Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η μαγική στιγμή που ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος χειροκροτεί τον Ολυμπιακό και τον Βασίλη Σπανούλη και κοιτάζει με χαρά την δράση που αναπτύσσει το charityidols.gr.
Βλέπεις αυτό το βίντεο με την εμπειρία ενός πιτσιρικά, ο οποίος υπό “κανονικές ελληνικές συνθήκες” δεν θα ζούσε ποτέ την ημέρα που το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα, και λυγίζεις. Δεν είναι δυνατόν να σε αφήνουν ασυγκίνητο στιγμές σαν κι αυτές. Πώς είναι δυνατόν να αφήνουν την υψηλή κοινωνία του αθλητισμού ασυγκίνητη; Πώς γίνεται σε αυτή, την εποχή της πιο σκληρής οικονομικής και όχι μόνο κρίσης στη σύγχρονη εποχή της Ελλάδας να μην αναλαμβάνει δράση - ειδικά αυτός - ο επαγγελματικός αθλητισμός, να μην αρπάζει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δίνει η εποχή για να αποδείξει ότι ζει ανάμεσά μας, δηλαδή εντός κοινωνίας και όχι κλεισμένος στη γυάλα του, προκειμένου να βοηθήσει άκοπα αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και ειδικά τα παιδιά;
Οχι, δεν λέω με όλα αυτά ότι είναι όλοι τους αδιάφοροι. Και προφανώς είναι άδικο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Εκτός των άλλων, τυχαίνει να γνωρίζω μια σειρά από αθλητές με μεγάλη κοινωνική προσφορά και πολύ έντονη κοινωνική ανησυχία και αλληλεγγύη, οι οποίοι όμως έχουν κάνει την επιλογή να κρατούν μακριά από τη δημοσιότητα όλη αυτή τη δράση που αναπτύσσουν. Και αυτό είναι σεβαστό και συχνά αξιέπαινο. Είναι όμως βέβαιο ότι η κοινωνία του επαγγελματικού αθλητισμού δεν έχει έρθει όσο κοντά μπορεί και πρέπει να είναι στην ελληνική κοινωνία της 2015 εποχής. Κι είναι πολύ συχνά καλό όταν το κάνει να το “φωνάζει”. Για να δίνει κουράγιο και να στέλνει μηνύματα που δημιουργούν θετικά συναισθήματα, τα οποία όλοι έχουμε ανάγκη.
Με όλα τα παραπάνω στο κεφάλι μου και με μια διαχρονική ανησυχία, όπως πιθανόν έχετε αντιληφθεί όσοι με παρακολουθείτε τακτικά, άρχισα να κοιτάζω με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία μιας παρέας φιλάθλων με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων για την υποστήριξη της φιλανθρωπικής δράσης που επιθυμούσαν να αναπτύξουν. Αναφέρομαι στην ομάδα που δημιούργησε το charityidols.gr, το οποίο σε ελάχιστους μήνες λειτουργίας έχει ήδη αρχίσει να δρέπει τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας και να συγκεντρώνει τις πρώτες χιλιάδες ευρώ που καταβάλει, με διαφανείς διαδικασίες, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Επισκέπτεσαι αυτή την σελίδα και έχεις αμέσως την ευκαιρία να διαπιστώσεις όσα περιγράφω παραπάνω: το πόσο  καλό μπορεί να κάνει ο προβεβλημένος αθλητισμός αν χρησιμοποιήσει σωστά τη δύναμή του προκειμένου να επιστρέψει στο δοκιμαζόμενο κοινωνικό σύνολο ένα μέρος της αγάπης που εισπράττει και - διαχρονικά - εξαργυρώνει με μεγάλες αμοιβές.
Πώς γεννήθηκε αυτή η σελίδα, η οποία δημοπρατεί αθλητικά αναμνηστικά - χαρισμένα από αθλητές και συλλόγους; Μου απάντησε στο μήνυμά του o πρόεδρος του charityidols Γιώργος Κυριαζής: “Ο οργανισμός μας ξεκίνησε ως ένας τρόπος αντίδρασης στην ανθρωπιστική κρίση. Τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού είναι άνθρωποι επαγγελματικά ενεργοί, αποφασισμένοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους στην απάλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Δεν είμαστε γόνοι πλούσιων οικογενειών που απέκτησαν ένα νέο χόμπι. Είμαστε άνθρωποι που αρνούνται να μένουν παθητικοί στην καταστροφή που πλήττει την χώρα μας. Με κίνητρο την κοινωνική αλληλεγγύη και πίστη στον άνθρωπο ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια που ως τώρα έχει αποφέρει 10.500 ευρω υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων της ελληνικής επικράτειας”.
Στην Ελλάδα του 2015 κάθε πληροφορία για φιλανθρωπία οδηγεί από ένστικτο στην “σίγουρα καταλήγουν τα λεφτά στον προορισμό τους;” ερώτηση. Κι αυτός ο δισταγμός με οδήγησε στην επιλογή να παρακολουθήσω για καιρό αυτή την δράση προτού σας μιλήσω για αυτήν, Διαβάστε την απάντηση: “Όσο για την εύλογη ερώτηση των αναγνωστών σας, ''γιατί να μας εμπιστευτεί κάποιος;’’ αυτή είναι η απάντηση μας. 1. Η αξιοπιστία ενός νεοσύστατου οργανισμού χτίζεται μέρα με τη ημέρα. 2. Η εμπιστοσύνη των αθλητών,ΠΑΕ,ΚΑΕ και καλλιτεχνών προς το πρόσωπό μας καταδεικνύει την σοβαρότητα του οργανισμού μας και του έργου που επιτελείται. 3.H διαφάνεια των συναλλαγών διασφαλίζεται μέσω της αποστολής των αποδείξεων κατάθεσης στα ιδρύματα σε κάθε υποστηρικτή για κάθε αντικείμενο που έχει δώσει και μέσω των αποδείξεων που λαμβάνουν οι αγοραστές του κάθε αντικειμένου. 4. Το σύστημα των δημοπρασιών που έχουμε δημιουργήσει διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, καθώς τηρεί πλήρες ιστορικό στο οποίο δύναται να ανατρέξει ο καθένας.( www.charityidols.gr). 5. Οι ευχαριστήριες επιστολές εκ μέρους των ιδρυμάτων που λαμβάνουν οι αθλητές, ΠΑΕ,ΚΑΕ, καλλιτέχνες, αλλά και τα reviews στη σελίδα του οργανισμού μας στο Facebook αποτελούν ισχυρότατες αποδείξεις της αξιοπιστίας μας”.
Μπαίνεις στην σελίδα και αντιλαμβάνεσαι πόσο εύκολο είναι για τις ομάδες και τους αθλητές να κάνουν καλό. Αρκεί μια φανέλα, ένα ζευγάρι παπούτσια, μια μπάλα, και - κυρίως - μια συμπεριφορά όμοια με αυτή του Βασίλη Σπανούλη προς τον 10χρονο Σπύρο Καββαδά. Είναι μαγικά απλό, αρκεί να σε αγγίζει και να σε νοιάζει. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να επιτύχει τόσο που να δημιουργήσει ρεύμα. Και σου συστήνω ανεπιφύλακτα να την εμπιστευθείς.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: