Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

«Ο Κλαφ δημιούργησε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα!»

Ο Τζον ΜακΓκούβερν, αγαπημένος ποδοσφαιριστής του Μπράιαν Κλαφ, μιλάει στο gazzetta.gr για τη μέρα που ο θρυλικός manager ανέλαβε τη Νότιγχαμ Φόρεστ και άλλαξε την ποδοσφαιρική ιστορία στην Αγγλία.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1975, η Νότιγχαμ Φόρεστ έκανε την κίνηση που έμελλε να της αλλάξει για πάντα την πορεία. Ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον οραματιστή προπονητή Μπράιαν Κλαφ. Τον Ιανουάριο εκείνον, ήταν 13η στη δεύτερη κατηγορία. Μαζί με το έτερο προπονητικό του ήμισυ, τον Πίτερ Τέιλορ, στη δεύτερη «γεμάτη» χρονιά του στο Νότιγχαμ, οδήγησαν τους Reds στην άνοδο. Την επόμενη, κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και το League Cup. Ο «Κλάφι» έγινε ο πρώτος προπονητής μετά τον Χέρμπερτ Τσάπμαν που γίνεται πρωταθλητής με δύο διαφορετικές ομάδες, καθώς είχε προηγηθεί ο τίτλος με τη Ντέρμπι Κάουντι. Στη συνέχεια, η Φόρεστ στέφθηκε δύο διαδοχικές χρονιές Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κάνοντας όλη τη Γηραιά Ήπειρο να τρίβει τα μάτια της!
Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη μέρα που ο Κλαφ ανέλαβε τη Φόρεστ, επικοινωνήσαμε με τον αγαπημένο του παίκτη. Τον Τζον ΜακΓκούβερν. Ο Σκωτσέζος, που σήμερα είναι πρεσβευτής τους συλλόγου, ακολούθησε τον Κλαφ σε όλες του τις ομάδες. Αρχικά στην «άσημη» Χάρτλπουλ. Στη συνέχεια στη Ντέρμπι, όπου και έγινε γνωστός από την πορεία προς τον τίτλο. Μετά στη Λιντς, στις καταστροφικές μέρες 44 μέρες που έγιναν η αφορμή για το Damned United. Και μετά στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Έγινε σύντομα αρχηγός και μαζί με τον ιδιόρρυθμο manager και τους υπόλοιπους, έγραψαν ιστορία. «Έπαιξα παντού με τον Μπράιαν Κλαφ. Όταν, μετά την άσχημη περίοδο της Λιντς υπέγραψε στη Νότγχαμ Φόρεστ, με απέκτησε και ήμουν μια από τις πρώτες επιλογές του. Με έκανε άμεσα και αρχηγό, καθώς βοήθησαν και οι συγκυρίες. Οι δύο του αρχηγοί ήταν τραυματίες και προτίμησε να μου δώσει το περιβραχιόνιο, κάτι πολύ σημαντικό τότε για μένα».
Έχοντας ζήσει όλες τις πλευρές του Κλαφ, ο ΜακΓκούβερν εξηγεί στο FourFourTwo του gazzetta.gr όπως κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του συλλόγου. Έφτιαξε μια ομάδα που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης βασιζόμενος κατά πρώτο λόγο την ψυχολογία. «Το βασικό ήταν ότι κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων στο σύλλογος. Ήταν πολύ θετικός σε όλα και έκανες τους πάντες να νιώθουν αυτοπεποίθηση, με τον τρόπο του μας άλλαξε τη νοοτροπία. Δεν μιλούσε ποτέ για τον αντίπαλο, αλλά πάντα για την ομάδα μας. Δεν αναλύαμε τον αντίπαλο, ούτε μιλούσαμε για αυτόν. Μόνο για εμάς. Μας έκανε να πιστέψουμε ότι να παίζαμε όπως έπρεπε μπορούσαμε να νικήσουμε τους πάντες».
Εκτός αυτού, ο Μπράιαν Κλαφ κατάφερε να αλλάξει και το στιλ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι τυχαίο το ρητό του, που βρίσκεται και στο άγαλμα, το οποίο έχει στηθεί προς τιμήν του στο Νότιγχαμ. «Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε ποδόσφαιρο στα σύννεφα, θα έβαζε χορτάρι εκεί». Για εκείνον, το να μένει η μπάλα στο έδαφος και να τη δίνουν οι παίκτες του με τη μία, χωρίς να την «κουβαλούν», ήταν το βασικό. «Θυμάμαι μας έπιανε εμάς τους μέσους και μας έλεγε. "Αν έπαιζες επιθετικός που θα ήθελες τη μπάλα; Στα πόδια ή στον ουρανό; Που θα μπορούσες να την κοντρολάρεις πιο εύκολα και να βοηθήσεις το παιχνίδι;". Όλοι φυσικά του απαντούσαμε στα πόδια. "Τότε να τη δίνετε χαμηλά και να μην τη σηκώνετε!", μας απαντούσε. Το βασικό για εκείνον ήταν να τρέχουμε χωρις τη μπάλα, να την αλλάζουμε γρήγορα και να τη δίνουμε χαμηλά. Άλλαξε όχι μόνο το στιλ της Φόρεστ, αλλά και ολόκληρου του ποδοσφαίρου. Τα λόγια του έμοιαζαν απλά, αλλά στην εφαρμογή δεν ήταν».
Ο ΜακΓκούβερν θυμήθηκε και ένα προσωπικό περιστατικό, από τα πρώτα του χρόνια ως ποδοσφαιριστής.  «Όταν ήμουν 16 χρονών, μου είπε να πάρω μια μπάλα και να τρέξω μέχρι το σημαιάκι του κόρνερ όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Μετά με έβαλε να κάνω το ίδιο χωρίς τη μπάλα. "Πώς είναι καλύτερα να τρέχεις; Με τη μπάλα η χωρίς;" "Χωρίς", του απάντησα. "Τότε με το που σου έρχεται να τη δίνεις και να τρέχεις να πάρεις την καλύτερη δυνατή θέση!", μου είπε. Ήταν για μένα ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα. Ακόμα και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βλέπεις ότι ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα στήριξαν τις επιτυχίες τους σε αυτή την απλή αρχή».
Κατά πολλούς, είναι ο καλύτερος προπονητής που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, δεδομένων των τόσο γρήγορων επιτυχιών του σε συνάρτηση με το μέγεθος των ομάδων που ανέλαβε. «Είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όσον αφορά την επιτυχία, αν πούμε ότι από αυτό κρίνεται ένας προπονητής, αυτά που έκανε με τη Ντέρμπι και με τη Φόρεστ έμοιαζαν απίθανα. Κανείς δεν έφερε τόσο γρήγορη επιτυχία σε ομάδες που δεν ήταν στην κορυφή».
Παράλληλα, ο Σκτωτσέζος ξεκαθαρίζει πως ακόμα και σήμερα, αν ο Μπράιαν Κλαφ ήταν στη ζωή και καλούταν να «τρέξει» κάποιο πρότζεκτ, θα τα κατάφερνε μια χαρά. «Θα πετύχαινε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές όπως αυτός. Ούτε ο Μουρίνιο, ούτε ο Γκουαρδιόλα, ούτε κανείς. Αναφέρω αυτά τα ονόματα επειδή τα θεωρώ top class, όμως ποτέ κανείς δεν έφτασε την κλάση του Κλαφ στον τρόπο που έδινε κίνητρο και μιλούσε στους παίκτες, στον τομέα της ψυχολογίας».
Όσον αφορά το αν είναι πιθανόν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να δούμε μια ομάδα να ανεβαίνει κατηγορία και αμέσως να παίρνει δύο Champions League, ο ΜακΓκούβερν είναι σαφής: «Το θεωρώ αδύνατον. Δεν μπορεί να συμβεί. Ο Μπράιαν Κλαφ δημιούργησε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Κανείς στην Ευρώπη δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε από τη δεύτερη κατηγορία, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να πάρει Πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης. Είναι κάτι το μοναδικό..».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: