν να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να εγκριθεί η διανυκτέρευση. Ομως δεν συμφωνούν όλοι. Και γι' αυτό το συγκεκριμένο έξοδο, της διανυκτέρευσης “δικαιολογείται” μόνο για μια αντικειμενικά μεγάλη ταλαιπωρία, σαν αυτή που υφίστανται οι αποστολές που ξεκινούν από την Κρήτη.
Πάμε τώρα και παρακάτω...


Live στοιχηματισμός

Ετυχε να παρατηρήσω λίγο τα αποτελέσματα των αγωνιστικών του Σεπτεμβρίου. Και διαπίστωσα ότι σε αυτά υπήρχαν ένα σωρό ανατροπές στο σκορ. Στις 6/9 Βέροια – Ξάνθη 1-2 με ανατροπή, στις 7/9 Ατρόμητος – Πλατανιάς 5-1 με ανατροπή, στις 13/9 Ατρόμητος – Παναιτωλικός 3-2 με διπλή ανατροπή, στις 27/9 Εργοτέλης – Παναιτωλικός 1-2 με ανατροπή, στις 28/9 Καλλονή – Πανθρακικός 3-3 με τρεις ανατροπές. Αρχισα να σκέφτομαι ότι πρόκειται για συναρπαστικά παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες που φυσιολογικά δεν είναι “ψημένες” και μαθημένες να βάζουν σκοπιμότητα στο παιχνίδι τους και να “κλειδώνουν” αποτελέσματα αφού απαρτίζονται από νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές. Και μάλλον έτσι θα συνέχιζα να σκεφτόμουν αν δεν διαπίστωνα ότι σε όλα αυτά τα παιχνίδια έχεις δικαίωμα στοιχηματισμού και μάλιστα live. Οσο καλοπροαίρετος και αν θέλεις να είσαι, δεν γίνεται να μην αναρωτηθείς για ποιο λόγο να υπάρχει live στοιχηματισμός σε ένα πρωτάθλημα παιδιών και να δημιουργεί σκιές σε ένα πρωτάθλημα υποδομής. Ποιος νοιάζεται όμως;

Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό το πρωτάθλημα, των Κ20, έχει δώσει ένα σωρό αξιόλογους ποδοσφαιριστές στην συντριπτική πλειονότητα των ομάδων της Superleague. Και έχει αναδείξει παιδιά που κάνουν ήδη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σκέφτεσαι αυτό, αναλογίζεσαι πόσο περισσότερα θα έδινε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και στις εθνικές ομάδες ένα Κ20 πρωτάθλημα που θα διεξαγόταν υπό κανονικές συνθήκες, και καταλήγεις στο αυτονόητο: όσο δεν αλλάζουν αντίληψη οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, το σημερινό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε ως κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Στην πραγματικότητα είναι υπερβατικό. Ξεπερνάει τον εαυτό του το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ καλύτερο από αυτό που “αξίζει” σε αυτούς που το παράγουν και το “χρηματοδοτούν” και το εμπορεύονται.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: