Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο Νόιερ και οι «φύλακες-άγγελοι»

Ο Μανουέλ Νόιερ δεν κατάφερε να πάρει τη Χρυσή Μπάλα, ωστόσο ήταν ο τερματοφύλακας με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων στο 2014! Διαβάστε το top 5 στο FourFourTwo του gazzetta.gr.  
Ο τελευταίος τερματοφύλακας που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» ήταν ο θρυλικός Λεβ Γιασίν το μακρινό 1963. Από τότε, οι κίπερ, που στο λάθος τους θυμούνται όλοι περισσότερο από ότι στην καθοριστική επέμβαση, περιμένουν την ευκαιρία τους. Το 2006 ο Πρωταθλητής Κόσμου Τζιανλουίτζι Μπουφόν έφτασε κοντά, αλλά τελικά είδε τον συμπατριώτη του Φάμπιο Καναβάρο να παίρνει το μεγάλο βραβείο. Ο Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος έκανε μαγικά πράγματα με τη Μπάγερν και την Εθνική Γερμανίας, έμεινε στην τρίτη θέση, παρότι ήταν ο κίπερ με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων το 2014. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει το top 5 των τερματοφυλάκων μέσα στην περσινή χρονιά, με στοιχεία που δημοσίευσε η Opta. Ελάχιστος αριθμός παιχνιδιών για να μπει κάποιος στη σύγκριση ήταν τα 25.
Μάνουελ Νόιερ
Ποσοστό: 82.7%.
Κατά πολλούς τη δεδομένη στιγμή θεωρείται ο πιο πλήρης τερματοφύλακας που υπάρχει και όντας 28 χρονών, έχει μπροστά του πολλά χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο. Για αρκετούς ήταν και εκείνος που άξιζε τη Χρυσή Μπάλα. Τελικά, ο Πρωταθλητής Κόσμου με τη Γερμανία έμεινε στην 3η θέση μετά από Ρονάλντο και Μέσι, ωστόσο το 82.7% επιτυχίας στις επεμβάσεις του ήταν το καλύτερο τη χρονιά που πέρασε! Το 2014 τον βρήκε με το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της προηγούμενης σεζόν και τον Μάιο ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2019. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και απέναντι στη Γκλάντμπαχ, συμπλήρωσε 658 λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ! Το ρεκόρ του έσπασε στο επόμενο παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ και δεν κατάφερε να ξεπεράσει την προηγούμενη καλύτερή του επίδοση από το 2011/12, αλλά το σερί του ήταν αρκετό για να τον βάλει στα top της Bundesliga για μια ακόμα φορά.  Ο Όλιβερ Καν, έχει τόνισε όλο νόημα ότι: «Στην ηλικία του δεν ήμουν τόσο καλός...»

Τζιανλουίτζι Μπουφόν
Ποσοστό: 81.6%

Πολύ κοντά στον Γερμανό κίπερ ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ένας από τους ζωντανούς-θρύλους κάτω από τα γκολπόστ  της Ευρώπης. Σαν το παλιό κρασί, ο 36χρονος πλέον τερματοφύλακας της Γιουβέντους βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει εκ νέου το Scudetto και στις 20 Νοεμβρίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στο Τορίνο μέχρι το 2017, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Το 2014 είχε ποσοστό επιτυχών επεμβάσεων 81.6%, παρότι κάποιοι του άσκησαν κριτική για μερικά λαθάκια. Παρότι δεν κατάφερε να βοηθήσει την Ιταλία να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, παραμένει μια σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρια της Γιούβε, οδηγώντας την και φέτος προς τον τίτλο.

Σαλβατόρε Σιρίγκου
Ποσοστό επιτυχίας: 80.3%

Η Παρί τον ενέταξε στην... Dream Team της το 2011 από την Παλέρμο και από τότε τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα στους πλούσιους Παριζιάνους του ανήκουν. Είναι και το νούμερο 2 της Ιταλίας μετά τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο παίκτης που υπερασπίστηκε την εστία των Ατζούρι στο εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ με την Αγγλία. Ο Σιρίγκου είχε 80.3% επιτυχία στις επεμβάσεις του στην περσινή χρονιά και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στον τίτλο. Αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας της Γαλλίας για τη σεζόν που πέρασε, παίζοντας σε 47 συνολικά παιχνίδια σε Ligue 1 και Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει δύο Πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν στην Παρί, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για τους Παριζιάνους.

Ραλφ Φέρμαν
Ποσοστό επιτυχίας: 78.3%

Η περσινή χρονιά ήταν εκείνη που τον «μεγάλωσε». Για την ακρίβεια, το δεύτερο μισό της. Ο Ραλφ Φέρμαν ξεκίνησε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, έπαιξε το πρώτο του 90λεπτο απέναντι στη Μπραουνσβάιγκ την 9η αγωνιστική και από την 14η, μετά τον τραυματισμό του Τίμο Χίλντεμπραντ, πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της αντεπίθεσης της Σάλκε στο Πρωτάθλημα στο δεύτερο γύρο και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, του έκανε πολύ καλό η χειμερινή διακοπή. Δούλεψε, «έβαλε» όγκο, καθάρισε» το μυαλό του και στη συνέχεια ήταν εκπληκτικός. Τον Μάιο του 2014 ανανέωσε το συμβόλαιό του και φέτος ξεκίνησε από την αρχή βασικός, αν και τώρα είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Ο 26χρονος είχε ποσοστό επιτυχίας 78.3%, παρά το πολύ κακό διάστημα που έκανε η ομάδα του στην περσινή Bundesliga.

Μόργκαν Ντε Σάνκτις
Ποσοστό επιτυχίας 77.1%

Παρότι έχει ακούσει... αρκετό κράξιμο από τους Ιταλούς για τις γκάφες του, ο Ντε Σάνκτις είναι ο πέμπτος στο top 5 των επιτυχημένων επεμβάσεων με 77.1%! Ο Ιταλός τερματοφύλακας, ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, έμεινε τελικά εκτός αποστολής της Εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ του καλοκαιριού, προς... μεγάλη έκπληξη του ίδιου! Τα στατιστικά του από τότε που πήγε στη Ρόμα ανέβηκαν πολύ, γεγονός στο οποίο τον έχει βοηθήσει η συνολική άνοδος των τζιαλορόσι. Τη σεζόν 2013/14 κράτησε 21 φορές απαραβίαστη την εστία του και βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει στη δεύτερη θέση, παρότι σε ορισμένα ματς έδειξε επιρρεπής στο λάθος. Ο 37χρονος συνεχίζει στους Ρωμαίους, έχοντας και φέτος σημαντικό αριθμό «clean sheets» και καλό ποσοστό επεμβάσεων.


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: