Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Βίτορ Περέιρα: Στα... βήματα του Βίλας Μπόας!!

Ο Βίτορ Περέιρα είναι ο εκλεκτός του Ολυμπιακού για τον πάγκο της ομάδας και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Πορτογάλο τεχνικό!
Ο Βίτορ Περέιρα ακολούθησε στα χνάρια του Βίλας Μπόας. Βοηθός του στην Πόρτο, απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας, ανέλαβε να αντικαταστήσει τον τελευταίο, όταν ο Αμπράμοβιτς έσκασε ένα... καράβι λεφτά (15 εκατ. ευρώ) στους Δράκους, για να σπάσει το συμβόλαιό του και να τον κάνει να μετακομίσει στο Λονδίνο.
Ο Περέιρα ολοκλήρωσε την γυμναστική ακαδημία του Πόρτο με έπαινο και τον δεύτερο καλύτερο βαθμό στο έτος του, ενώ η εργασία του πάνω στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα απέσπασε τα καλύτερα σχόλια. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός σε πολλές τοπικές ομάδες, πριν βρεθεί ως πρώτος προπονητής στην U18 της Πόρτο.

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια στα παραπάνω πόστα, τον Αύγουστο του 2008 ανέλαβε την Σάντα Κλάρα, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας από τις Αζόρες. Σε δύο σεζόν έφτασε μία ανάσα από την άνοδο με τους... ψαράδες, όμως δεν τα κατάφερε. Παρόλα αυτά, όταν ο Βίλας Μπόας ανέλαβε την Πόρτο ήξερε σε ποιον ακριβώς να απευθυνθεί για το δεξί του χέρι. Έτσι, το 2010 η διοίκηση δέχθηκε την εισήγησή του και ο Περέιρα βρέθηκε στην Πόρτο.

Περέιρα και... Ζαρντίμ!

Η πρώτη τους κοινή σεζόν ήταν επική. Οι Δράκοι έκαναν το τρεπλ, εντυπωσιάζοντας ολόκληρη την Ευρώπη με το επιθετικό τους ποδόσφαιρο. Οι Πορτογάλοι έχουν να το λένε ότι η δουλειά του Περέιρα στις σκιές ήταν εξίσου σημαντική με εκείνη του Βίλας Μπόας, χωρίς να παίρνει αναλόγως τα εύσημα. Όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ο Πίντο Ντα Κόστα ρωτήθηκε ποιοι προπονητές τον έχουν εντυπωσιάσει, ανέφερε δύο ονόματα. Του Λεονάρντο Ζαρντίμ και του Βίτορ Περέιρα...

Όλοι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό μετά την απάντηση του Πορτογάλου παράγοντα, όμως εκείνος φρόντισε να κάνει πράξη τα λεγόμενά του και όταν ο Βίλας Μπόας αποχώρησε για το Λονδίνο, ο Περέιρα ήταν ο αντικαταστάτης του. Οι ανακοινώσεις, μάλιστα, είχαν έρθει την ίδια μέρα.
Η κληρονομιά ήταν βαριά, όμως όλοι ξαφνικά είχαν προτάσεις από κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους και οι τάσεις φυγής ήταν πολλές. Η προσαρμογή αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από ό,τι την φανταζόταν ο Περέιρα, ο οποίος τα κατάφερε. Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο στην πρώτη του σεζόν. Εκπληκτικό πρέσινγκ, επιθετικό ποδόσφαιρο, παιχνίδι κατοχής. Όλα αυτά που έκαναν την Πόρτο από τις πιο θελκτικές ομάδες πριν από εκείνον.

Δύο ήττες σε τρία χρόνια!

Τελικά, η θητεία του στον πάγκο των Δράκων κράτησε για δύο σεζόν. Οι αυτοματισμοί ήταν το σήμα κατατεθέν του. Θέαμα και επιθετικό ποδόσφαιρο, με τον ενθουσιασμό να είναι στα ύψη και την τακτική του αντίληψη να εντυπωσιάζει ακόμη και τον πιο απαιτητικό Πορτογάλο δημοσιογράφο. Δύο πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν απέναντι στην εξαιρετική Μπενφίκα της σεζόν 2012-13 δεν είναι καθόλου μικρό παράσημο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έβλεπε το ένα αστέρι μετά το άλλο να αποχωρούν.

Σε αμφότερες της σεζόν του κατάφερε να ανατρέψει το προβάδισμα στην Μπενφίκα, για να φτάσει στην κορυφή, κάνοντας τεράστια ανατροπή στη σεζόν που στους Λουζιτανούς κόλλησε η ρετσινιά του loser.
Στα τρία χρόνια του στην Πόρτο γνώρισε μόλις μία φορά την ήττα στο πρωτάθλημα! Τελικά, εκείνο που πλήρωσε ήταν ότι δεν είχε το έρισμα που είχε ο προκάτοχός του στους οπαδούς. Ήσυχος, δεν κατάφερε να τους κερδίσει. Το παιχνίδι του στη δεύτερη σεζόν έμοιαζε περισσότερο με εκείνο του Μουρίνιο, παρά με εκείνο του Βίλας Μπόας. Ο έλεγχος ερχόταν με τη θυσία της ταχύτητας. Κάτι που στο Ντραγκάο δεν εκτιμήθηκε.
«Λίγοι γνώριζαν ποιος είναι ο Περέιρα, όταν από την Σάντα Κλάρα βρέθηκα στην Πόρτο. Ξαφνικά, μέσα σε λίγο καιρό αυτός ο προπονητής κέρδιζε τίτλους», είπε με πίκρα μετά την αποχώρησή του.

Συμβουλές στον... Γκουαρδιόλα!

Η συντριβή της Μπάγερν από την Ρεάλ πέρυσι στο Champions League αποτελεί μέρος της απολαυστικής συνέντευξης που έδωσε ο Περέιρα στην Record πριν από λίγο καιρό. «Μιλήσαμε με τον Γκουαρδιόλα και του είπα αυτό ακριβώς που σκεφτόμουν: Πεπ, η άμυνα ήταν πολύ ψηλά στο transition. Συνέβη αυτό, αυτό και αυτό. Αυτή είναι η άποψή μου.
Κούνησε το κεφάλι του συγκαταβατικά και μου απάντησε: Έχεις δίκαιο. Το πρόσεξα και εγώ. Ήδη δουλεύω πάνω σε κάτι, προκειμένου να λύσω το πρόβλημα. Του είπα: Θα σου δώσω μία συμβουλή. Αν τη θέλεις, είμαι εδώ.
Και του την έδωσα, εξηγώντας του τι πρέπει να κάνει. “Δεν το είχα σκεφτεί” μου απάντησε». Την επόμενη μέρα ο Περέιρα βρέθηκε στην προπόνηση της Μπάγερν και μίλησε με τον Μανουέλ Εστιάρτε, βοηθό του Γκουαρδιόλα στους Βαυαρούς.
«Τι του είπες; Ο Πεπ έχει περάσει όλο το απόγευμα κλεισμένος στο γραφείο. Λες και είναι παιδί και του έχεις δώσει καινούριο παιχνίδι». Τότε, ο Πεπ εμφανίστηκε και μίλησε στον Περέιρα: «Βίτορ, Βίτορ θα δεις την προπόνηση; Σήμερα θα δοκιμάσω αυτό που μου είπες».
«Τελικά, υιοθέτησε την ιδέα και προσάρμοσε το στιλ παιχνιδιού», ολοκλήρωσε ο Πορτογάλος τεχνικός...

Αγγλία, Ανζί και Σαουδική Αραβία

Έτσι, το καλοκαίρι του 2013 το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και βρέθηκε μία ανάσα από την Έβερτον, που βρισκόταν σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Μόγιες. Ο Περέιρα ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση των ζαχαρωτών, όμως τελικά ο εκλεκτός ήταν ο Μαρτίνεθ. Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε υπέγραψε στην Αλ Αχλί και μετακόμισε στην Σαουδική Αραβία.
«Απογοητεύτηκα όταν επέλεξαν τον Μαρτίνεθ. Τότε, εμφανίστηκε η Ανζί. Συναντήθηκα με τους ανθρώπους της ομάδας, όμως αποφάσισα ότι οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Στη συνέχεια, ήρθα σε επαφή με την Αλ Αχλί. Αντιπρόσωποι του συλλόγου με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου και μου έδωσαν διορία 9 ημερών να σκεφτώ την πρότασή τους. Ήταν από αυτές που δεν μπορείς να αρνηθείς. Μία λευκή κόλλα με το σημείωμα: Βάλε όσα χρήματα θέλεις. Αυτό ήταν», θα σχολιάσει αργότερα ο Πορτογάλος.
Τα πετροδόλαρα, όμως, δεν φέρνουν την ευτυχία και τον Μάιο του 2014 ανακοίνωσε την αποχώρησή του «για οικογενειακούς λόγους». Η Αλ Αχλί είχε τερματίσει στην 3η θέση, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα από την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο, Φαχάντ Μπιν Καλίντ, είχε χάσει στον τελικό του Κυπέλλου με 3-0 από την Αλ Σαμπάμπ.
Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για τον πάγκο της Κρίσταλ Πάλας μετά την απόλυση του Γουόρνοκ, όμως τελικά οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να δώσουν τη θέση στον Άλαν Πάρντιου.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: