Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η αντίφαση στο σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ…!!

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται πολλοί παράγοντες από το χώρο της διαιτησίας αναφορικά με το σκεπτικό της αποφάσεως των μελών του ΑΣΕΔ για τη συνέχιση του ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ.

Η αντίφαση στο σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ…
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
Που στηρίχτηκαν τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών, προκειμένου να καταλήξουν στην εν λόγω απόφαση.

Αλήθεια, έχει κάποια σημασία; Από μικρή ως ελάχιστη έχει για εμάς. Αν και για να γνωρίζετε το σκεπτικό κρύβει μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μία, παραδέχονται ότι ο πρώτος διαιτητής έχει παρατυπήσει, μη ακολουθώντας τη σύννομη διαδικασία και από την άλλη, διατάσσουν τη συνέχιση της αναμέτρησης! Αν δεν το καταλάβατε σας επαναλαμβάνουμε ότι δεν έπαιξαν το παραμικρό ρόλο οι εκθέσεις της αστυνομίας και του κομισάριου. Ούτε καν λήφθηκαν υπόψη οι φωτογραφίες που προσκόμισε ο Άρης, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι το γήπεδο εκκενώθηκε! « Ο Αναστόπουλος δεν ακολούθησε τη σύννομη διαδικασία» είναι το απόσταγμα του σκεπτικού…
Γεγονός είναι ότι, ενώ οι διαιτητές της αναμετρήσεως Παναγιώτης Αναστόπουλος, Χάρης Καρακατσούνης, Χρήστος Παναγιώτου, αποφάσισαν την οριστική διακοπή της τα μέλη του ΑΣΕΑΔ έκριναν ότι δεν συνέτρεχαν οι λόγοι να συμβεί. Επί παραδείγματι, αστυνομικός παρουσιάζεται σε δικαστήριο και επισημαίνει στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος πέρασε με κόκκινο φανάρι και συνεπώς, είναι ένοχος. Τι του λέει τότε ο δικαστής; «Ξέρετε, μπορεί να πέρασε το φανάρι με κόκκινο, όμως, έπρεπε να προλάβει το αεροπλάνο και κατόπιν τούτου, είναι αθώος;» Σίγουρα όχι. Τι εννοούμε;
Ό,τι κι αν αναφέρεται στο φύλλο αγώνα, όποιο κι αν είναι το σκεπτικό της αποφάσεως, το θέμα είναι ότι τα μέλη του ΑΣΕΑΔ γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους μια απόφαση τριών διαιτητών. Πολλώ δε μάλλον, όταν συνοδεύεται από ένα δεδομένο: Τον τραυματισμό, ελαφρύ ή βαρύ δεν θα το κρίνουμε εμείς ούτε το Ανώτατο Συμβούλιο αλλά οι γιατροί που τον εξέτασαν, ενός ρέφερι. Ουδείς αρνείται ότι στο κεφάλι του Αναστόπουλου προσέκρουσε αντικείμενο ή αντικείμενα. Τώρα, αν πρόκειται για ένα ευρώ ή δύο ευρώ ή ένας αναπτήρας, θεωρούμε ότι έχει ελάχιστη σημασία. Εκτός κι αν τα μέλη του ΑΣΕΑΔ έχουν αναρτήσει ποινολόγιο στην είσοδο ανάλογα με τον ελαφρύ ή βαρύ τραυματισμό ενός διαιτητή, ενός αθλητή ή ενός προπονητή ή για το αντικείμενο που έπεσε ή ακόμα και στο σημείο του σώματος στο οποίο προσέκρουσε!!!
Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ότι αμφισβητείται η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του διαιτητή. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει τα μέλη της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης, τα οποία συνέταξαν μια ανακοίνωση χλιαρού και ανούσιου περιεχομένου ώστε να μην κακοκαρδίσουν τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι τόσο ότι τραυματίστηκε ένας διαιτητής σε έναν αγώνα, όσο ότι «πληγώνεται» η αξιοπιστία του. Δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Και αύριο δεν θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους παίκτες, τους προπονητές και κατ’ επέκταση τους οπαδούς.
Πρέπει ν’ αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα πρωτάθλημα χωρίς βία και χωρίς επεισόδια ή αν επιθυμούμε οι οπαδοί των συλλόγων να εκτονώνονται στα κεφάλια των διαιτητών, των αθλητών και των προπονητών. Αν, δηλαδή, επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα, όπως αυτή του αγώνα ΚΑΟΔ – Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή όπου έδωσαν το «παρών» οικογένειες ή να διατηρήσουμε το πολεμικό κλίμα. Κυρίως, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις βάσεις και να δώσουμε σημασία στους θεσμούς. Αναντίρρητα, οι διαιτητές δε διατηρούν το «αλάθητο του πάπα», αλλά ούτε και οι δικαστές, ούτε και οι προπονητές. Όλοι όμως, σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστών, είτε τις θεωρούμε δίκαιες, είτε άδικες. Οι παίκτες σέβονται τις αποφάσεις των προπονητών, είτε τις θεωρούν δίκαιες, είτε άδικες. Γιατί να μη σεβαστούμε κι αυτές των ρέφερι;

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: