Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Δημήτρη, βαρεθήκαμε να μετράμε τις ασίστ!! (vid)

O Διαμαντίδης ξεπέρασε (και) τις 1500 ασίστ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στην Α1 και το gazzetta.gr καταγράφει τα μεγάλα ρεκόρ του, θυμίζει μερικές από τις μαγικές ασίστ του και εξηγεί τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό.  
Οταν τα ρεκόρ έρχονται το ένα μετά το άλλο, τότε φτάνει η στιγμή που ξεπερνάς για παράδειγμα τις... 1500 ασίστ και το γεγονός αυτό δεν συνιστά «είδηση».  Κι εδώ που τα λέμε πώς να αποτελεί «είδηση», όταν στη διάρκεια μιας καριέρας έχεις καταρρίψει κάθε λογικό ή παράλογο ρεκόρ, έχεις κατακτήσει τίτλους με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο κι έχεις κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει με τα καμώματά σου.
Πέρασε στα ψιλά που λέμε, αλλά είναι γεγονός πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης... φόρτωσε στην πλάτη του ένα ακόμη μεγάλο νούμερο, λεπτομέρεια θα πείτε, σε σχέση με άλλα που έχει πετύχει.  Ο αρχηγός λοιπόν του Παναθηναϊκού έφτασε τις 1501 τελικές πάσες ως παίκτης των «πράσινων» και πλέον απέχει μόλις 94 ασίστ από τον «μαγικό αριθμό» των 2.000 στην καριέρα του στην Α1!
Ο Διαμαντίδης είναι μακράν πρώτος στη σχετική λίστα των πασέρ, έχει «σκαρφαλώσει» στην πρώτη θέση όλων των εποχών στην Α1 από τις... 6 Ιουνίου του 2011, όταν προσπέρασε τον Αγγελο Κορωνιό (1264) ενώ από τις 5 Νοεμβρίου του 2013 είχε ήδη ξεπεράσει τις 1.700 κι έβαζε πλώρη για τις 2.000!
Η σχέση του Διαμαντίδη με την πάσα μοιάζει να είναι ερωτική. Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της φράσης «το απλό είναι και το πιο δύσκολο» και υπάρχουν στιγμές που κάνει τόση εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του που σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν θα υπάρξει στο μέλλον άλλος παίκτης που θα κάνει το σύνθετο να μοιάζει τόσο απλό.
Για έναν μπασκετικό που δεν κοιτάει μόνο πώς θα μπει η μπάλα στο καλάθι, αλλά με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό, μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η ευκολία με την οποία ο Διαμαντίδης αντιλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκεται ο ελεύθερος παίκτης κι όχι ο αριθμός των τελικών πασών.
Αισθάνεσαι πως δεν υπάρχει δευτερόλεπτο σε μια επίθεση που να μην γνωρίζει πού υπάρχει το κενό στην αντίπαλη άμυνα και το μόνο που διαχωρίζει το «έβγαλε ασίστ» ή «δεν έβγαλε ασίστ» είναι η δυσκολία του να περάσει η μπάλα στο κατάλληλο σημείο κι όχι αν ο ίδιος έχει αντιληφθεί το σημείο - κλειδί.
Υπάρχουν προπονητές που ανάμεσα στην εκτέλεση και τη δημιουργία ενός παίκτη επιλέγουν να ρισκάρουν με το πρώτο και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμήσουν για παράδειγμα να δεχτούν τα τρίποντα του «Μήτσου» από το να του επιτρέψουν τη δημιουργία. Θα προτιμήσουν να του «δώσουν» τρία τρίποντα, παρά να του «δώσουν» 8 ασίστ, αλλά πώς να το ελέγξεις, όταν έχεις να κάνεις μ' έναν παίκτη που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει τον τρόπο για να κάνει και τα δύο.
Θα 'χε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μπορούσε κάποιος με απλοϊκό τρόπο να βγάλει πόσες από τις 1501 τελικές πάσες του Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό καταλήγουν στα χέρια «ψηλών» και πόσες στα χέρια «κοντών». Θα ήταν ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος για να απαντηθεί με πειστήρια το ερώτημα «πόσο μάγκες γίνονται τα "5άρια" του Παναθηναϊκού από τον αρχηγό», αν και οι ίδιοι οι παίκτες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πόσο διαφορετική γίνεται η ζωή τους με τον Διαμαντίδη να απλοποιεί τα πράγματα.
Η ατάκα του Λαβάλ «είπα στην κοπέλα μου πως θα παίξω με τον Στιβ Νας της Ευρώπης», η πρόσφατη δήλωση του Λάσμε πως «μου λείπει ο Διαμαντίδης και οι πάσες του» και οι κατά καιρούς ατάκες των «ψηλών» που έλαμψαν από την... λάμψη του Διαμαντίδη είναι μάλλον χαρακτηριστικές της προσφοράς του.
Οι επιδόσεις και η κατάταξη του Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα:
11ος σκόρερ στην ιστορία με 2.198π. 
1ος στις ασίστ με 1.074 
1ος στα κλεψίματα με 402 
2ος στα λάθη με 582 
4ος στα κερδισμένα φάουλ με 892 
7ος στις προσπάθειες από τη γραμμή των βολών με 714
3ος σε συμμετοχές στη διοργάνωση με 240 αγώνες
1ος σε παρουσίες στην πρώτη πεντάδα των αγώνων με 215 παιχνίδια.
1ος σε λεπτά συμμετοχής με 7.084.18 συνολικά.
2ος στο index ratings με 3.390
Το αφιέρωμα της ΚΑΕ, όταν ο Διαμαντίδης ξεπέρασε τις 1000 ασίστ στην Ευρωλίγκα



Οι κορυφαίες ασίστ του Διαμαντίδη τη σεζόν 2012-13




Μία από τις Τοπ-5 ασίστ στην καριέρα του




Αυτή για όσους ξέρουν... πολύ μπάσκετ!



Και no look πάσα



Ισως το δυσκολότερο alley-oop με τον Λάσμε




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: