Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Λίβερπουλ: Το extreme makeover του Ρότζερς!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει τις αλλαγές που βρίσκονται πίσω από την αντεπίθεση της Λίβερπουλ και τους παίκτες που βοήθησαν στην εφαρμογή τους.  
Πριν την Boxing Day, η Λίβερπουλ ήταν 10 βαθμούς πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κάνει ένα παρατεταμένο κακό ξεκίνημα στην Premier League. Σε τέτοιο βαθμό, που έδειχνε να βάζει σε κίνδυνο όλη τη χρονιά. Τα περισσότερα ΜΜΕ καταδίκαζαν τις κινήσεις του Ρότζερς το καλοκαίρι, την ενίσχυση με ταλαντούχους μεν, ανέτοιμους δε παίκτες, την προβληματική αγωνιστική της συμπεριφορά και τη βαθμολογική της συγκομιδή. Ο Ρότζερς και οι παίκτες του όμως, κατάφεραν να τους διαψεύσουν.
Οι Ρεντς, έχοντας κρατήσει για πέντε σερί εκτός έδρας ματς την εστία τους ανέπαφη για πρώτη φορά μετά το 1985, έχουν μειώσει τη διαφορά από την τετράδα και τους «Κόκκινους Διάβολους» στους 2 βαθμούς. Και το φορμάρισμά τους οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ατομικούς και ομαδικούς.

Το σύστημα

«Έχουμε αποκτήσει και πάλι την ταυτότητα του παιχνιδιού που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι δίκαιο να πούμε ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες στη σεζόν δεν πλησιάζαμε καθόλου σε αυτό. Χρειαζόταν να βρούμε μια λύση. Αλλάξαμε το σύστημα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παρότι χάσαμε το ματς, είδα στο παιχνίδι ότι υπήρξε η δυναμική για να μας οδηγήσει μπροστά», έλεγε ο Μπρένταν Ρότζερς μετά τη νίκη επί της Βίλα.
Στο παιχνίδι του Old Trafford στα μέσα του Δεκέμβρη, οι Ρεντς ξεκίνησαν για πρώτη φορά με 3-4-3 (ή καλύτερα 3-4-2-1 )και τους Λόβρεν, Σκρτελ, Τζόνσον στην άμυνα. Χωρίς «καθαρό» φορ.  Έχασαν 3-0, ωστόσο έδειξαν να βρίσκουν τα στοιχεία που τόσο τους έλειπαν. Ο Ρότζερς, παρά την «καθαρή» ήττα, ξεκαθάριζε ότι η ομάδα του ήταν καλύτερη και άξιζε τη νίκη. Στο επόμενο ματς, ήταν ακόμα πιο εμφανές ότι κάτι αλλάζει στην επιθετική τους λειτουργία. Αντίπαλος βέβαια ήταν η Μπόρνμουθ που παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στην Championship δεν παύει να αποτελεί ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, ωστόσο ήταν ο τρόπος παιχνιδιού που έβγαζε κάτι το διαφορετικό. Απέναντι στους Red Devils έκαναν 19 σουτ και απέναντι στα «Κεράσια» 16.

H διάταξη απέναντι στη Σαουθάμπτον. Πηγή: BBC
 Οι αριθμοί δίνουν βάση στις δηλώσεις του Βορειοιρλανδού manager. Η ομάδα του είδε τον Ντε Χέα να βγάζει εννιά σουτ στην εστία και τη Γιουνάιτεντ να έχει εκπληκτική επιτυχία στα τελειώματα. Με τον Στέρλινγκ στο κέντρο της επίθεσης και στηρίγματα τους Κουτίνιο και Λαλάνα, η Λίβερπουλ ξαναέβρισκε στοιχεία που της έλειπαν και μπροστά.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Το βασικό όμως είναι η αμυντική ισορροπία, η οποία βοηθάει τους υπόλοιπους να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα. Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έχει συνεχή κίνηση στην επίθεση, εκμεταλλεύεται τους χώρους και τα ατομικά πλεονεκτήματα των παικτών της. Ξεκίνησε να μην δέχεται φάσεις και να δημιουργεί περισσότερες. Στα πρώτα της οκτώ ματς με τη νέα διάταξη σημείωσε 14 γκολ, ένα λιγότερο από ότι σε 15 πριν την αλλαγή. Επίσης, έχει δημιουργήσει σχεδόν διπλάσιες ευκαιρίες.
Το νέο σύστημα δείχνει να ταιριάζει γάντι στον Σκρτελ, που περνάει περίοδο φορμαρίσματος. Ο Σακό έχει τα ατομικά χαρακτηριστικά να ανταποκριθεί και να βγει και εκτός περιοχής και ο Τσαν πήρε τη θέση του εκτός κλίματος Λόβρεν, συμπληρώνοντας την τριπλέτα και βοηθώντας σημαντικά και στην ανάπτυξη. Οι τρεις τους (Ο Λόβρεν επέστρεψε στην 11άδα λόγω τραυματισμού του Σακό) έχουν αλλάξει εντελώς την αμυντική συμπεριφορά και το νέο σύστημα τους ταιριάζει,  ενώ αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα αρκετών ακόμα παικτών του ρόστερ, για τους οποίους θα μιλήσουμε αναλυτικά πιο κάτω.

Οι επαφές του Τσαν απέναντι στη Σαουθάμπτον δείχνουν τον ρόλο του στο παιχνίδι. Πηγή: BBC
Η υπερφόρτωση του κέντρου μέχρι στιγμής λειτουργεί θετικά και απαιτεί προσαρμογή από τον αντίπαλο, με τον Ρότζερς να κερδίζει, συνήθως, έναν έξτρα παίκτη. Στο πρώτο ματς απέναντι στην πανίσχυρη Τσέλσι, του εξαιρετικού στο να περιορίζει τα επιθετικά όπλα του αντιπάλου, Μουρίνιο, η απόδοση των Ρεντς ήταν χαρακτηριστική. Οι γρήγορες επιθετικές κινήσεις θύμιζαν την περσινή Λίβερπουλ. Οι παίκτες του Ρότζερς έδειχναν ασταμάτητοι στα «φτερά», ανάγκαζαν τον αντίπαλο να ακολουθεί και να προσαρμόζεται και το τελικό 1-1 ήταν κολακευτικό για τους Blues.
Ο Ρότζερς δεν φοβάται να κάνει δοκιμές, ψάχνοντας χημείες και ιδανικά ταίρια. Απέναντι στη Σάντερλαντ, για παράδειγμα, έβαλε τον Μάρκοβιτς αριστερό wing back, με τον Άιμπ δεξιά. Υπάρχουν ματς και διαστήματα σε άλλα παιχνίδια που η ομάδα του δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά δείχνει ότι
έχει... αλλάξει τσιπάκι. Με τετράδα στην άμυνα, οι Reds είχαν μόλις έξι νίκες σε 15 ματς Πρωταθλήματος. Τώρα, είναι η μοναδική αήττητη ομάδα μέσα στην Premier League το 2015, ενώ είναι τρίτη στις ομάδες με τα περισσότερα σουτ. Έχει 15.5 και βρίσκεται μόλις 0.2 σουτ πίσω από την δεύτερη Τσέλσι.

O μέσος όρος των σουτ. Πηγή: Whoscored

Ο Κουτίνιο, ο Λούκας, ο Λαλάνα και οι άλλοι

Επιτέλους, ο Φελίπε Κοουτίνιο βρίσκει τις εμφανίσεις του παρελθόντος, που είχαν εκτινάξει τις προοπτικές του όταν είχε πρωτοφορέσει την φανέλα των Μέρσεϊσαϊντερς. Στη νέα διάταξη έχει την ελευθερία που ευνοεί το παιχνίδι του και κουβαλάει περισσότερο από όλους στην τριπλέτα το δημιουργικό βάρος. Οι πάσες του, κυρίως στο «κουτί», δημιουργούν συνεχείς κινδύνους και είναι χαρακτηριστικό ότι στα οκτώ πρώτα παιχνίδια του ως βασικός στο 3-4-2-1 έχει σχεδόν τις διπλάσιες επιτυχημένες μεταβιβάσεις από ότι στα 9 προηγούμενα. Από το πόδι του έχουν ξεκινήσει πολλές από τις τελικές προσπάθειες των Ρεντς. Με τον Στέρλινγκ κορυφή και τον ανεβασμένο Λαλάνα να συμπληρώνει την τριάδα, ο Κοουτίνιο είναι εξαιρετικός.
Στο νέο σύστημα του Ρότζερς, έχουν βελτιωμένη απόδοση κι άλλοι παίκτες. Ο Λούκας Λέιβα, παίζοντας ως holding στο πλευρό του Χέντερσον, ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του κι ας ήταν μέχρι πρότινος παραγκωνισμένος. Έπαιξε το δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο στην αντεπίθεση της Λίβερπουλ, όσο και στα τελευταία clean sheets της. Το παραδέχθηκε και ο Ρότζερς: «Ποτέ δεν παίζαμε με αμυντικό μέσο πέρυσι. Όταν αλλάζεις, όχι το στιλ αλλά το σύστημα, χρειάζεσαι διαφορετικά πράγματα και όταν χρειαστήκαμε αμυντικό χαφ ο  Λούκας μπήκε και έκανε καλά τη δουλειά. Οι δύο κεντρικοί μέσοι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς επειδή χρειαζόμαστε πολύ δουλειά και από τους δύο». Η χημεία του με τον Χέντερσον, στις απαιτήσεις του νέου συστήματος είναι πολύ καλή. Ο Βραζιλιάνος κρατάει τις ισορροπίες και βοηθάει κάποιους από τους επιθετικογενείς παίκτες να αφοσιωθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα που δείχνει τα σουτ μετά από πάσες, όπως διαμορφώνονταν στις 6/2. Η βελτίωση του Κουτίνιο βοηθάει τα περάσματα της μπάλας σε επικίνδυνες ζώνες (Πηγή: ESPN)
Για τον Άϊμπ τα είπαμε αναλυτικά σε ξεχωριστό κείμενο, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει και δικαιολογεί τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του και ο Λάζαρ Μάρκοβιτς, παρότι υπάρχουν φορές που χρειάζεται να «θυσιαστεί» ως wing back. Όσο περισσότερο εγκλιματίζεται, τόσο φαίνεται η αξία του, όπως άλλωστε και ο Λαλάνα. Η νέα διάταξη και η ελευθερία που προσφέρει, τους βοηθούν να ξετυλίξουν τα ατομικά τους χαρίσματα.
Παράλληλα, η επιστροφή του Ντάνιελ Στάριτζ προσθέτει επιπλέον επιλογές στην επίθεση. Γύρισε μετά από πεντάμηνο τραυματισμό για να σκοράρει από τον πάγκο στο 2-0 επί της Γουέστ Χαμ, δείχνοντας ότι η σχέση του με τα δίχτυα δεν επηρεάστηκε. Ανάλογα με την φύση του αντιπάλου ή την εξέλιξη ενός ματς, ο Ρότζερς μπορεί να επιλέξει από μια γκάμα παικτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τη θέση του κεντρικού επιθετικού. Μαζί με τους υπόλοιπους, έχει αποκτήσει εξαιρετική αυτοπεποίθηση και ο Μινιολέ, ο οποίος παρά τα άσχημα ποσοστά του στις πάσες, συνεχίζει να διατηρεί ανέπαφη την εστία του. Είχε 100% επιτυχία και απέναντι στη Σαουθάμπτον και φυσικά η συνολική αμυντική βελτίωση  και η αμυντική ασφάλεια αυξάνει την σιγουριά του.

Η ψυχολογία και η αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο βοηθάει  τους Ρεντς στην αντεπίθεσή τους.«Βρήκαμε ένα σύστημα που μας ταιριάζει και η αυτοπεποίθηση είναι μεγάλος παράγοντας. Ξέραμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, αλλά αισθανόμαστε ότι τώρα το έχουμε. Απλά θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα ματς», τόνισε πρόσφατα ο Λαλάνα. Κάθε γκολ ανεβάζει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία και κάνει τη Λίβερπουλ να «καθαρίζει» ευκολότερα ματς και τους παίκτες της πιο αποτελεσματικούς απέναντι στην αντίπαλη εστία.
Το παιχνίδι με τη Σαουθάμπτον ήταν χαρακτηριστικό. Μια επαγγελματική νίκη με 0-2, αρκετά από τα επιθετικά της ατού περιορισμένα και 6 συνολικά σουτ έναντι 13. Ένα γκολ από την κλάση και την έμπνευση του Κοουτίνιο και ένα από λάθος της άμυνας. Τρεις ακόμα βαθμοί στο τσεπάκι. Το μομέντουμ βρίσκεται με τους Ρεντς, οι οποίοι άλλοτε δημιουργώντας και άλλοτε απλά βρίσκοντας λύσεις, συνεχίζουν το σερί τους. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μέχρι που θα φτάσουν...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: