Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η επόμενη γενιά των Άγγλων προπονητών!!

O Θάνος Σαρρής γράφει για τους τρεις πιο ταλαντούχους managers αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, οι οποίοι δείχνουν ότι η προπονητική σκηνή στο Νησί μπορεί να ελπίζει σε ένα διαφορετικό μέλλον.

Ο Ραϊμόντ Φερχέιχεν, προπονητής φυσικής κατάστασης με εξαιρετική παρουσία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μιλάει συχνά με τα... χειρότερα λόγια για τους Άγγλους προπονητές. Σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr, είχε τονίσει ότι οι περισσότεροι προπονούν όπως προπονούνταν οι ίδιο πριν από δεκαετίες! Είχε χαρακτηρίσει τον Ρόι Χόντσον «υπερβολικά ηλίθιο» και τους τεχνικούς από το Νησί ως... είδος προς εξαφάνιση! Η αλήθεια είναι πως έχει καιρό κάποιος Άγγλος προπονητής να παρουσιάσει κάτι νέο, με εξαίρεση ίσως τον Γκάρι Μονκ της Σουόνσι, για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ.
Υπάρχουν, όμως και οι εξαιρέσεις, οι οποίες εκκολάπτονται στις μικρότερες κατηγορίες. Managers που ακόμα βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και διαφέρουν, παρότι ακόμα δεν έχουν δουλέψει στη μεγάλη κατηγορία.  Η διαφορά δεν έγκειται τόσο στις επιτυχίες, όσο στη μεθοδολογία τους, στον τρόπο διαχείρισης των ομάδων, στη μελέτη του αντικειμένου και την προετοιμασία. Στο Νησί ήδη κάποιοι θεωρούν ότι ο τρόπος δουλειάς που έφερε στην Αγγλία ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει σημαδέψει την προσέγγισή τους και θεωρούν ότι το μέλλον τους ανήκει. Το FourFourTwo του gazzetta.gr άντλησε πληροφορίες απευθείας από την Αγγλία και τους παρουσιάζει.

Έντι Χάουι

Το όνομά του έγινε γνωστό περισσότερο τη φετινή χρονιά, με την πορεία της Μπόρνμουθ να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Με μικρό μπάτζετ, από τα μικρότερα της κατηγορίας, τα «κεράσια» συνεχίζουν να ανταγωνίζονται στην κορυφή της Championship, έχοντας πετύχει κάποιες σπουδαίες  νίκες και έχοντας αποκλείσει στο League Cup τη Γουέστ Μπρομ της Premier League. Περισσότερα για το φετινό θαύμα των Cheries μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. «Ο Έντι είναι ο καλύτερος νεαρός προπονητής», τόνισε ο ισχυρός άνδρας της Μπόρνμουθ που έχει εντυπωσιαστεί από την καθημερινή διαχείριση του 37χρονου σε όλα τα θέματα της ομάδας και τα όσα δείχνει με τη δουλειά του. Ο Χάουι έχει οδηγήσει την ομάδα του σε δύο ανόδους και στοχεύει στην τρίτη, η οποία αν επτευχθεί θα είναι πραγματικό παράσημο. Ακόμα όμως κι αν δεν ανέβει στην Premier League, η καλή δουλειά του είναι δεδομένη.
 Ανέλαβε σε ηλικία 31 ετών το 2008 τη Μπόρνμουθ, η οποία ήταν σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και της είχαν αφαιρεθεί 17 βαθμοί, ούσα μια ανάσα από τον υποβιβασμό. Κατάφερε να τη σώσει και από τότε άρχισε τα... θαύματα των ανόδων! Πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του, αλλά εκείνος προτίμησε τη Μπέρνλι, η οποία αποδείχθηκε κακή παρένθεση. Η επιστροφή του στους Cherries τον βρήκε να συνεχίζει το εκπληκτικό έργο του. Άνοδος με τρομερή ισορροπία στο ρόστερ, χωρίς υψηλούς μισθούς και εξαιρετικό κλίμα, που βγαίνει στο χορτάρι. Τα μέχρι στιγμής δείγματά του δείχνουν εξαιρετικά και παρότι η καριέρα του ως παίκτης τερματίστηκε γρήγορα λόγω τραυματισμών, το μέλλον του ως manager διαγράφεται εξαιρετικά ευοίωνο.

Καρλ Ρόμπινσον

Είναι μόλις 34 ετών και έχει... οργώσει ως δυναμικό σέντερ φορ τα λασπωμένα γήπεδα των μικρών-μικρών κατηγοριών. Το μαχητικό του πνεύμα αντανακλάται πλήρως στην ομάδα του. Την ΜΚ Ντονς, η οποία σε πολλούς έγινε γνωστή από το τρομερό 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα τέλη Αυγούστου, με τον ίδιο φυσικά στον πάγκο. Οι Ντονς αποτελούν ομάδα χωρίς ιστορία, αφού υπάρχουν από το 2007, αποτελώντας ένα κακέκτυπο της Γουίμπλεντον, όσον αφορά τη συλλογική τους υπόσταση. Ο Ρόμπινσον βρίσκεται στον πάγκο τους από το 2010 και η δουλειά του αποδίδει καρπούς.  Στο Νησί τον θεωρούν μετρ στο man-management και οι επαφές του είναι πολλές λόγω της πορείας του. Γεννημένος στο Λίβερπουλ, ξεκίνησε στις ακαδημίες της Έβερτον, πέρασε ως κόουτς από τους Ρεντς, έγινε βοηθός του Σαμ Άλαρνταϊς στη Μπλάκμπερν και γνώρισε τον πρώην άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Ινς στο Μίλτον Κέινς.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έγινε με τον Πάτρικ Μπάμφορντ, ο οποίος έπαιζε στην ομάδα του δανεικός από την Τσέλσι. Βλέποντας ότι έχει πρόβλημα απέναντι από την αντίπαλη εστία, πήρε τηλέφωνο τον Ρόμπι Φάουλερ και τον έφερε σε επαφή με τον παίκτη του. Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ του μίλησε, του διηγήθηκε τους δικούς του 11 μήνες ξηρασίας και τον διαβεβαίωσε ότι όσο στέλνει τη μπάλα στην εστία, δεν είναι σε ξηρασία. Η επίδραση στην ψυχολογία του ήταν εμφανής και τελικά, σημείωσε 17 τέρματα! Ο Ρόμπινσον έμαθε να δουλεύει με τους νεαρούς δίπλα στον Στιβ Χάιγουεϊ, που ανέδειξε παίκτες όπως ο Τζέραρντ, ο Όουεν, ο Κάραγκερ, ο Φάουλερ και άλλοι. Πήρε το δίπλωμα του προπονητή γρηγορότερα από κάθε άλλον, όντας ψυχωμένος με τη δουλειά. Είναι εργασιομανής και όπως τονίζει ο ίδιος: «Ζητώ συγγνώμη από τη φυναίκα και την κόρη μου, αλλά είμαι εθισμένος με το ποδόσφαιρο». Προπονητικό του πρότυπο είναι ο Φαν Χάαλ και δεν διστάζει να δηλώσει την αντίθεσή του με τις ποδοσφαιρικές Αρχές της Αγγλίας όποτε δεν συμφωνεί. Κρατήστε το όνομά του...

Γκάρι Ρόουετ

Στην Αγγλία, πριν οι ομάδες καταλήξουν σε επιλογή προπονητή, περνούν αρκετούς από συνεντεύξεις. Ο Γκάρι Ρόουετ, προερχόμενος από εξαιρετικό έργο στην Μπέρτον Άλμπιον, είχε να ανταγωνιστεί managers με καλύτερο βιογραφικό και μεγαλύτερη εμπειρία από εκείνον για τον πάγκο της Μπέρμιγχαμ Σίτι, η οποία ξεκίνησε πολύ άσχημα τη χρονιά και έδιωξε τον Κλαρκ. Το προτζεκτ που παρουσίασε όμως στους Blues, τους κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Αναλυτικά reports για όλους τους παίκτες και εκτιμήσεις που έδειχναν εκπληκτική μελέτη. Σαν να προπονούσε την ομάδα εδώ και καιρό. Η μελέτη, ο τρόπος ανάλυσης και προετοιμασίας και η μεθοδικότητά του έχουν κάνει αρκετούς στην Αγγλία να μιλούν για πρωτόγνωρα στοιχεία σε Άγγλο manager και να παρομοιάζουν τον τρόπο δουλειάς του με του Μουρίνιο!
Πριν υπογράψει στους Blues, είχε την Μπέρτον Άλμπιον στην κορυφή της League Two και αρνήθηκε πρόταση της Μπλάκπουλ, που αγωνίζεται στην Championship. Ωστόσο, το πρότζεκτ της Μπέρμιγχαμ, στην οποία αγωνίστηκε στο παρελθόν και πήρε άτομα από το επιτελείο του που επίσης είχαν φορέσει τη φανέλα της, του φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα; Από εκεί που έτρωγε... οκτάρες και ήταν στο πάτο της βαθμολογίας, μετράει πέντε ματς χωρίς ήττα, εκ των οποίων τα τρία είναι νίκες! Το κλίμα σε ομάδα και κόσμο έχει αλλάξει τελείως και μετά την πρόσφατη νίκη επί της Νότιγχαμ Φόρεστ, κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα των Blues. Το όνομά του συζητείται ήδη για ψηλότερα...

Καλά λόγια ακούγονται για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που βρίσκεται στην U-21 της Αγγλίας και τον Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος είναι κόουτς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο πρώτος, όμως, είναι ήδη 44 και ο δεύτερος ακόμα δεν έχει τεσταριστεί σε συλλογικό επίπεδο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: